Siyaset

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş parti binasında 2020 yılını değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş parti binasında 2020 yılını değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

AKP hükümeti tarafından son zamanlarda Zonguldak’ın gözden çıkarıldığını belirten Demirtaş, Zonguldak milli yatırım projelerinin Zonguldak dışından şirketlere peşkeş çekildiğinin altını çizdi.

Zonguldak’ın gözbebeği olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun her geçen yıl kan kaybettiğini 14 bin civarında olması gereken üretim işçi sayısının 7 bin 720’ye kadar düştüğünü ve 5 bin işçi açığının giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, Zonguldak’a yatırım yapılıyormuş adı altında da Zonguldak tarihinin yok edildiğini belirtti. 

Zonguldak Belediyesi çalışmalarını da eleştiren ve merkezi hükümetin özellikle belediyeye açık bir şekilde destek verdiğini gördüklerini dile getiren Demirtaş, merkezi hükümetin CHP’li belediyelere destek vermediklerine dikkat çekti.

Filyos Projesinin Zonguldak dışından bir şirkete verilmesinin akıllarda soru işareti oluşturduğunu ve projeye sekte uğratacak olan Zonguldak-Kilimli yolunun da yatırım projesine alınmamasından yakınan Demirtaş, hükümetin Zonguldak’ı gözden çıkarttıklarını dile getirdi. 

Düne kadar Düzce’den Ereğli ve Alaplı’ya iş için gelme oranlarının yüksek olduğunu fakat özellikle son yıllarda Ereğli ve Alaplı’dan Düzce’ye iş için gidildiğine belirten Demirtaş konuşmasında, “Öncelikle 10 Gazeteciler Gününüzü kutlarım. Ne zorlu koşullarda çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Bu anlamda da yerel medya çalışanlarının sorunlarının ne olduğunu da çok iyi biliyorum. Sorunlarınızın çözümü noktasında da CHP olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız.

Bugünkü toplantımızın ana gündemi Zonguldak sorunları ve 2020 yılı değerlendirmesi olacak. Ülke gündeminde suni bir gündem var. Tüyü bitmemiş yetim hakkı yiyenlerin ülkenin gerçek gündemi değiştirmek için suni gündem oluşturma çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Aslında bunların amacı da şudur. Ülkeyi yönetemediklerini gizlemek adına suni gündemler oluşturduklarını görüyoruz.

Aciz konuma düşen hükümet vatandaşın işsizlik, geçim derdi başta olmak üzere pandemi sürecini iyi yönetmedikleri için insanların bu gerçek gündemleri konuşmaması adına suni gündem oluşturduklarını görüyoruz. Bugün 10 milyon 700 bin işsiz var. Türkiye Cumhuriyeti rekoru kırılmış vaziyettedir. Üniversite mezunlarının iş bulamadıklarını görüyoruz. 

TTK’YA 5 BİN İŞÇİ ALINMASI ŞART!

Zonguldak’ta da ilk sorun işsizlik. Zonguldak’ın sürekli göç vermesinin sebebi de budur. Bize gelen telefonların çoğunu bu oluşturmaktadır. Yerel anlamda ola bu işsizlik sorunu ülke genelinin de ayyukta olduğunu görüyoruz. Bugün TTK’da bile 7 bin 720 işçi ile üretim yapan sayısının bu noktada olması içler acısı bir durumdadır. Yerin üstünde binlerce işsiz genç var yerin altında tonlarca kömür var ama bunu çıkaracak insanları işe yerleştirmiyorlar.

TTK’ya en az 5 bin işçi alınması gerekmektedir. Bu anlamda çalıştay yapmış ve o zamanda bu sorunları dile getirmiştik. Bildiğiniz gibi iki gün önce bir madenci kardeşimiz de ‘da buradan sesleniyorum. Neden hala bekliyorsunuz? Neden hala daha 5 bin işçi açığını gidermiyorsunuz? Derhal ve hızlı bir şekilde bunun hayata geçmesi gerekmektedir.

