Gündem

Çarşı ve Mahalle bekçilerine görev bölgelerinde gerektiğinde kimlik sorma, zor ve silah kullanma yetkisi veren düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda ele alındı

Çarşı ve Mahalle bekçilerine görev bölgelerinde gerektiğinde kimlik sorma, zor ve silah kullanma yetkisi veren düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda ele alındı...

Düzenlemeye göre bekçiler ' kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla önlemler de alacaklar.' İçişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından bekçilerle polislerin yetkileri arasındaki farkı gösteren bir tablo paylaştı. 

Covid-19 salgını nedeniyle 48 günlük aradan sonra toplanan TBMM Genel Kurulu, Çarşı ve Mahalle bekçilerine yönelik düzenleme ile çalışmalarına başladı. Ak Parti ve MHP’nin destek verdiği yasa teklifinde bekçilere, haklarında tutuklanma ve yakalama kararı bulunanları yakalama ve genel kolluk kuvvetlerine teslim etme, zor ve silah kullanma yetkisini tanınıyor.

Toplan 18 madden oluşan ve 7 maddesi kabul edilen yasa teklifinin önceki gün yapılan görüşmelerinde, bekçilik için gerekli şartlar ve bekçilerin görev ve yetkileri ile ilgili düzenlemeler kabul edildi. 

Bekçiler genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahallerde görevlendirilecek. Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri ise meslek hiyerarşisi içinde belirlenecek.

ÇATAKLI'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, TBMM Genel Kuruluna gelen ve "bekçilere fazla yetki verildiği" iddiasıyla eleştirilere konu olan Kanun'a ilişkin soru üzerine, düzenlemelerin amacının, bekçilerin, halkın istirahatini, sağlık ve selametini sağlamaya yönelik adli, önleyici, koruyucu gibi yetkilerini günün şartlarına uygun hale getirmek olduğunu belirtti.

GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞLERE KARŞI ÖNLEM ALACAKLAR

Görevli oldukları bölgelerde, Görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek olan bekçiler, kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önlemler alacaklar. 

Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları; bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya mal varlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilecek.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YÖNETMELİĞİYLE BELİRLENEN SINAVLA GÖRECE ALINACAK

Bekçi olmak isteyenlerde, Devlet Memurları Kanunu’nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartlar aranacak. Bekçiler işe alınırken, İçişleri Bakanlığı’nca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olma şartı aranacak. Sınavlarda başarılı olan ve görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler, emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanı’nın onayıyla bekçi adayı olarak atanacak. 

İŞTE BEKÇİ VE POLİSLERİN GÖREVLERİ VE YETKİ ALANLARI