İlçeler

Ereğli'de İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Alemdar Gemisi'yle yazılan destan, 99'uncu yıl dönümünde etkinliklerle anıldı

Ereğli'de İstiklal Savaşı'nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Alemdar Gemisi'yle yazılan destan, 99'uncu yıl dönümünde etkinliklerle anıldı. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak Milletvekillerine çağrıda bulunarak “Hiçbir törende Ereğli’de yoksunuz. Bu halka saygınız varsa Alemdar’a İstiklal Madalyası’nı getirirsiniz” dedi.

İstiklal Savaşı'nda Alemdar Gemisi'yle yazılan destanın 99’uncu yıl dönümü ile ilk deniz şehidi Recep Kahya ve gaziler için anma töreni düzenlendi.

Ereğli Belediyesi tarafından Süleymanlar Mahallesi’nde yaptırılan Alemdar Anıtı’nda düzenlenen ilk törende İstiklal Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi olan Recep Kahya anıldı. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Garnizon Komutan Vekili Dnz.Albay Özgür Kildirli, Recep Kahya’nın torunları, askeri ve siyasi erkan ile STK temsilcilerinin katıldığı törende, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nda görevli Deniz İkmal Teğmen Cihal Oruç, Alemdar Gemisi ve Recep Kahya dönemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İLK DENİZ ŞEHİDİ

Teğmen Oruç İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidinin Recep Kahya olduğunu belirterek “Alemdar Gemisi'nin kaçırılmasını önlemek maksadıyla gemi, 27 Ocak 1921'de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtuldu ve bir miktar su alması sağlandı. Serdümen Recep Kahya çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşımızın ilk deniz şehidi unvanını aldı. 28 Ocak 1921'de bütün Ereğli halkının katılımıyla cenazesi şehir mezarlığına defnedildi. Alemdar'da esir edilen 5 Fransız askerin iadesi için 17 Şubat 1921 yılında Alemdar Antlaşması yapıldı” dedi.

ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI İSTİYORUZ

İkinci program sahil bandında bulunan Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde gerçekleştirildi. Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu ve Tarihçi Yazar Can Canver, Alemdar Destanıyla ilgili sunum yaptı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık Alemdar Gemisi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) İstiklal Madalyası için başvurdukları söyleyerek “İstiklal Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi Ereğli’dedir. Alemdar’a İstiklal Madalyası istiyoruz” dedi.

Bölge Milletvekillerine de seslenen Posbıyık, şunları söyledi: “Gemiyi yaptık, müzesini de yaptık yan tarafa. Metin Ataç paşamın, o zaman sık sık bir araya gelirdik, projede çok büyük emekleri oldu. Erdemir sacını verdi, tersanedeki kahramanlarımız, dostlarımız bunların yapımını üstlendi. 3 parçada yapıldı, sallarla buraya getirdik, yerinde montajla Alemdar Gemisi oldu. Oldu ama niye İstiklal Madalyası alamadık.

Çünkü milletvekilleri falan ortada yok. Buradan milletvekillerimize mesaj gönderiyorum. 5 milletvekili var. Yıllardan beri derneğimizle (Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği), ben de dernek başkanıyım, uğraşıp duruyoruz, yazılar yazdık. Yerel basında çok değerli arkadaşlar kendilerine görev edindiler. Devamlı bu konuyu gündeme getiriyorlar. Ama maalesef milletvekillerimizden ses seda yok. Türkiye’de ilk deniz savaşı ve ilk deniz şehidi burada. Çok zor mu bu iş, Alemdar Gemisi’ne bir tane İstiklal Madalyası alamıyoruz.

Burada İlçe Başkanları yok mu? Geçmişten geleceğe söylüyorum. Milletvekilleri yok mu? Sahibi yok mu bu memleketin? Milletvekillerinin devreye girmesi lazım. Bu İstiklal Madalyası’nın Ereğli’ye gelmesi lazım. Yoksa bu 5 milletvekiline, ben Ereğli halkına saygı duymuyorlar diye bir ifade kullanacağım. Eğer bu İstiklal Madalyasını Ereğli’ye getiremiyorlarsa... Yazıklar olsun diyorum, ne iş yaparlar. Ne Alemdar gününde, ne diğer günlerde varlar; hiçbir yerde yok bu milletvekilleri?”

Konuşmaların ardından katkıda bulunanlara plaket verildi. Nevzat Göl ve arkadaşları Ereğli türküleri seslendirdi. Ereğli Sanat Kurumu Derneği’nin oyuncuları Alemdar şiirini birlikte okudu.