DÜZCE’Yİ İHYA EDENLER ZONGULDAK’I GÖZDEN ÇIKARDI

Zonguldak’a neden yatırım yapılmıyor? Neden şehrimize yatırım yapılmıyor. Yatırım teşvik konusunda yatırımcılar Düzce’ye giderken Zonguldak’a gelmiyordu. En son ilçe bazlı yatırım teşvik modeli uyguladılar. Fakat, bu da ne kadar doğrudur? Zonguldak’ta son 3 yılda yatırım teşvikinin arttığı söyleniyor. Peki, gerçekten teşvik var mı?

Ben öyle bir şey görmüyorum. 200 bin nüfusa sahip Düzce’de şimdi 400 bin kişi var. Eskiden Düzce’den Ereğli’ye işe gelirlerdi. Şimdi olay tersine dönmüş Ereğli ve Alapılı gençle Düzce’ye iş bulmaya gider hale gelmiş. Düzce’yi ihya eden bu hükümetin Zonguldak’ın gözden çıkarttığının kanıtıdır. 

ZONGULDAK, AKP HÜKÜMETİ ZAMANINDA GERİYE GİTTİ!

Pandemi sürecini doğru yönetemeyen bu hükümet 5 maskeyi bile dağıtamazken, gelinen noktada aşılama sürecini bile yönetemez hale geldi. İlk zamanlar iyi yönetiyormuş gibi görünse de aslında bu süreci kötü yönettikleri ortadadır. Zonguldak şehrimizde bu anlamda çok zorlu süreçten geçiyor. Zonguldak genelinde 30 Kobi’ye gittik. 5 TSO Başkanını ziyaret ettik.

Okulların kapanmasından dolayı esnafımızı ziyaret ettik. Bunun sonunda da Zonguldak ekonomi raporunu oluşturduk. Zonguldak AKP hükümeti zamanında sürekli geriye gitti. Bazı sektörlerde iyileşme olduğu gibi görünen tablolar olsa da fotoğrafa bir bütün olarak baktığımızda tablonun çok vahim bir durumda olduğunu görüyorum. Türkiye genelinde olan bu ekonomi sorunlarının yerel bazda tüm şehirlerde olduğunu görüyoruz.

Oluşturduğumuz “Ekonomi Masası” ekibini Zonguldak’a getirmeyi planlıyoruz. Ülke olarak komşularımızla kavga halinde olan siyasi yaklaşımlar belki vatandaşların hoşuna gidiyor olabilir ama bu kavgacı dilin sanayici kesimini çok rahatsız olduğunu görüyoruz. Zonguldak’ta yatırım yapan sanayici kesiminin de bu kavgacı üsluptan rahatsız olduklarını bize dile getiriyorlar.

SANAYİCİLER FİLYOS PROJESİNİ DEVLETİN YÖNETMESİNİ İSTİYOR 

Sanayici kesim Filyos Vadisi Projesi işletmesinin özellikle devlet eliyle yönetilmesi gerektiğini söylüyor. Filyos projesi yaklaşık 40 yıldır Zonguldak’ın gündeminde olan ama halen daha hiçbir katkı orana gelmemiş ama katkı sağlayacağı düşünülen bir projedir. Bu projeye Batı Karadeniz bölgesinin sahiplendiğini görüyoruz. Biz, bu projeyi destekliyoruz ve bu projenin hızlandırılarak hayata geçmesini istiyoruz. Zonguldak’ta 2005 yılında Tersaneler hayata geçirildi. Onlar da 5 yıl aktif oldu. 10 yıldır atıl durumda olan Tersanelerde şehrimizde artık bitmiş vaziyettedir. Filyos çalışmasının açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmediği görülmektedir.

Bu proje sarayın kapalı kapılar ardında yürütülmektedir. Filyos’un iki ayağı vardır. Birinci endüstri bölgesi, ikinci ayağı ise limandır. Doğalgazın bulunmasıyla birlikte doğalgazın karaya çıkarılacağı yer olması ise üçüncü ayağıda vardır. Sadece Zonguldak olarak değil Türkiye genelinde Filyos Projesi stratejik bir proje haline gelmiştir. Fakat, bu süreç açık şeffaf ve kamuoyunun bilgisi doğrultusunda yürütülmediğini görüyoruz.

FİLYOS LİMANINI ÖZEL ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKMEYİN!

