Ereğli Belediyesi’nin 2018 yılı Ocak olağan meclis toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda (AKM) gerçekleştirildi.
Toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, kısa süre önce hayatını kaybeden Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker’e Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm TSO camiasına başsağlığı diledi.
Meclis üyelerine dere ıslah ve sel baskınlarına karşı alınan önlemlerle ilgili hazırlanan slayt gösterisini izlettiren Başkan Uysal, Ereğli’nin 50 yıllık altyapı sorununu çözüme kavuşturduklarını söyledi.
CHP’li Özyağcı yapılmayanları sordu
Meclis oturumunda söz alan CHP’li Kdz. Ereğli Belediye Meclis Üyesi Özkan Özyağcı, kendilerine izlettirilen projelerin güzel olduğunu ancak yapılmayan projelerinde dile getirilmesi gerektiğini savundu. Özyağcı konuşmasında “Sayın başkanım burada bize göstermiş olduğunuz gösteri Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Kdz.Ereğli’ye yapmış olduğu hizmetler. Bu Karadeniz genelinde devlet su işlerine bağlı belediye olarak göreve geldiğinizden beri bu projeler güzel projele.r Ereğli için gelişmesi gereken projeler ama Karadeniz Ereğli size 500 trilyon para verdi sayın başkanım.
500 milyon TL. Bütçemiz son 4 yılı topladığımızda 500 trilyon TL bir rakam oluştu. Diyorsunuz 2 bin 500 milyon TL diğer işlerin, işçi ödemelerinin, memur ödemelerinin haricinde yaptığınız yatırımları bizlere gösteriyorsunuz. Teşekkür ediyoruz. Bunlar yatırımdır. Ancak başlayıp da bitiremediğiniz, bize 2014’ün Nisan ayında göreve geldiğinizden beri söz verip de yerine getiremediğiniz bir üniversite, artı bir de eski belediye binası iki yıldır mekruh duran hali. Bunlarla ilgili de biz isterdik ki, biz buna başladık ama arkadaşlar kusura bakmayın, Ereğli halkından özür dileriz. 2,5 yıldır bu bina bu şekilde bekliyor.
Sayın başkanım, hizmetler devam eden hizmetler belediyelerde. Eğer Ereğli belediyesi geçmiş yıllarda nüfusunu 100 binin üzerine çıkarmamış olsaydı, şuanda biz devlet su işlerimize yapmış olduğumuz bu büyük arıtma tesisi, su tesisleri zaten çalışamayacaktı. Ama normali, bu işin devamı Ereğli halkının geleceğini ve güzelliğini oluşturmaktır. Yaptığınız işler için teşekkür ederiz, ama yapamadığınız işler için de sizi yeğliyoruz sayın başkanım” dedi.
Uysal: “Felaketleri bizden çıkardık”
Özyağcı’ya yanıt veren Başkan Uysal ise slayt gösterisinde ki hizmetlerin sadece dere ıslah ve sel baskınlarına karşı yapılan çalışmalar olduğunu, diğer çalışmalarla ilgili bilgilendirmeleri de zaman içerisinde yapacaklarını dile getirdi. Uysal konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Ben sözün başında eğer dikkatli dinlediyseniz bugün sadece dere ve seller üzerine felaketler üzerine bir video sunumu yaptım. Şimdi Özkan Bey’in anlatmış olduğu veya sorduğu sorulara da zaten bir sunum halinde onları da inceleyeceğiz onu da sizlerle paylaşacağım.
Benim görevim buradaki meclisteki arkadaşları, basın mensuplarını bilgilendirmek. Ben sadece bu konuyla alakalı sorulara cevap vereceğim. Kendisi de biliyor tabi ki Kdz. Ereğli’nin veya başka belediyelerin bütçeleri olur. Ama o bütçelerin belirli bir kısmı maaşa gider, başka sosyal yardımlara gider ki bunlardan eksik kalmıyoruz. Şimdi sorum şu Özkan bey; Orada seyrettiniz . Çarşı merkezinin su aldığını, sel altında kaldığını, kaldı ki basit bir yağmur. Çünkü önümüzdeki yıllar; 5, 10, 100 yıllar içinde çarşı daha büyük sel baskınlarına uğrayacak. Uğrama ihtimali var. Biz diyoruz ki; bu çarşıdaki yapımı veya önlemi almak DSİ’nin görevi değil.
Ereğli Belediyesinin görevi. Bu göreve geldikten sonra sel bastıktan sonra Kavaklık Mahallemize, Ereğli’nin büyük mahallelerinden bir tanesine gittik. Orada sosyete pazarı denilen Karadeniz Ereğli’de herkesin bildiği bölge başta olmak üzere orada ki Halkapınar’dan gelen su baskınından dolayı bütün alan başta olmak üzere, Kepez Bölgesi başta olmak üzere ve Kavaklık’ın Erdemir yol ayrımından sonraki bölgeler tamamen 1. Katlar; kaldı ki en az 50 metre uzaklıktaki bölgeler bile 1 metre çamur içindeydi. Ve sadece oralara temizlik işçileri, su kanal zabıta olmak üzere sadece 3 ay o bölgelerde çalıştı. Şimdi Halkapınar kendi yöremizin yani belediyenin yapması gereken bir alan. Orada gözümüzden kaçmış olabilir.
