Devrek Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, Gazeteci, şair-yazar İbrahim Tığ, lisede okuyan bir gencin en az yüzün üzerinde roman, öykü, şiir vb. kitap okuması gerektiğini, söyledi.
İbrahim Tığ, Devrek Anadolu Lisesi’nde düzenlenen “Devrekli Şair-Yazarlar ve Devrek Kültürü” konulu söyleşi ve kitap imzası nedeniyle öğrencilerle buluştu.
OKUYAN İNSAN YAŞAMA FARKLI BAKAR
Öğrencilerden bol bol roman, öykü, şiir kitapları okumalarını isteyen İbrahim Tığ, “Okuyan insanın ufku aydınlık olur, yaşama farklı bakar. Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir” dedi.
Daha sonra Devrekli yazar ve şairleri anlatan İbrahim Tığ, “Rüştü Onur’un, Müfide Güzin Anadol’un Devrek’in yüzakı şairleri olduğunu” söyledi.
DEVREK KÜLTÜREL VE SANATSAL ANLAMDA ZENGİN BİR KENT
Tığ şöyle konuştu: “Devrek kültürel ve sanatsal anlamda bir zengin bir kent. Bu ilçeden Rüştü Onur, Müfide Güzin Anadol, Zihni Anadol, Mithat Yaban, Hamit Kalyoncu gibi bir çok şair ve yazarı yetiştirmiştir. Bunlar eserlerinde Devrek’i, Devrek insanını ve kültürünü anlatmıştır. Bunun yanında Devrek’ten çok önemli yazar ve şairler de geçmiştir. Askerlikleri nedeniyle Kerim Korcan, Ahmet Özer Devrek’te bulunmuş ve eserlerinde Devrek’i anlatmıştır.Yine roman ve öykü yazarı Lütfiye Aydın, eleştirmen-yazar Mehmet Yaşar Bilen burada öğretmenlik yapmıştır. Rüştü Onur’un günyüzüne çıkarılıp şiirlerinin halkın beğenisine sunulmasında Bilen’in büyük emeği olmuştur.”dedi.
Fakir Baykurt, Mehmet Seyda, Kerim Korcan gibi sanatçıların eserlerinde Devrek’ten söz ettiğini anlatan İbrahim Tığ, toplumcu-gerçekçi akımının önde gelen yazarlarından Sadri Ertem’in de Çıkrıklar Durunca adlı romanında Devrek’ten söz ettiğini, belirtti.
RÜŞTÜ ONUR VE MÜFİDE GÜZİN ANADOL DEVREK’İN YÜZAKIDIR
Konuşmasında, Rüştü Onur, Müfide Güzin Anadol ve kendi şiirlerinden de örnekler veren İbrahim Tığ, Rüştü Onur şiirlerinde “yalnızlık” temasının sık görüldüğünü belirtti. Tığ, “Rüştü, şiirlerinde Zonguldak’ın küçük insanlarını, saçak altı insanlarını, doğayı, kuşları kısacası insan ve doğa sevgisinin canlılığı yanı sıra içinde biriktirdiği özlemi konu edinir. Müfide Güzin Anadol da eserlerinde Devrek’in yeşil dokusu, tahta, ahşap evlerinden, Devrek Çayı’ndan ve kasaba yaşamından kesitler sergiler. Şiirlerinde ise insan sıcaklığı ve duyarlığının derin izleri görülür. Öykülerinde o eski birbirinin sırtına yaslanan tahta evlerden çok, evlerin içindeki haleti ruhiyeyi ve bu evlere tutunarak yaşayan insanları anlatır. Çünkü yazara göre bu evler canlıdır, yaşarlar ve ölürler. Yazar Devrek yaşamını çok iyi gözlemlerken, öykülerindeki ve şiirlerindeki tipleri de belirgin olarak gösterir. Devrek’in dar sokaklarındaki evlerde yaşayan yoksul aileler, küçük insanlar, şehir ve köy yaşamı arasına sıkışmış okuyamamış, cahil kesimler şiir ve öykülerinin kahramanlarıdır” dedi.
60’IN ÜZERİNDE TÜRKÜ DERLEDİK
Aynı zamanda Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK)’inde başkanı olduğunu anlatan İbrahim Tığ, “Derneğimiz bünyesinde Mustafa Uzundal Başkanlığında oluşturduğumuz Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu tarafından son 9 yıl içinde 83 köyün 62’sinde alan çalışması yaptık ve 60’in üzerinde türkümüzü günyüzüne çıkardık” dedi.
TRT THM Repertuvarı tarafından derledikleri 12 türkünün kabul edildiğini de anlatan İbrahim Tığ, “Böylece Zonguldak’ın TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’nda 4 olan türkü sayısı 16’ya çıkarken, daha önce kayıtlarda hiçbir türküsü bulunmayan Devrek’in ise toplam 12 türküsü yer almış oldu. Bunun yanında derlediğimiz 14 türkümüz de kurula girmeyi bekliyor. Devrek türkülerinin derlenmesinde bize büyük katkı ve destek veren değerli büyüğüm, merhum Ali Gürlü’yü rahmet ve saygıyla anıyor, Hayrettin İvgin ve Hüseyin Yaltırık hocalarıma da ilçemiz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
RÜŞTÜ ONUR KİTABINI ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ İMZALADI
Tığ, daha sonra Devrek türkülerinden örnekler sundu. Kaynak Yayınları arasında 3. Baskısı yapılan “Rüştü Onur / Şiirleri, Şazıları, Mektupları ve Ardından Yazılanlar” adlı kitabını öğrencilere ücretsiz imzaladı.
Tören sonrasında bir konuşma yapan Okul Müdürü Siyami Akpınar, İbrahim Tığ’a verdiği bilgiler nedeniyle teşekkür ederek, çiçek buketi ve okulun plaketini sundu.
Gazeteci - Yazar ve Şair Tığ, öğrencilerle buluştu
Bunlar da ilginizi çekebilir