6 Nisan 2012 tarihinde meydana gelen ve 15 yurttaşın ölümüyle sonuçlanan köprü faciasında yaşamını kaybedenler düzenlenen bir törenle anıldı.
Çaycuma kent merkezi ile Bartın-Zonguldak karayolunu birbirine bağlayan köprünün, 6 Nisan 2012’de çökmesiyle yaşanan faciada yaşamını yitiren 15 yurttaş, Köprübaşı’nda düzenlenen törenle anıldı. Çaycuma Belediyesinin Çaycuma Kaymakamlığı ile birlikte düzenlediği etkinliğe, Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, ilçe protokolü, ölenlerin yakınlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kuran-ı Kerim de okunan anma töreninin ardından protokol üyeleri, Filyos Çayı’na karanfil bıraktı.
COŞGUN: “HALA O SICAK ACIYI YAŞIYORUZ”
Çaycuma Kaymakamı Muharrem Coşgun, anma töreni sonrasında yaptığı açıklamada “Maalesef bundan 10 yıl önce üzücü bir olay yaşandı. Burada kaybettiğimiz 15 vatandaşımızı anmak için toplanmış bulunmaktayız. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum, tabi tekrar Cenabı Allah inşallah böyle bir daha kazalar, facialar ilçemize yaşatmasın.” dedi. 10 yıl geçmesine rağmen yaşanılan acının hala sıcaklığını koruduğunu belirten Coşgun, “10 sene olmasına rağmen hala Çaycuma olarak büyük bir üzüntü içindeyiz, hala o sıcak acıyı yaşıyoruz. Vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum. Yaptığımız işleri düzgün yapmamız lazım, gerekli kontrollerin, görevlerin yapılması lazım. İnşallah bir daha böyle bir faciayı ülkemiz yaşamaz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
KANTARCI: “İSTEMEDİĞİMİZ BU TÜR OLAYLARI HİÇBİR ZAMAN DA HAFIZALARDAN ÇIKARMAMAMIZ GEREKİYOR”
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ise yaptığı açıklamada, “Tam 10 yıl evvel 1948 yılında yapılan Çaycuma Köprüsü çöktü ve 15 vatandaşımızı kaybettik. Bu 15 vatandaşımızın cansız bedenlerini Filyos Çayı bizden sakladı, bulamadık. Hiç istemediğimiz bu tür olayları hiçbir zaman da hafızalardan çıkarmamamız gerekiyor. Maalesef çökmenin sebebi netleştirilemediği gibi bu olayın meydana gelmesinde sorumlu olanların cezai yargılaması da yapılamadı. Yargılama yapılamadığı için sorumluluğu olanlar ortaya çıkarılamadı. Kazanın Karayolları, Devlet Su İşleri, Valilik ve Çaycuma Belediyesi olmak üzere dört şüphelisi varken, ölenlerin yakınlarının suçlusu belli olmayan kaza için açtığı davalarda kazandıkları tazminatları ı ödeme yükümlülüğü Çaycuma Belediyesine verildi.” dedi.
KANTARCI: “ÖNLENEBİLİR BİR KAZAYDI”
Filyos Çayı’nın düzensiz bir debiye sahip olduğunu söyleyen Kantarcı, “Filyos Çayı karların erimesiyle azgın bir şekilde akıyor. Zaman zaman suyu son derece azalırken, bazen de böyle büyük debilere ulaşıyor. Hatta 1998 yılında oluşan sel, bütün bölgede felakete sebep olmuştu. Asıl mesele bu köprünün çürüklüğü değildi. Ayaklarının açığa çıkıp, boşta kalması nedeniyle köprünün bir bölümü çökmüştü. Oysa bunun ana nedeni yıllar zarfında Filyos Çayı’nın yatağından düzensizce, hunharca kum çakıl alınmasıydı. Kum çakıl alınması nedeniyle de nehrin yatağı iyice alçalmış, köprü ayaklarını korumak üzere yapılan kaya dolgu bazı yerlerinden gedikler verince arkasının boşalmış ve köprü ayaklarının çökmesine neden olmuştu. Bunlar aslında önlenebilir olaylar, önlenebilir kazalar.” dedi.
KANTARCI: “HERKSE İBRET OLMASI İÇİN ŞEHRİN GİRİŞİNE 6 NİSAN ANITI’NI YAPTIK”
Çaycuma Belediyesi olarak bu tür olayların tekrar yaşanmaması için bu olayı her sene burada, ölenlerin anısına tören yaptıklarını söyleyen Kantarcı, sözlerini “Çaycuma’nın girişinde, burada şehit olanların adına yaptığımız 6 Nisan Anıtı ile de, facianın, herkese ibret olmasını diliyorum. Umuyor ve diliyorum ki Çaycuma’mızda ülkemizde ve dünyamızda buna benzer olaylar tekrar yaşanmaz. Ben buradan hepsine Allah’tan rahmet, yakınlarıyla tüm Çaycuma’ya da baş sağlığı diliyorum.” diyerek tamamladı.