4D taşeron işçiler toplu iş sözleşmelerinde maaş zammı, tayin hakkı, yüzdelik dilim ve görev tanımı hakkı ile ilgili çalışmalar yapılmasını talep ediyorlar ve uzun süredir her 6 aylık dönem için % 4 zam alan taşeron işçiler yeni dönemde de maaşlarında artış oranlarını dair taleplerini dile getiriyorlar. Sonraki dönemlerde belirlenen maaş zammı yüzde 4 olan taşeron işçiler ile ilgili bu 4 başlık gündeme geldi. Peki, taşeron işçilerinin talepleri hayata geçirilecek mi? Son dakika haber ve detaylar…

Taşeron işçiler çalıştıkları kurumlara göre farklı farklı sendikalar üzerinden haklarını arıyorlar. Ancak 2020 yılında bu durum değişiyor ve 31 Ekim 2020 tarihinde toplu iş sözleşmesi sonrasında yeni bir dönem başlıyor. Sendika ile hükümet toplu sözleşme zammı için masaya oturuyor ve zam oranlarına ilişkin bazı değerlerde ön plana çıkmakta. En kuvvetli ihtimaller arasında 2020 yılında asgari ücret zam oranının yüzde 15 olması olacak. Bu oran enflasyon rakamının üzerinde olduğu için refah payı sağlayacak olan işçiler maddi olarak gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacaklar.

2020 Yılında Toplu İş Sözleşmesinde Görüşülecek Dört Ana Başlık Ve Diğer Gündem Maddeleri

Taşeron işçiler 31 Ekim tarihinden sonra toplu iş sözleşmesi toplantılarına katılıyorlar ve Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla hükümete bu taleplerini iletebilecekler. Daha önceki dönemlerde pek çok konuda mağduriyet yaşayan işçiler görev tanımı olmaması aile birliği bozulan taşeron işçilerin tayin hakkı olması için taleplerini belirttiler. Kadroya alındıktan sonra maaşlarında düşüş yaşayan işçilerin yüzdelik dilim düzenlemesi yapılarak maaş zam oranlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

Taşeron Belediyelerden İlk Zam Haberleri Gelmeye Başladı

Taşeron işçiler için Bozova Belediyesi'nden ilk olarak zam haberi geldi. Hür İş Sendikası ve Bozova Belediyesi bünyesinde çalışan 696 sayılı KHK ile göreve başlamış olan işçilere %45 oranında rekor maaş zammı uygulandı. İşçileri yakından ilgilendiren bu haber bütün işçilerin umutlanmasın sağladı. Sözleşme hazırlıklarını başladığına da yer verilerek taşeron işçilerin kısa süre içerisinde hak ettikleri imtiyazları elde edebilmeleri sağlanacak.

İlk Zam Sonrasında Yeni Süreç Başlayacak!

Zonguldak'a yapılan yatırımları anlattı Zonguldak'a yapılan yatırımları anlattı

Taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi için bekleyiş heyecanı başladı. 31 Ekim'de KHK ile toplu sözleşmeye son verecek olan işçiler bu tarihe kadar toplu sözleşme imzalayacaklar. Taşeron işçi zam oranları toplantının ana maddeleri arasında yer alıyor. 2020 yılında asgari ücret maaş zammı oranının yüzde 15 olması bekleniyor ve rakamın üzerinde kabul edilmesi halinde işçilere refah payı sağlamış olacak. 2020 yılında yapılacak toplu iş sözleşmesinde önemli bir diğer nokta da sendika tarafından yapılacak zam talebi oluyor. Bu konuda hiçbir açıklama yapılmazken yüzde dörtlük zam oranlarını göz önünde bulunduran sendikalar yüzde on beşten daha yukarı bir zam oranı teklif edecek gibi görünüyor.

Taşeron İşçilere Çifte Zam Gelir Mi?

Taşeron işçilere 2020 yılında TİS görüşmelerinden ilk beklentiler oranında zam oranı oldu. Bu noktada taşeron işçilerin hangi oranda zam alacağı merak ediliyor. Bu zam oranları 6 aylık dönemler için belirtilecek. Türk İş Sendikası her 6 aylık dönemde ne kadar maaş zammı istediğini Çalışma Bakanlığı'na belirtecek. Çalışma Bakanlığı’da ne kadar maaş zammı verebileceğini sendikaya iletecek. İki taraf ortak görüşmeler sonucunda orta yolu bulacak. Konuşulan oran ise yüzde 15 üzerinde bir rakam oluyor.

Toplu İş Sözleşmelerinde İşçiler Tarafından Düzenleme Beklenen İlk Beş Madde

  • Taşeron işçiler ilk olarak tayin hakkı istiyorlar
  • 2020 yılında taşeron işçilere maaş zam oranının enflasyon oranlarının üzerinde yapılması talebi bulunuyor.
  • Yüzdelik dilim düzenlemesiyle maaşların yeniden belirlenmesi isteniyor.
  • Bayram, eğitim ödemeleri içinde yapılan tutarların üzerinde bir rakam belirlenmesi talebinde bulunuyor.
  • Taşeron işçiler için görev tanımı beklenilen en önemli maddelerden biri oldu.

Taşeron İşçinin 2020 Tayin Hakkı

Kamu ve belediyelerde taşeron olarak çalışan işçiler merakla bekledikleri tayin hakkı ile ilgili çözüm önerileri oluşturulmasını istiyorlar. İşçilere kendi durumları göz önünde bulundurularak bazı haklar verilebileceği ifade ediliyor. Bu maddeler ve önerilen çözüm yolları şöyle;

Taşeron işçi olarak kamuda çalışanların aile birliğini sağlayabilmesi için tayin hakkı alabilmesi ve belediyede çalışan tüm taşeron işçileri şartsız ve eksiksiz olarak tayin hakkı elde edebilmesi bekleniyor. Yalnızca kurum içinde değil il içinde veya il dışında tayin hakkı elde edilmesi gibi konular bulunuyor.

Çözüm önerilerine ilişkin henüz resmi bir bilgi bulunmamasına rağmen 2020 yılı toplu iş sözleşmeleri kapsamında bu görüşmeler yapılacak. 2020 toplu iş sözleşmesi Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk İş Sendikası arasında gerçekleşecek.

Editör: TE Bilisim