Abdülhamit’in hayali olan ve yüz yıllık bir proje olduğunu söylediğimiz Filyos Endüstri bölgesinin Tosyalı Holding şirketine verildiğini ve hu şirketin İskendurun’da kurulduğunu öğrendik. Kurulduktan 28 gün sonra da Filyos Endüstri şirketi olarak talip olduklarını belirttikten sonra buraya atanmışlardır. Bununla alakalı bir ilana mı çıkıldı.

Sarayın kapalı kapıları ardında 2,5 ay sonra da bu şirkete tahsis edilmesini doğru bulmuyoruz. Zonguldak sınırları içerisinde olan bir projeyi Zonguldak halkının bilgisine sunmadan İskenderun’dan daha dün kurulan bir şirkete verilmesi yanlıştır. Siz, şimdi bunlara kıyak mı yapıyorsunuz? Ayrıcalık mı yapıyorsunuz? Tosyalı şirketi beyaz eşya ürünlerinde kullanılacak demir çelik üretimi yapacaklarını söyledi.

Çelik üretimi Ereğli’de yapılırken Zonguldak dışından bir şirkete yönlendirilmesi haksız rekabete neden olmuyor mu? Filyos Projesi Zonguldak’ın diyoruz. Milli proje diyoruz. Ama görüyoruz ki, sarayın beşli çetesi dediğimiz şirketlerin ortaya çıkması kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. 

ÖLÜM YOLU OLARAK BİLİNEN FİLYOS YOLUNU YAPIN!

Filyos limanın devlet tarafından işletilmesini istiyoruz. Bunu saray müteahhitlerine vermeyin. Bu liman bölge limanıdır. Filyos limanının işletmesini özel şirketlere vermeyin. Peşkeş çekmeyin! O bölgenin en büyük sorunlarından bir tanesi de yol sorundur. Zonguldak genelinde büyük yol sorunu olduğu aşikârdır. Zonguldak-Kilimli arasındaki 19 km olan o yolunda bir an önce yapılması gerekmektedir.

Zonguldak kent merkezi ile kopuk olan bu yolun hemen bitmesi gerekmektedir. Zonguldak’a gelmeyi planlayan bir yatırımcı belki bozuk yolları bahane ederek Bartın’a kaçacaktır. Ulaştırma Bakanına biz bu ölüm yolunun 1-2 yılında bitmesi gerektiğini söyledik. Bize gelen cevapta ise önümüzdeki yıllarda bu yolun ihale edilmesi planlanmaktadır şeklinde cevap geldi. Zonguldak kent merkezi ile doğrudan bağlantısı olan yolu yapmak istemediklerini belli ediyorlar. Milletvekili arkadaşlarımız Zonguldak’ın sorunlarını kendi bakanlarına anlatamadıklarını görüyoruz.

Eğer, yapamıyorlarsa CHP milletvekilleri olarak bakanları ölüm yolunu gezdirerek oradaki yolun ne kadar ehemmiyet içerisinde olduğunu gösterelim. Eğer, o yol yapılmazsa Zonguldak oradaki kaynaktan yararlanamayacaktır.

ÖMER SELİM ALAN ZONGULDAK TARİHİNİ YOK EDİYOR

Zonguldak tarihini yok ediyorlar. Zonguldak’a yatırım yapılıyormuş gibi görünse de bu yatırımların merkezi hükümet tarafından yapıldığını görüyoruz. Belediye CHP’deyken merkezi hükümetten destek yapılmadı. Otobüs sıkıntısı ve suya zam yapılması bu süreçte çok yanlıştır. Yukardaki saraydaki rant zihniyeti düşünürken alttaki de malı nasıl götürebiliriz zihniyeti olduğunu görüyoruz. Sahilde korunması gereken Fransızlar tarafından kalma Zonguldak’ın tarihi olan bir yapının yıkımının olması yanlıştır.

Tarihi binalara başka ülkeler sahip çıkarken ülkemizde yıkılıyor. Bunu kız meslek lisesinin depreme dayanıklı olmadığını söyleyerek yıkmaya çalışıyorlar. Hastanenin otoparkı yokmuş ve yıkmaya çalışıyorlar. Oraya varıncaya kadar Valilik binası var. Lavuar alanı da tarihi yapıya sahip bir alandır. Zonguldak tarihi geçmişi olan bir kenttir. Kendi çıkarları için Zonguldak tarihini yok ediyorlar.” ifadelerine yer verdi.