Bu konuyla ilgili pek çok kişi araştırma yapıyor. İlk sigortaya giriş tarihi bu konuda büyük bir öneme sahiptir. 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında ilk kez işe giren erkeklerde kısmi şartlar oluştuğu takdirde 4500 günle emeklilik mümkün. İşte erken emeklilik şartları. 

Sigorta kollarına bağlı olarak çalışmaya başlayan vatandaşlar emekliliğe hak kazanmak için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarına bağlı olarak emekliliği elde edebiliyorlar. Ancak günümüzde emekli olmak giderek zorlaşıyor. Hem yaş şartının yükselmesi hem de prim gün sayısının artması emeklilik için vatandaşların karamsarlığa düşmesine neden oluyor. Konu ile ilgili açıklama geldi! İşte detayları…

Bazı durumlarda vatandaşlara erken emeklilik hakkı sağlanacak. Bu konuyla ilgili pek çok kişi araştırma yapıyor. İlk sigortaya giriş tarihi bu konuda büyük bir öneme sahiptir. 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında ilk kez işe giren erkeklerde kısmi şartlar oluştuğu takdirde 4500 günle emeklilik mümkün. İşte erken emeklilik ile ilgili son dakika haber ve gelişmeleri… 

Normal şartlar ile bugün işe başlayan vatandaşlar SSK'lı olarak 7200 prim günü doldurma şartı ile emekli olabiliyor. Ancak bazı istisnai durumlar ortaya çıkıyor ve SSK'lılar yaştan dolayı 4500 günde emekli olabiliyor. SSK'lıların yaş haddinden dolayı 4500 gün de yani 12.5 yılda emekli olmasını sağlayan bu değişiklik pek çok kişi için merak konusu oluşturdu. İşte bu konuya dair tüm gelişmeler…

SGK'nın yaptığı düzenleme ile emekli olmak her geçen gün zorlaşıyor. 12.5 yılda emeklilik sağlayan yeni formül oluşturuldu. 60 yaşını tamamlamış olmak 25 yıldır sigortalı olmak ve en az 4500 prim gününe sahip olmak gerekiyor. Bu durumda erkek sigortalılar yaştan dolayı kısmi emekli olabiliyorlar ve 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde işe başlayanlar erken emeklilik hakkına sahip olurken bu tarihten sonra işe başlayanlar yaş durumuna göre emekli olabiliyor. Yani bu vatandaşlardan çalışıp prim ödemeyenler yaşı gelince 4500 gün üzerinden emekli olabiliyorlar. İşte konuya ilişkin son dakika yaşanan gelişmeler...

Prim Borcunu Ödeyemeyenler Müjde!

12.5 yılda emekli olmak için 60 yaşını tamamlama şartı bulunmaktadır. 25 yıl sigortalı olmak ve en az 4500 gün ödeme yapmış olmak gerekiyor. Bu durumda erkek sigortalılar yaşlılıktan kısmi emekli olabilirken bu tarihten sonra işe başlayanlarda yaş durumuna göre emeklilik imkanı elde ediyorlar. Yani çalışarak prim ödeyemeyenler yaşı gelince 4500 prim günleri ile emekli olabiliyorlar.

Kadınlar Da Bu Haktan Yararlanabilecek!

9 Eylül 1999 tarihi itibarıyla ve 30 Nisan 2008 tarihi arasında işe giren bayanlar kısmi emeklilik şartından yararlanabiliyor. Yani 4500 gün üzerinden emekli olabilme fırsatını elde edebiliyorlar. 58 yaşını tamamlayan, 25 yıldır sigortası olan ve en az 4500 prim günü ödenmiş olan kadınlar bu hakkı elde edebilmektedir. Özetlemek gerekirse erkeklerde 60 yaşını doldurmak kadınlarda 58 yaşını tamamlamak ve 25 yıllık sigortalılık süresi ile en az 4500 prim günü ödemek şartıyla kısmı emekli olma imkanı elde edebilecekler.

Emekli Olmak İsteyenler İçin Toplu İade İmkanı

Sigortalı olarak çalışan vatandaşlara ve emekliliği hak etmek isteyenlere yaş, prim günü, sigortalılık süresi şartlarının her birini eksiksiz taşıması halinde bu hak sağlanmaktadır. Emeklilik yaşı gelmesine rağmen emekliliğe hak kazanamamış olanlar bugüne kadar ödedikleri primlerin ne olacağını düşünüyorlar ve boşuna prim ödediklerini zannediyorlardı.

Ancak yıllarca çalışıp emeklerinin bir bölümü maaşlarından prim olarak kesilen çalışanlar emeklilik hayaline kavuşamasalar da geri ödeme imkanı elde etmelerini sağlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bu konu ile ilgili açıklama yaptı ve sosyal güvenlik kurumunun yaptığı açıklamaya göre emekli olmaya hak kazanamayan vatandaşlar emeklilik için ödedikleri primlerin toplu olarak geri alacaklar.

Sigortalı bir işte çalışan pek çok kişi emekli olmanın hayalini kuruyor. Ancak maalesef herkes emekli olamıyor. Gerekli bazı şartlar tamamlanmadığı takdirde emeklilik mümkün olmuyor. Yaş, sigortalılık süresi ve sigorta prim günü şartlarının hepsi yerine getirildiği takdirde emeklilik mümkün olabilir.

Emekliliğe hak kazanmak için gerekli şartları yerine getirememiş olan vatandaşlar da bugüne dek yapmış oldukları prim ödemesini iade alabiliyorlar. Bunun için SGK ya başvuru yapmak gerekiyor. Pek çok vatandaşın aklına takılan toplu prim iadesi nasıl alınır? Emekliliğe hak kazanamayan pek çok kişi hizmet borçlanması ile emeklilik elde ediyor. Ancak bunun için de gereken şartlar oluşmadığı takdirde toplu prim iadesi almak isteyenler resmi olarak başvuru yapmalıdırlar.

Prim iadesi almak için başvuru yapacak kişiler SGK’ya bağlı olarak hangi sigorta koluna dahil olduklarını belirtmektedirler. Hizmet akdine bağlı olarak 4 aya dahil olanlar kendi hesabına veya ismine bağlı olarak ve 4B sigorta kolunda olanlar ise çalışmıyor olmaları halinde geri iade alabiliyorlar.

4A, 4B ve 1 Ekim 2008 tarihi sonrası 4C kollarında çalışan vatandaşlar emeklilik için gerekli hizmet süresini yaş şartını tamamlamış olmaları halinde emekli olabiliyorlar. Bu hizmet süresi kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl olarak belirlenmiştir. Birden fazla işte çalışan vatandaşlar için yapılan toplam prim ödemelerinin asgari ücretin 7.5 katından fazla olması halinde aradaki fark iade edilmektedir. Tavan olarak belirlenmiş tutar için vatandaşlar primlerini geri almak için ön başvurularını yapmaları gerekiyor. Toplu ödeme için geri alma başvurusu nasıl yapılır? SGK toplu prim ödemesini almak için hangi şartları arıyor? Bu konularda da pek çok vatandaş araştırma yapıyor.

Toplu ödeme geri alma başvurusu için ikamet ettikleri yerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe merkezlerine gidip dilekçe ile başvuru yapmalıdırlar. Ödeme alan vatandaşlar emekliliğe hak kazanması için ödeme aldıkları prim miktarı kadar yeniden yatırmak zorunda kalırlar ve böylece emekli olmaya hak kazanırlar. Bu durum pek çok kişi için mümkün olmasa da ödediği primleri toplu olarak geri alma ve bir açığı kapatma imkanı vatandaşlar için sağlanmaktadır.

Ne Zaman Emekli Olacağım?

  • 1979 yılında doğdum ve 07-07-1995 tarihinde prim ödemem başladı. 2500 günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olacağım?

