31. Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivale katılan protokol üyeleri, dünyaca ünlü Devrek bastonuyla tören alanına yürüdü.

 Festival Karşıyaka Meydanı’ndan Cumhuriyet Alanı’na yapılan kortej yürüyüşüyle devam etti. Burada yapılan törene, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sait Atalay, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Av. Sezgin Kaya, CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, belediye başkanları, siyasi parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Baston ustaları adına bir konuşma yapan Baston Ustası Tansel Işık, yıllardır bir bayrak yarışı halinde yapılan Devrek Baston ve Kültür Festivali ile Devrek ve Devrek Bastonu’nun tüm dünyaya tanıtıldığını, söyledi.

DEVREK BASTONU ZANAATTAN SANATA DOĞRU BİR YOLCULUKTUR

 Işık konuşmasına şöyle devam etti:

“1984’ten beri bu festivalin yapılmasına öncülük eden rahmetli bakanımız Veysel Atasoy başta olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyoruz. Büyük Önderimiz ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ ilkesini şiar edinerek bizler de diyoruz ki, Devrek Bastonu zanaattan sanata doğru bir yolculuktur”

BASTONUMUZ İLE 500 YILLIK KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITIYORUZ

 Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt da yaptığı konuşmada, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” ilkesini rehber aldıklarını bu nedenle Devrek’in kültürel ve yöresel, sanatsal yönlerini yaşatmak VE gelecek nesillere aktarma amacında olduklarını, belirtti.

 Bozkurt konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu toprakların yetiştirdiği, Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Dertli, Gevheri, Nef’i, Yunus Emre, Ahi Evran, Karacaoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu, Seyrani, Aşık Veysel, Rüştü Onur ve Müfide Güzin Anadol’da hayat bulan güzellikler hepimizindir.

 İşte bizlerde bugün ilçemizin sembolü, bölgemize has Kiren (Kızılcık) dalının işlenmesiyle hayat bulan bastonumuz ile 500 yıllık kültürümüzü yansıtan festivalimizi yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

 Devrek Baston ve Kültür Festivali’ne öncülük eden, hemşerimiz, Eski Bakan Dr. Veysel Atasoy’un öncülüğüyle 1984 yılında başlamıştır. Kendisini rahmetle anıyorum. Bunun yanında Devrek bastonunu 200-300 yıl öncesinden günümüze taşıyan tüm baston ustalarımızın yanında Aziz Salman Usta, Fehmi Işık, Çubukçu Abdullah ve Münteka Çelebi ustaları da saygıyla anıyorum. Festivalimizde bu yıl halkımızın karşısına dolu dolu etkinliklerimizle çıkıyoruz. Sergilerden, yarışmalara, konserlerden, kitap imzasına kadar yöremize özgü bütün ürünlerimizi ortaya koyuyoruz.

Yolu, sevgiden geçen hoşgörü ve barışla bütünleşen tüm konuklarımıza, Dünya’nın neresinde olursa olsun içi Devrek hasretiyle yanan, bedenen olmasa bile kalbiyle burada olan, halkımıza bir kez daha festivalimize hoş geldiniz diyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da yaptığı konuşmada, Devrek’in bastonuyla özdeşleştiğini, ifade etti.

BASTON DEVREK’LE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR SANAT

Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

“Devrek’te geleneksel olarak yapılan Baston ve Kültür Festivaliyle halkımızın yüzü gülüyor. Kızılcık dalı Devrekli baston ustalarının elinde sanata dönüşüyor. Baston Devrek’le özdeşleşmiş bir sanat ve ürün. Bu geleneği başarılı bir şekilde sürdüren değerli başkanımız Çetin Bozkurt’u kutluyor ve çok teşekkür ediyorum.”

DEVREK BİR KÜLTÜR DERYASIDIR

Devrek Kaymakamı Ümit Altay da yaptığı konuşmada, Devrek’in köklü tarihi, kültürü, folklorik zenginliği, türküleri ve damak çatlatan mutfak lezzetleriyle Zonguldak’ın Türkiye'de ve Dünya’da tanıtım yüzü olan en köklü en önemli ilçelerinden biri olduğuna vurgu yaptı, şelaleleri, ormanları, eşsiz doğal güzellikleriyle Devrek’in bağrından çıkan ünlü sporcuları, yazar ve şairleri, medya yüzleriyle, beyaz baklavası, cevizli kömeçi, kızılcığı, kestane balı simidi ve dünyaca ünlü bastonlarıyla Devrek ilçemiz bir insan ve kültür deryası olduğunu, söyledi

