Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Karadeniz kıyılarına, savaşta ve savaş sonrası onlarca ceset ve mühimmatın karaya vurduğu biliniyor. Özellikle Zonguldak kıyılarında bu olay tarih boyunca sık sık yaşanıldı... En son 9 Nisan 2010 tarihinde yakın adres Karasu İlçesi sahilinde karaya vurmuş mayın bulundu. Çok eski olması nedeniyle hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen mayının, Zonguldak Ereğli’den gelen askeri uzmanların yaptığı incelemede tespit edildi. Çok eski olması nedeniyle hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen mayın imha edildi...
Rusya’nın 24 Şubat 2022 günü Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırı, batı Karadeniz sularını ticaret gemileri bakımından giderek tehlikeli bir hale getirmeye başladı. Savaşın patlak verdiği günlerde Ukrayna’nın Odesa Körfezi bölgesine döşenen (420) yüzlerce deniz mayınından bir bölümünün yerinden koparak güneye doğru sürüklendiği bildirildi. Uzmanlar, serseri mayınların Tuna Nehri’nin yarattığı akıntıyla İstanbul Boğazı ve batı Karadeniz'e kadar ulaşabileceğini öne sürüyor.
Rusya’nın Soçi limanı yöneticisi V. Rumyantsev imzasıyla 18 Mart tarihinde yayınlanan uyarı bildirisinde,
“Rusya Hidroloji Kurumu tespitlerine göre Ukrayna tarafından Odesa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy liman bölgelerinde döşenen mayınlar fırtına yüzünden çıpalarından kurtularak kontrolsüz şekilde hareket etmeye başlamıştır. Mayın sayısı tahmini 420 civarında. Mayınlar ‘YM’ ve ‘YRM’ tipinde. Mayınlar batı Karadeniz bölgesinde işlek ticari deniz rotaları üzerinde bulunuyor. Tüm gemi kaptanlarının dikkatine. Bölgede hayati tehlike söz konusu” dendi.
Rusya ayrıca Karadeniz sularında serseri mayın tehlikesi karşısında uluslararası NAVAREA sistemi üzerinden “Coastal Warning” (Sahil Uyarısı) resmi duyurusu da yayınlamış.
Zonguldak Nostalji
Asırlık tehdit tekrar güncellendi...
Rusyanın 24 Şubat 2022 günü Ukraynaya yönelik başlattığı saldırı, batı Karadeniz sularını ticaret gemileri bakımından giderek tehlikeli bir hale getirmeye başladı. Savaşın patlak verdiği günlerde Ukraynanın Odesa Körfezi bölgesine döşenen (420) yüzlerce deniz mayınından bir bölümünün yerinden koparak güneye doğru sürüklendiği bildirildi. Uzmanlar, serseri mayınların Tuna Nehrinin yarattığı akıntıyla İstanbul Boğazı ve batı Karadeniz'e kadar ulaşabileceğini öne sürüyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir