1908 yılından beri Türk Basını'nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kutlanan "24 Temmuz"lar, Gazeteciler Günü-Basın Bayramı olarak kutlanır. Peki, bu bayram nereden çıktı neden kutlanıyor:

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin 1946 yılında kurulmasıyla beraber, gazeteciler günü olarak 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı ilan edilmiş. 24 Temmuz, II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış bir gün. Bu nedenle 24 Temmuz Basın Bayramı olarak belirlenmiş.

GMİS: Terörü lanetliyoruz GMİS: Terörü lanetliyoruz

O dönemde Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü 1876’dan kalma sansür kararnamesinin kaldırılmasını büyük bir sevinçle karşıladılar. Yani daha önce yaptıkları gibi sansür memurları yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecek yasaklayamayacaktı.

Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: Gazeteler hürdür, sansür yasaktır.

25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre gazeteler basılmıştı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük olmuştu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı.

24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar “geleneksel gazeteciler günü” adı altında yapılmaya başlandı.

Zonguldak Press Haber ailesi olarak daha özgür ve daha iyi çalışma koşullarına kavuşmaları temennisiyle tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyoruz.

Editör: TE Bilisim