İşe başlama tarihiniz baz alındığında 55 yaş, 25 yıl ve 5750 prim gün şartına tabi görünüyorsunuz. 55 yaşınızın dolacağı 07- 07- 2034 tarihine kadar gerekli priminizi tamamladığınız takdirde emekli olabilirsiniz.

  • 2005 yılının 4. ayında işe girdim ve % 43 engelliyim. 4255 Prim günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olacağım?

İşe giriş tarihinize göre 20 yıl ve 4400 prim günü şartına tabi görünüyorsunuz. 145 gün daha prim ödemesi yaptığınız takdirde prim gün sayınız tamamlanmış olacak. Fakat 20 yıl şartınız 2025 yılında da olacağı için emekli olacağınız tarih 12- 04- 2025 olarak hesaplanmaktadır.

  • 1973 yılında doğdum ve 19 ay askerlik görevi yaptım. Sigorta başlangıç tarihim ise 01.03.1997. 5 bin prim günüm bulunuyor. Ne zaman emekli olacağım?

İşe başlama tarihiniz baz alındığında 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabi görünüyorsunuz. 16 ay askerlik borçlanması yaptığınız takdirde 55 yaşında 25 yıl ve 5750 prim gün şartı tabi olup emekli olabilirsiniz. 55 yaşınız 2028 yılında dolacak ve buna göre 2028 yılında emekli olabilirsiniz. Ancak askerliği borçlanmazsanız 2029 yılında da emekli olabilmeniz mümkün olur.

  • 01.04.1987 yılında sigorta girişim yapıldı. Emekli olmam için ne kadar süre gerekiyor?

1987 yılında işe girmiş olan vatandaşlar SGK’dan 50 yaş, 25 yıl ve 5375 prim günü şartına tabi olarak emekli olabiliyorlar. Emekli olup aylık bağlanması için bu 3 şartı oluşturmuş olmanız gerekiyor. Ayrıca 1987 yılından önce askerlik yapmışsanız askerliğinizi borçlanıp 49 yaşında ve 5300 prim günü üzerinden 25 yılda tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

  • 10 Şubat 1972 doğum tarihim. İşe başlama tarihim ise 1994 yılının Temmuz ayıdır. 3 ay çalıştım ve tekrar 1999 yılında çalışmaya başladım. 1992 yılında askerliğimi yaptım ve 6000 güne yakın primin bulunuyor. Halen özel sektör çalışanıyım ve ne zaman emekli olacağım?

Emekliliğiniz de 1994 yılındaki ilk işe giriş tarihinize göre hesaplamak gerekiyor. Buna göre 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim günü şartına tabi görünüyorsunuz. 25 yıl ve 5750 prim günü şartını tamamlamış olsanız da 55 yaşınız 2027 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih de bu tarih olacaktır. Ancak askerlikten bir buçuk ay borçlanma yaptığınız takdirde 54 yaşa tabi olursunuz ve bu durumda da bir yıl daha erken emekli olabilirsiniz.

Kalp krizi geçiren Avcı'dan haber var! Kalp krizi geçiren Avcı'dan haber var!
  • 01-12-1979 tarihinde doğdum. Bağ-Kur başlangıcım 01.05.2003 ayında başladı. Aralıksız olarak prim yatırıyorum ve emekli olmak için ne kadar prim yatırmam gerekiyor?

İşe giriş tarihiniz baz alındığında Bağ-Kur'dan 9000 prim günü ve 60 yaşı ile 5400 gün üzerinden 62 yaş ile de kısmı yaştan emeklilik şartına tabi görünüyorsunuz. Son üç buçuk yıl SSK'lı çalışmak koşulu ile SSK’dan 60 yaşında 25 yıl üzerinden ve 4500 prim günü ile kısmi emekli olabilirsiniz. 60 yaş veya 7000 gün üzerinden tam emeklilik şartına tabi olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim