Bartın’da yaşayan ve inşaat işleri yapan Mehmet Bulut, 1999 yılında şahıs firması olarak ticaret hayatına başladı. 10 yıl sonra Özbulut Yapı İnşaat Ltd. Şti adında bir şirket kurarak, Karadeniz şehirlerinde peş peşe aldığı devlet ihaleleriyle dikkatleri üzerinde topladı.
Firma, Bartın-Zonguldak-Düzce üçgeninde aldığı devlet ihaleleriyle hızla büyüyerek milyonlarca lira ciro yapan büyük bir firma haline geldi. Şirketini sekiz kardeşiyle birlikte yürüten Trabzonlu iş insanı; Bartın'da üniversite, Devrek ve Çaycuma'da belediye binaları, Zonguldak'ta Özel İdare binası, Amasra’da konutlar üreterek özel projelere de imza attı.
VERGİ REKORTMENLERİ ARASINA GİRDİ
İçinde bulunduğu parlak dönemde 2015 yılında Bartın vergi rekortmenleri listesine üçüncü sıradan girerek Maliye Bakanlığı'ndan teşekkür beratıyla ödüllendirilen Mehmet Bulut, 2016'da listenin ilk altısı içinde yer aldı.
Futbola olan merakından dolayı girdiği Bartınspor kongresinde oy birliğiyle başkan seçilen Bulut, iş dünyasından sonra spor camiasında da en çok konuşulan ismi oldu.
Ancak, 2016 yılında “büyük başkan” sloganlarıyla başlayan serüven “yönetim istifa” sloganıyla son buldu.
BRUNSON KRİZİ VE PANDEMİ
2018 yılında yaşanan Rahip Andrew Brunson kriziyle doların yükselmesi Mehmet Bulut’un işlerini de bozdu. 18 devlet kurumundan alacağı olan 13.5 milyon TL’yi tahsil edemedi. Çekleri yazılmaya, bankalara verilen teminat mektupları yanmaya başladı. Alacaklılar kapıya dayandı.
Mehmet Bulut bir şekilde borçlarını ödemeye çalışırken corona virüsü patlak verdi. Borçlar ödenmeyince 5 yıl hapis cezasına çarptırılıp, yaklaşık 40 milyon liralık haciz işlemlerine maruz kaldı. Cezaevine girdi ancak pandemi nedeniyle bir gün kalıp evine gönderildi.
SEBEP OLANLARI ALLAH’A HAVALE EDİYORUZ
Bütün mal varlığı üzerinde haciz olan ve yaklaşık 20 milyon lira borcu bulunan Mehmet Bulut, geçinemediğini belirterek mahalle muhtarına fakir kağıdı almak için başvuru yaptı.
Ardından da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yardımlarından faydalanmaya başladı. Mehmet Bulut, sosyal medya hesabından, aldığı fakir kağıdını ve vergi rekortmeni ödülünü paylaştı, şu ifadeleri kullanarak AKP’den istifa ettiğini açıkladı:
“20 yıllık ticari hayatımızın Brunson ekonomik krizine kurban edilen ülkemizin sahipsiz iş adamının 3 yılda gelinen hazin sonu. Dik yürüyeceğiz eğilmeyeceğiz! Sebep olanları Allah'a havale ediyoruz.”
DEVLET BEŞ MÜTEAHHİDE YARDIM ETTİ
Trabzonlu ve üç çocuk babası olan Mehmet Bulut, SÖZCÜ’ye konuştu. Sözü ve duruşu olan bir iş insanı olduğunu belirten Bulut, şunları söyledi:
– Elimde 128 milyon liralık kamu ihaleleri, 18 kurumdan 13 milyon 500 bin lira alacağım ve kasamda 3 milyon lira nakit vardı. 500’den fazla kişiye iş veriyordum. Brunson krizinde dolar iki katına çıktı. Benim gibi orta ölçekli bütün müteahhitler perişan oldu. Devlet 5 müteahhide yardım edip borçlarını silerken bizleri unuttu. Çeklerim yazılmaya başlandı. Banka teminat mektupları yandı. Devlet alacağımı vermedi. Hacizler kapıya dayandı. Şu an yaklaşık 40 milyon lira olan mal varlığıma haciz geldi. Pandemi de son noktamız oldu.
BORÇLARIMI YAPILANDIRSINLAR HEPSİNİ ÖDERİM
– Beni cezaevine atarsalar borcumu ödeyemem. Ancak dışarıda olursam, 18 kurum bana olan borcunu yasal faiziyle öderse ve devlet borcumu 5 yıl yapılandırırsa ben çalışır hepsini öderim. Hiç bir şey yapamazsam mal varlığımı satar öderim. Hırsızlık, vatan hainliği yapmadım. Mal varlığımı kaçırmadım” diye konuştu.
İBRET OLSUN DİYE FAKİR KAĞIDI ALDIM
– Bir gelirim de yok ama aç değilim açıkta değilim. Ailem ve dostlarım var. Bütün mallarım hacizli. Mal varlığım var ama gelir yok. Muhtara başvuru yaptım. Sonra da fakir kağıdı verdiler. İbret olsun diye bu ödülümü ve fakir kağıdını sosyal medyada paylaştım. Başkalarının borçlarını sildiler.
ADINDA ADALET OLAN PARTİDE ADALET OLSAYDI…
– Biz vergi kaçırmadık, çalmadık. Adında adalet olan partide adalet olsaydı ben ve benim gibi onlarca kişi bu durumda olmazdı. Brunson krizinde beş müteahhide yardım ettiler. Bizlere bir kuruş yardım etmediler. Ülkede sadece 5 müteahhit mi vardı?
Kaynak: Sözcü