İlçeler

55 yaşında üniversiteyi kazanınca sanatını konuşturdu...

Çaycuma Belediyesi gün, nişan, yaş günü gibi özel günlerde vatandaşların ücretsiz kullanımına tahsis ettiği “Mahfel” adlı mahalle evinin dış cephesini özgün bir tasarımla boyatarak, şık bir görünüm kazandırıyor.

Çaycuma Belediyesi ilçe merkezinde bulunan ve “altıgen” bina olarak tanımlanan kendi mülkiyetindeki binayı tümüyle sosyal işlere tahsis etti. Üst katında “Pamuk Prenses adlı, kapalı çocuk oyun alanı bulunan binanın alt katı Kent Konseyi’nin sosyal paylaşım noktası olarak kullanılırken, orta katı da “Mahfel” adıyla mahalle evi oldu. Mahfel gün, yaş günü, nişan gibi özel günler için vatandaşlara ücretsiz olarak tahsis edilecek.

Çaycuma Belediyesi binayı görsel olarak da çekici hale getirmek için dış cephesini özgün bir tasarımla boyatıyor. Boyama işini Türkiye’nin su altı konulu resim yapan ilk ve tek, dünyanınsa 3 kadın ressamından biri olarak tanınan, Figen Ramazanoğulları yapıyor. Ramazanoğulları, yaptığı tasarımla binayı adeta birer sanat eserine çevirirken, iskele üstünde yaptığı zorlu çalışmaya zaman zaman kursiyerleri de destek veriyor. Şu ana kadar lale, papatya, kitap okuyan çocuk, ağaç ve bisiklet figürleri çizerek binanın dış cephesini süsleyen Ramazanoğulları’nın çalışması büyük ilgi görüyor.

HER RESMİN KONUSU VAR

Figen Ramazanoğulları, esas olarak sualtı sanatçısı olduğunu, su altını resmettiğini belirterek, “Duvar boyama işini gönüllü olarak yapıyorum. Belediye Başkanımız Bülent Kantarcı’nın teşvikiyle duvar boyamaya başladım. Daha önce SEKA Sosyal Tesisleri’nin içinde bir duvarı boyadım. Sonra meydana 3 boyutlu sokak resmi yaptım. Mahalle evi de üçüncü oluyor. Zevkli de çalışıyorum, seviyorum işimi. Binanın çevresini saran bütün resimlerin konuları var. Laleyi çizerek Lale Devri’ni anlattım. Çaycuma için parlak bir dönem.

Ağaç, doğa ana ya da toprak ana. Bir eliyle yeşertmiş diğer eliyle tohum saçıyor huzur veriyor. Papatyalar, Çaycuma halkını anlatıyor. Ağaca yaslanıp kitap okuyan çocuk, huzur içinde kitabını okuyor. Onu yansıtmaya çalıştım. Bisiklet, bisiklete binen kadınlarımızı anlatmaya çalıştım. Çaycuma da çok fazla kadın bisiklete biniyor. Başkanımız da bisiklete binilmesini teşvik etmeye çalışıyor. Kitapları, çok okuyup da bilgiye ulaşan insanları ya da çocukları anlatmaya çalıştım. Duvar boyası Çaycuma halkının çok fazla ilgisini çekti. İnsanımız çok ilgilendi” dedi.

37 YIL SONRA ÜNİVERSİTEYE BAŞLADI

İstanbul ve Çaycuma’da 3 sergi açtığını, 15’e yakın da karma sergide bulunduğunu belirten Ramazanoğulları, Ereğli Lisesi’nden 1981’de mezun olduktan 37 yıl sonra üniversite sınavını kazanarak bu yıl Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devrek Meslek Yüksekokulu, El Sanatları Bölümü bünyesindeki Geleneksel El Sanatları Programı 1’inci sınıfa başladığını söyledi. Liseyi bitirdikten sonra girdiği sınavlarda başarılı olamadığını belirten Ramazanoğulları, şunları anlattı: “Kısmet bu seneymiş. 37 yıl sonra üniversiteye girdim.

Bu sene de BEÜ Devrek Meslek Yüksek Okulu Geleneksel El Sanatları 1’inci sınıf öğrencisiyim. Gelişmenin yaşı yoktur diye düşündüm Bu istek, ben halk eğitim usta öğreticilik yapıyordum. Devlet, usta öğreticiliği kaldırdı. Öyle olunca yetersizlik duygusu verdi bana. Onun üzerine okumaya başladım. Aynı zamanda resimle ilgili kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Okulu bitirdikten sonra ne yaparım ne ederim onunla ilgili şuanda bir fikrim yok. Ama su altı resimlerimi yapmaya ve sergilere devam edeceğim.”