Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Zonguldak’a büyük katkılar yaptığını söyleyen Milletvekili Turpcu, eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların daha önce yine kendisinin kanun teklifi verdiği Filyos Vadisi Üniversitesi ve Kdz. Ereğli Üniversitesi ile desteklenmesinin, ilin sosyal ve ekonomik gelişimine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
Turpcu, toplamda 3 üniversiteye sahip olması planlanan Zonguldak’ın bilim ve eğitim alanında bir çekim merkezi olmasında önemli bir adım atılmış olacağını vurguladı. “Aynı şehirde kurulan üniversitelerin, rakip şirketler gibi değil, birbirlerini destekleyen, birbirlerinden beslenen bir yapıya sahip oldukları ülkemizde ve dünyada çok sayıda örnekle ortadadır” diyen Milletvekili Turpcu’nun kanun teklifinin gerekçesi şöyle:
“Bir ülkenin geleceğine yapabileceği en büyük yatırımlar bilim ve eğitime yapılan yatırımlarıdır”
“Bir ülkenin geleceğine yapabileceği en büyük yatırımlar bilim ve eğitime yapılan yatırımlarıdır. Bu nedenledir ki medeni ve gelişmiş toplumlar en fazla yatırımı bilim ve eğitim alanına yaparlar, bütçelerini eğitime ayırır, eğitim emekçilerini el üstünde tutarlar. Geçmişten bu yana eğitimli olmak, bilim alanında öncü olmak milletleri ve devletleri ayrıcalıklı hale getirmiş, onları güçlü yapmıştır. Ülkemizin kalkınması, refah seviyesinin yükselmesi; toplumun sosyal ve kültürel yönden gelişmesi ancak eğitimle mümkündür.”
“Üniversiteler, kentlere sosyo- kültürel olduğu kadar ekonomik hareketlilik getiriyor”
“Üniversiteler kuruldukları çevrenin sosyal ve kültürel gelişimine, bilgi ve teknoloji üretimine uzun dönemli katkılar sağlamanın yanında yerel ekonomiye de doğrudan ve dolaylı olarak ve sonuçları çok çabuk görülecek şekilde etki ederler. Bu nedenle üniversiteleri son derece önemli ekonomik faktörler olarak görmek mümkündür. Üniversitelerin kentlere sosyo- kültürel olduğu kadar ekonomik hareketlilik getirdiği göz ardı edilemez bir gerçektir.”
“Yeni nesil üniversite”
“Kurulacak yeni üniversite veya üniversiteleri ‘yeni nesil üniversite’ kavramı üzerine oturtarak, Zonguldak İlimizin ekonomisine katkısını mümkün olan en yüksek seviyeye ulaştırma hedefinde olmalıyız. Bunun için kurulacak üniversitede, Ereğli ve Zonguldak’ta iş dünyası ile ilişkileri ve işbirliğini kurumsal bir yapıya oturtmak hayati bir önem taşımaktadır.
Toplumla üniversitelerin daha içli dışlı olduğu, sektörel işbirliğinin yapıldığı, teknoloji ve proje kapsamlı çalışmaların özel kuruluşlarla birlikte yürütüldüğü bir anlayışla “yeni nesil üniversiteler” bölgesel kalkınmanın itici gücü olabilecektir. Zonguldak’ta sanayicileri, iş adamlarını ve ilimizin diğer bütün kesimleriyle olan iletişim ve etkileşimi etkili ve devam eden bir sürece oturtmak zorunludur. Öğrencilerimize sadece eğitim ve öğretim sağlamak değil, bununla birlikte girişimciliğe ve girişim yapmaya özendirirsek, yeni teknoloji ve bilişim çağını yakalayabiliriz.”
“Zonguldak İlimizin, stratejik konumu avantaja dönüştürülmelidir”
“Zonguldak, Karadeniz Bölgesi`nin İç Anadolu Bölgesi`ne en yakın liman şehri olmasına rağmen bu potansiyel yeterince değerlendirilememektedir.
Ankara’ya sadece 2,5 saat, İstanbul’a ise sadece 4 saat uzaklıkta bulunan Zonguldak İlimizin, bu stratejik konumu avantaja dönüştürülmelidir.
Mevcut olan göçün önlenmesi için, verimli istihdam alanlarının oluşturulması gereklidir. Zonguldak için kirli yatırımlar ve kirli sanayi değil, istihdam olanakları fazla temiz yatırımlar yapılması ilimizin geleceği için çok önemlidir. Özetle Zonguldak ve ülkemiz için, eğitim ve yatırım faaliyetleri ile desteklenen bir istihdam seferberliğine girişmek zorundayız. Dünyanın en önde gelen ülkeleri eğitime ve bilime yapılan yatırımlarla bugünlere gelmiştir.”
Kanun teklifine ilişkin Milletvekili Turpcu şunları söyledi: “Gönül ister ki üniversite gibi eğitim alanında ilçemize, ilimize ve ülkemize katkı sağlayacak bu tür yatırım girişimleri bölgemizde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardan da gelsin. Örneğin Oyak bu konuda girişimlerde bulunabilir.
Bu aynı zamanda Ereğli’den alınanın bir nebze de olsa Kdz. Ereğli’ye geri verilmesi anlamına gelir. Bölgemizde faaliyet gösteren sektörlerin mevcut üniversitemizle ve kurulması planlanan üniversitelerimizle daha fazla diyalog içinde olup, daha fazla işbirliği yapmalarını bekliyoruz. Bu hem sektör için faydalı olacak hem de bölgemizin ve ülkemizin istihdam yapısına faydalı olacaktır, aynı zamanda bölgemizin sosyal ve ekonomik gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır.”