4D’li taşeron işçilerin bu zamana kadar ki 6 ayda bir yapılan maaş düzenlemelerinde % 4 zam belirlenmişti. Maaşlar genel olarak asgari ücretin altında kaldığı için 2020 yılında yapılacak toplu iş sözleşmelerinde % 15 ve % 17.5 oranında zam uygulaması yapılacak. Konu ile ilgili detaylar haberimizde…
Toplu iş sözleşmelerinde en ağır gündem maddesi olarak 4D’li çalışanların maaşlarına yapılacak zam oranları görüşülecek. Yüzde 10 ile yüzde 17.5 arasında uygulanacak olan zam oranları basın tarafından da konuşuluyor ve geniş bir yankı uyandırıyor. İhtimaller arasında asgari ücret maaş zam oranının % 15 olacağı beklentisi bulunuyor. Bu oran enflasyon üzerinde olup kabul edilmesi halinde işçilere refah payı da sağlamış olacak. Peki, 4D taşeron işçiler için % 10 ve % 15, % 17.5 maaş zammı söz konusu olacak.
Yüzdelik dilim düzenlemesi ne zaman gerçekleşiyor?
Taşeron işçi maaş düzenlemeleri ile ilgili rakamlar ne durumda? Görüşmeler sürüyor mu? 4D sürekli işçi kadrolarında çalışan işçiler için Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hangi teknikler oluşturuluyor merak ediliyor. Taşeron işçilerin bazıları için asgari ücret zamları sonrasında bu durumun altında olması söz konusu oldu. Asgari ücretten daha düşük seviyede maaş alan işçiler Çalışma Bakanlığı tarafından yapılacak düzenlemeyi bekliyorlar. Bakanlık asgari ücretin zamlanması sonrası düşük maaşlı olanlara maaşlar asgari ücret seviyesine çıkıyor.
Yüzdelik Dilim Ve Ek Zam Ne Zaman Gerçekleşecek?
Devlet kurumlarında ve alt birimler de yaklaşık 900 bin taşeron işçi çalışmalarını sürdürüyor. 4D olarak kadroya geçen işçiye büyük bir bölümünde kadroya geçiş aşaması ile maaş düzenlemesi gerçekleştirdi. Ancak bu düzenlemelerden daha sonra yargıya intikal etti. Mahkemeler taşeron işçilerin alınan kararlarla ilgili haklı olduklarına karar verdi ve taşeron işçilerin yeni maaşları kadrodan önceki maaşlarının asgari ücrete oranına göre belirlendi.
Taşeron İşçiye AÇSHB’nin Açıklayacağı Zam Oranı Kaç Olacak?
Taşeron işçilere Çalışma Bakanlığı tarafından zam oranı belirlenecek. Bu karar taşeron işçileri sevindiriyor. Ancak diğer taraftan da konu ile ilgili adımları sendika yetkilileri inceliyor.
Açıklamaya göre bakan tarafından 696 KHK ile kadroya geçen üyelere 1 Temmuz'da başlayan toplu iş sözleşmesi süreci ile 1 Kasım'da kamuda başlayacak olan toplu iş sözleşmesi süreçleri konusu başta olmak kaydıyla hayatın diğer gündemlerine ilişkin bir toplantı yapılacağı söylendi.
Taşeron işçilerin yüzdelik zam oranı söz konusu oldu. Ancak yüzdelik oranın uygulanacağı rakam henüz netleşmedi. Taşeron işçilerin yaptığı sözleşmeye göre alacak oldukları zam oranının yüzde 17.5 oranında olacağı düşünülüyor. Fakat öngörülere göre yüzde on beşlik zam uygulaması daha büyük bir ihtimal olarak düşünülüyor.
Kamuda Çalışan Taşeron İşçiler Taleplerini Belirtecek!
Kamuda taşeron olarak çalışan işçiler kadroya geçtikten sonra maaş zammı yüzde dört olarak yapılmasıyla mağduriyet yaşadı. Enflasyon oranlarının %10 bandında olduğu bu süreçte işçilerin alım gücü giderek azalıyor. Taşeron işçilerin bazıları asgari ücret zamları sonrasında bu seviyesinin altında kalan maaşları ile geçimini sağlamakta güçlük çekiyor. Taşeron işçi maaşlarına ilişkin Çalışma Bakanlığı hazırlamış olduğu düzenlemeyi devreye soktu. Bakanlık asgari ücret zammı sonrası düşük maaşlı olanların maaşlarını asgari ücret seviyesine yükseltti.
Masadaki Zam Oranları Ne?
Toplu iş sözleşmesinde maaşlarının artmasını bekleyen taşeron işçiler için yeni dönem başlıyor. Basında konuşulan rakamlar arasında en kuvvetli ihtimalin yüzde 15 olduğu düşünülüyor. Ancak enflasyon rakamının üzerinde bir oran kabul edilirse bu oranın yüzde 17.5 olacağı düşünülüyor. 2020 toplu iş sözleşmelerinde dikkat çeken diğer bir nokta da sendikanın zam talebi olacak.
İşçi sendikasının geçmiş dönemde % 4 olan zam oranlarını göz önünde bulundurması bekleniyor ve bu durumda da yüzde on beşten yukarı bir oranda masada rakamın kabul edilmesi muhtemel olacak. Yüzdelik dilim düzenlemesi de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yer alan konular arasında bulunuyor.