Çünkü Halkapınar’daki yatırım çok önemli. Kepez’deki o evlerin altına giren çamur, su deryası, yukarıdan gelen çamurlardır. Oraya biz en az 50 misli büyüklüğünde, belki 100 misli büyüklüğünde menfez yaparak oradan gelen suyu Kepez’in üst bölgelerinde, eğitim-öğretim okulunun sol tarafından dönüp yukarı doğru çıkarken o bölgeye belki 100 yıl yetecek bir menfez yaptık. Bunun haricinde Sakindere. Sakindere’yi devletin yapmasını bekleyemeyiz. Çünkü o bölge sinek yuvası, haşerat yuvası, yabancı hayvanların girdiği yer. İnsan oradan düşse kendini kaybeder. Artı hep bu inisiyatifli dediğimiz larvanın içi, hem kötü bir görüntü, hem kötü bir koku. En önemlisi bir 73,5 metrelik bir alan bırakın dereyi DSİ yapsın.
Ama Belediyenin görevi yol yapmaktır. Yol açmaktır. 3,5 metrelik tek arabanın geçtiği yol ve orada balkona çıkan bir insan yanlışlıkla kafasını eğip de çocuğuna; veya çamaşır asarken oradan kafasını eğse, oradan geçen kamyonet onun kafasını götürür. Şimdi benim demek istediğim bu. Bakın “bütçeyle bunları mı yaptın?” dediğin zaman, bütçe devletin kurallarına göre devletin iller bankasına gelen ödeneklere göre bugün her belediyeye gönderilen bir paradır. Yani belediyenin bütçesi büyük olabilir. Ama nüfusa göre bir bütçe payı geliyor. Ancak bize gelen farklı bir para değil. Ben bunu sadece “Hani göreve geldiğinizden beri ne yaptınız?” İşte biz bu soru yumağının belki de böyle olduğunu bilmiyorduk. Ama geldik gördük ki, tabi bu da bir şanstır veya bunu şans olarak görüyoruz. Böyle bir felaketler bizden çıkardık. Belli ki bunları çözmemiz lazım. Ben teşekkürünüz için teşekkür ediyorum.”
“Ereğli’nin 50 yıllık altyapı problemini çözdük”
Enerji ve doğalgaz hattı çalışmaları hakkında da meclise bilgi veren Uysal, ilçenin gelecek 50 yılının alt yapı problemini çözdüklerini ifade etti. Uysal konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Enerji sadece yüzde 60’lardaydı yüzde 60’ı karşılanıyor. Özellikle Merkez bölgesinden Balı tarafındakinden yüksek binalara merkeze enerjinin yetmeyeceği söylenildi. Bundan dolayı biz hastane bölgesindeki eski hastane yerlerinde ki 15,8 KW’lık Bölgeyi 31,5KW’ya çıkartıldı ve bu yüksek gerilim hatları da yerin altlarına alınarak arada ring oluşturuldu bu yüzden Kdz. Ereğli’de elektrik kesintileri oluştu. İkincisi doğalgaz ihtiyacı şunu diyemez; “Biz size yeterli doğalgaz vermiyor, yeni şebekeler bağlayamayız” der.
Ve tamamen Kdz. Ereğli bölgemize 18 inçlik çelik borularla Devrek yol ayrımından hastane bölgesine kadar çelik borularla yeteri kadar inç hat çektirdik şu anda Ereğli’ye yetecek doğalgazımız var, doğalgaz konusunda da şunu söyleyeyim 31 mahallemizin 30’una da doğalgaz verdik. Bir Kıyıca Mahallemiz kaldı. Mahalle olarak söylüyorum birde mimar probleminden dolayı yerleşim yerinin özelliğinden dolayı Huzurevi bölgesine bir de Malatya Sokak dediğimiz Göktepe altlarına veremedik. Doğalgaz sorununu da bitirdik. Sizlerde görmüşsünüzdür rakamlarda çok mutlak ifade ediyor. 125 kilometreye su hatlarından bahsediyorum ve bütün bölgemizde ki su hatlarının tamamını da aspestli borulardan kurtardık.
Son derece önemli sizler de biliyorsunuz geçen yıllar dere geçitleri bunun üstünü kapatmak 125 kilometreden bahsediyorum, su hattının yenilenmesinden. 17 kilometre yağmurlama hattından bahsediyoruz, 115 kilometre doğalgazdan bahsediyoruz. 10-10,5 kilometre boyunca enerji hatlarından bahsediyoruz ve bunların tamamı bitti, yapıldı. İnşallah ilçemizin de 50 yıllık yer altı sorunlarını hallettik, güncellenmesi lazım. Görevli arkadaşların her zaman bu sorumlulukla bunların güncellenmesi gerektiğinin bilmesi lazım.”
Yapılan konuşmaların ardından 2018 yılşı denetim komisyonu seçimleri gerçekleştirildi. Komisyona AK Partili meclis üyelerinden Sezai Meriç, Sabri Dinç ve Yusuf Kalay seçildi. Ereğli Belediyesi meclisinin 2. Oturumu yarın gerçekleştirilecek.