Kaymakam Altay konuşmasını şöyle devam etti:

“Devrek’imizin insanı gülmeyi, eğlenmeyi, sporu ve elbette oynamayı çok seven, sosyal ve kültürel yönü güçlü, hareketli ve enerjisi yüksek bir mizaca sahip. Gerek ilçemizde, gerek diğer şehirlerde ve dünyanın her yerindeki hemşerilerimizin bu festivali dört gözle beklediğini biliyorum. Belediyemizin ve diğer kurumlarımızın da katkısıyla dört gün boyunca dolu dolu geçecek bir festival programı siz değerli hemşerilerimizi ve misafirlerimizi bekliyor, pandemiyle geçen iki buçuk yıl boyunca çekilen sıkıntılara ve zorluklara inat, hep birlikte, birlik beraberlik, kardeşlik içerisinde, keyifle ve neşeyle bu festival günlerinin tadını çıkaralım ve aynı zamanda ilçemizin adını güzelliklerle ulusal ve uluslararası alanda duyuralım.”

DAVAMIZ MODERNLEŞME VE ZENGİNLEŞME DAVASIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da yaptığı konuşmada, bilimde, sanatta, tarımda dünyayla yarışan, dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olma iddiamızı yaşatacağız, dedi.

Reşat Nuri Güntekin, Zonguldak'ı ziyaret etmiş Reşat Nuri Güntekin, Zonguldak'ı ziyaret etmiş

Tezcan konuşmasında şunları kaydetti:

“Bugün burada güzellikler yaşıyorum. Devrekliler bastona bir ruh katmışlar, güzellikler yaratmışlar. Eğer siz bastona ruh katamazsanız onun adı baston olmaz. Bir şey daha anladım gelirken, sayın belediye başkanımızla birlikte, o ruh sadece Devrek Bastonu’na geçmemiş, o ruh Devrek’in sokaklarında da var. İnsanları konuksever, gülüyor. İnsanları dostça karşılıyorlar ve ben Devrek’in sokaklarında belediye başkanımızla, yerel yönetimle, çocuklarımızın gençlerimizin esnafımızın kucaklaştığını, bütünleştiğini gördüm. Devrekliler bu festivalden pek memnunlar. Bunu görmekten de ben çok memnun oldum, teşekkür ederim sevgili başkanım sizlere. Sanatın bir toplum için ne kadar önemli olduğunu, büyük önderin ‘Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünden hatırlıyoruz. Bilimin ne kadar önemli olduğunu ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünden hatırlıyoruz. Sanatkarlarla ilgili söylediklerinden, sanatçıya, sanatkara ne kadar önem verdiğini anlıyoruz, destek verilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bugün dünyanın dört bir yanında özellikle de Almanya’da, Avrupa’da ekmek parası için evlerini terkedip gurbette çalışmaya giden vatandaşlarımızın kendi memleketlerinin refah içersinde kalkınan bir ülke olmasına duydukları hasreti hep beraber görüyoruz. O zaman büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan ayrılmayacağız. ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diyerek ilkokuldan, üniversitelere kadar bilimi en kaliteli şekliyle gençlerimize, çocuklarımıza en iyi eğitimi vereceğiz. Sanatçılarımıza sahip çıkacağız, binlerce yıllık kültürümüzü yaşatan sanatçılarımızı ve sanat dallarımızı destekleyeceğiz. Büyüteceğiz ve böylece millet olarak güçlü refah içersinde zengin bir ülke yaratabilmenin en önemli tecrübesini birlikte gerçekleştireceğiz. Esnafımıza sahip çıkacağız, sanatkarımıza sahip çıkacağız. Çiftçimize, üreticimize, sanayicimize sahip çıkacağız. Bilimde, sanatta, tarımda dünyayla yarışan, dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olma iddiamızı yaşatacağız. Cumhuriyet devrimleri Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde başlayıp misyonu bir modernleşme, zenginleşme davasıdır. Biz bu davayı aradan geçen 100 yıl sonra aynı inançla, aynı güçle aynı sevgiyle yürüteceğiz. Böylece çocuklarımıza mutlu Devrek’i, mutlu Zonguldak’ı ve mutlu bir Türkiye’yi yaşatacağız”Daha sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Devrek Kaymakamı Ümit Altay, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt ve protokol üyeleri festival ateşini yaktı.

Tören, Devrek, Edirne ve Bulgaristan halkoyunları gösterileriyle sona erdi.

smt (6)

smt (2)

smt (5)

smt (1)

smt (4)

Editör: Abdullah KARABACAK