AKM Nikâh Salonunda ‘Kdz. Ereğli’nin Tarihi ve Turizm Değerleri’ konulu panelde, Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ercan, turizmin dünyada ve Türkiye’deki yeri konusunu işledi. Dr. Ercan, dünyada en çok gezilen ülkeler arasında Türkiye’nin 6. sırada olduğunu belirtirken, ülkeye bıraktığı döviz gelirleri konusunda da 10. sırada yer aldığını ifade etti.
“Ereğli’de yaşayanlar turiste sıcak bakıyor”
2017 yılında turist sayısında önceki yıllara oranla bir artış olduğunu kaydeden Dr. Ercan, Karadeniz Ereğli’nin de sahip olduğu tarih ve kültürel değerleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Osmanlı Çileği, Elpek Bezi, Ereğli Kalesi, Cehennemağzı Mağaraları, Gazi Alemdar Gemisi bölgeye özgü turist çekiciklerden bazılarıdır. Yaptığımız anketlerde de gördük ki, Ankara’ya, İstanbul’a yakın olan Ereğli’de yaşayanlar bölgeye turist gelmesine sıcak bakıyor ve turizmi aynı zamanda işsizliğin çözümü gibi görüyor" dedi.
“Osmanlı Çileğine halkın sahip çıkması lazım”
BEÜ Turizm Fakültesi Dr.Öğretim Üyesi Hasan Köşker’de turizmde gastronominin yeri konusunda dünyada artık gezen turistin o yörenin yemek kültürünü de araştırdığına dikkat çekerek, Kdz. Ereğli’nin en büyük değerinin Osmanlı Çileği olduğuna vurgu yaptı. Osmanlı çileğinin dünya mutfaklarına girmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Köşker, uğruna festivaller yapılan böylesi önemli değere yerel yönetimlerin, ticaret odasının ve ilçe kaymakamlığı yanında özellikle ilçe halkının da sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Dr. Köşker, “Bir gün öyle şeyler olacak ki, Osmanlı Çileği Altın Çilek gibi olacak, uluslararası talepleri karşılayamayacaktır” dedi.
“Ereğli 2 bin 500 yıllık tarihe sahip”
İlçede bulunan tarihi ve kültürel değerler konusunda katılımcılara bilgi veren Tarih Hocası Gürdal Özçakır’da Karadeniz Ereğli’nin tüm kurumlarının turizm ve turistik değerler üzerine projeler yürüttüklerini belirterek “Amerika dünyada turizmde ilk sırada gösteriliyor. Amerika 250 yıldır bir ülke olarak var. Karadeniz Ereğli 2 bin 500 yıllık bir şehir. 2000 yılına kadarki yazılan tarihlerde Ereğli’nin MÖ 500’de kurulmuş bir Yunan kolonisi olarak biliniyordu. İç taraflarda, Yassıkaya mağarası buluntularında, Ereğli’nin tarihi MÖ 2500 yıllarına kadar indirilmiş oldu. Ereğli ilk dönemlerde, İstanbul Kadıköy’ü kuranlar ve Ereğli’yi kuranlar aynı millettir, akrabadır” dedi.
“Biz açık hava müzesiyiz ama farkında değiliz”
Ereğli Ereğli Belediyesi’nin somut miraslar konusunda tescillemelerini tamamladığını ancak somut olmayan miras üzerinde de çok fazla çalışmalar yapıldığını ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bence en önemli arşive, Ereğli Belediyesi sahip. Etrafımızda her şey bizim dokunmamızı bekliyor. Biz bir açık hava müzesiyiz ama farkında değiliz. Bırakın ağlayan çınarları, her şeyimiz ağlıyor. Cehennemağzı mağaraları ağlıyor, çınarlar ağlıyor, ölüce deniz feneri ağlıyor. Biz yanımızda olanları fark etsek ama gariptir yok sayılıyor veya biz kendi gücümüzün, miraslarımızın farkında değiliz.
“Bir Herkül’ün hikâyesi hangi ilçede var?”
7. Ayasofya, Orhan Gazi Camii kaç yerde var? Cehennemağzı mağaraları, Herkül’ün hikâyesi hangi ilçede var. Öyle bir mirasa sahibiz ki, tarih miras olarak en güzel yerlerden biri Antep, bir tanesi Urfa’dır. Bana deseler ki git Urfa’ya, git Antep’e; hayallerini orada mı gerçekleştirmek istersin, burada mı diye sorsalar ben hiç düşünmeden Ereğli derim.
Gastronomi açısından o kadar zengin olmayabiliriz ama bir kabuklupakla, bir zılbıt her yerde yok. Beraber olalım, birlikte olalım, Kdz Ereğli’yi dünyanın en şanslı, Allah’ın tüm nimetleri verdiği ilçedir. Hepsi dokunmamızı bekliyor. Bizler belediye olarak elimizden gelenleri yapıyoruz.
“Deniz yoluyla tarihe ulaşım farkındalığı”
İlçemizin önemli tarihi değerlerinden gerek Çeştepe, gerekse Kaletepe normal zamanlarda da gezilebilecek ama bizim askeri alandan farklı bir yol yapmamız lazım. O da ne söyleyeyim. Argonatlardan bahsedildi. Argonat gemisi yaptırıp sahile koyup, Çeştepe, Ölüce Deniz Feneri’ne deniz yoluyla gitsek farkındalık oluştururuz.
Bizler her ne kadar eski bir coğrafyaya da sahip olsak, birbirine benzer coğrafyalardan farklı bir coğrafyamız olduğunu ispatlamamız lazım. Ölüce Deniz Feneri veya Çeştepe’ye karayoluyla her yerde gidilebiliyor. Çeşitli tarihi alanlardaki gezinti alanlarına kara yoluyla, mağaralardan, köprülerden gidilebiliyor. Argonat gemisiyle gittiğinizi düşünün. Size küçük bir kürek de verilebilir çünkü çağımızın en önemli şeylerinden biri deneyim yaşatmak. Bunu da sağlamamız gerek.
“Turizm, deniz kum ve güneşten ibaret değil”
Binlerce yılık tarihi, geleneksel halk kültürü, muhteşem doğal güzellikleriyle kentimiz, her türlü turizm çeşitliliğine sahip ülkemizin nadir ilçeleri arasında. Hedefimiz, ülkemizin turizm geliri pastasından Ereğli’nin de payını alması ve bir açık hava müzesi olan ilçemizin coğrafyasında var olan turizm potansiyelini harekete geçirmektir. 12 ay sürdürülebilir turizm oluşturmak için gezen turisti çekerek, deniz, kum ve güneşten ibaret olan kitle turizmi modelinin dışına çıkmaktır.”
Başkan Uysal, turizm etkinlikleri kapsamında AKM Vedat Can Sergi Salonu’nda KEFSAD’ın düzenlediği ve Hüseyin Engin Öztabak’ın çok eski arşivinin yer aldığı ‘Fotoğraflarla Ereğli ‘adlı sergisi ile Osman Zeki Oral Sergi Salonu’nda Sanatçı Seyhan Köse Karasu’nun resim sergisinin açılışını yaptı. Etkinliklere Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri, Kent Konseyi Yönetimi Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.