Piper nigrum asmasının kurutulmuş meyveleri olan karabiber, binlerce yıldır geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur. Hindistan'ın Vedik kültürüne bağlı doğal şifa sistemine dayanan, Karabiberin 'gaz giderici' yani şişkinliği önleyen özelliklere sahip olduğuna inanırlar. Aynı zamanda geleneksel Çin tıbbında ise epilepsi tedavisinde karabiber kullanılmaktadır.

Modern bilim, karabiberin, esas olarak piperin adı verilen bir alkaloidin, yani bibere keskin aromasını veren kimyasalın ve güçlü bir antioksidanın bir sonucu olarak, gerçekten de sağlık yararları sağladığını öne sürüyor.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

Antioksidanlar, “serbest radikaller” adı verilen zararlı maddeleri temizleyen moleküllerdir. Sağlıksız bir diyet, çok fazla güneşe maruz kalma, alkol ve sigara vücudunuzdaki serbest radikallerin sayısını artırabilir. Bu kararsız moleküllerin fazlalığı hücrelere zarar verebilir, insanları daha hızlı yaşlandırabilir ve kardiyovasküler hastalık, kanser, artrit, astım ve diyabet gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.

Hayvanlarda ve hücrelerde yapılan laboratuvar çalışmaları, piperinin bu serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini göstermiştir. Yapılan bir çalışmada, belirlenen hayvanlar birkaç gruba ayrıldı ve bazı hayvanlar normal bir diyetle beslenirken diğer hayvanlar yüksek yağlı bir diyetle beslendi. Yabi bir grup hayvan karabiber ile takviye edilmiş yüksek yağlı bir diyetle, diğer bir grup hayvanlar ise piperin ile takviye edilmiş yüksek yağlı bir diyetle beslendi.

Karabiber veya piperin ile takviye edilmiş yüksek yağlı bir diyetle beslenen hayvanlar sadece yüksek yağlı bir diyetle beslenen hayvanlara kıyasla, önemli ölçüde daha az serbest radikal hasarı belirteçi görüldü. Gerçekten de, serbest radikal hasarı belirteçleri, normal bir diyetle beslenen hayvanlarla karşılaştırılabilirdi.

ALZHEİMER VE DEMANS HASTALIĞINA İYİ GELİYOR

Aynı zamanda Piperine anti-inflamatuar özelliklere de sahiptir. Kronik inflamasyon, romatoid artrit gibi bir dizi hastalıkla bağlantılıdır. Bu durumda yine hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar, piperinin hayvanlarda iltihabı ve ağrıyı azalttığını göstermiştir .

Karabiber ayrıca vücudun ihtiyacı olan çilek ve yer fıstığında bulunan bir antioksidan kaynağı olarak resveratrol gibi bazı faydalı bileşikleri daha iyi emmesine yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, resveratrolün kalp hastalığı, kanser, Alzheimer ve diyabete karşı koruma sağlayabileceğini düşünüyor.

Resveratrol ile ilgili sorun, bağırsakların onu kan dolaşımına emebilmesinden önce parçalanma eğiliminde olmasıdır. Ancak karabiberin resveratrolün “biyoyararlanımını” arttırdığı bulunmuştur. Başka bir deyişle, vücudun kullanması için daha fazlası mevcuttur.

KURKUMİN PİGMENTİNİN SEVİYESİNİ ARTIRIYOR

Karabiber, popüler anti-inflamatuar baharat zerdeçalının aktif bileşeni olan kurkumin emilimini de iyileştirebilir. Bilim adamları, 2 gr kurkumin ile 20 mg piperin tüketmenin insanlarda kurkumin pigmenti mevcudiyetini yüzde 2.000 oranında iyileştirdiğini buldular .

43 maden şehidimiz anıldı 43 maden şehidimiz anıldı

Diğer çalışmalar, karabiberin, vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü sebze ve meyvelerde bulunan bir bileşik olan beta-karoten emilimini artırabileceğini öne sürmüştür. Beta-karoten, hücresel hasara karşı savaşabilen güçlü bir antioksidan işlevi görür. Araştırmalar, 5 mg piperin ile 15 mg beta-karoten tüketmenin, tek başına beta-karoten almakla karşılaştırıldığında, beta-karoten kan seviyelerini büyük ölçüde artırdığını gösterdi.

KANSER TEDAVİSİNE DESTEK OLUYOR

Karabiber ayrıca kanserle mücadele özelliklerine de sahip olabilir. Yapılan test ve çalışmalara göre, piperinin meme, prostat ve kolon kanseri hücrelerinin üremesini azalttığını ve kanser hücrelerinin ölmesinde son derece etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, çeşitli baharatlardan elde edilen 55 bileşiği karşılaştırdılar ve en agresif kanser türü olan üçlü negatif meme kanseri için tipik bir tedavinin etkinliğini artırmada piperinin en etkili olduğunu buldular. Piperine ayrıca kanser hücrelerinde çoklu ilaç direncini en aza indirmede umut verici etkiler gösterir ve bu da kemoterapinin etkinliğini potansiyel olarak azaltır.

Editör: TE Bilisim