Siyaset

Gelişmiş ülkelerde nüfusun az bir bölümünün Türkiye'de ise neredeyse yarısının kazandığı asgari ücretin belli olmasına az bir süre kaldı

Gelişmiş ülkelerde nüfusun az bir bölümünün Türkiye'de ise neredeyse yarısının kazandığı asgari ücretin belli olmasına az bir süre kaldı. Acı gerçek şu ki asgari ücret yaklaşık yüzde 30 zamlansa bile eski günler geri gelmiyor.

Türkiye'de çalışan nüfusun yarısının kazandığı asgari ücret önümüzdeki günlerde belli olacak. (Maaşı asgari ücretten gösterilenleri de unutmayalım)

Şu an açlık sınırının altında kalan asgari ücret bu yıl ne kadar olacak? Muhalefet kapıyı 3500 TL'den açarken asgari ücretli bir kişi şu an 2324 TL maaş alıyor. Bu ücretin 3500 TL'ye çıkacağını düşünmek biraz hayalcilik olabilir.

Asgari ücretin bu yıl yüzde 30’a yakın zam ile 3000 TL'ye çıktığını varsaysak bile asgari ücretli dolar bazında 2010 yılındaki seviyesine ulaşamıyor. Aşağıdaki tabloda asgari ücretin dolar karşısında yıllara göre seyrine göz atabilirsiniz. 

Kocaeli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Doç. Dr Aziz Çelik, 2016 yılından bu yana asgari ücrette döviz bazında bir erime olduğunu anlatıyor.

Çelik TL'nin ucuzlaması ile birlikte Türkiye'de emek gücünün de ucuzladığını ifade ederken Çin'deki asgari ücret ile Türkiye'deki asgari ücretin birbirine yaklaşmaya başladığını söyledi.

Çelik, Avrupa'daki asgari ücret ile Türkiye'deki asgari ücret arasındaki makasın da açıldığını dile getirirken, “Bunun nedeni öncelikle asgari ücret seviyesinin düşük olması ikincisi de Türkiye'deki ekonomideki istikrarsızlık” değerlendirmesinde bulundu. 

ASGARİ ÜCRET: ORTALAMA ÜCRET

Türkiye'de en azından rakamlara yansıyan ekonomik büyümeden asgari ücretliler yeteri kadar pay alamıyor. Çelik asgari ücretin enflasyon kadar arttığını söylerken artış oranında ekonomik büyümenin de hesaba katılması gerektiği görüşünde.

Uzman isim Türkiye'de çok sayıda insanın asgari ücretle çalıştığını aktararak, “Türkiye büyürken asgari ücretli bundan pay alamıyor o yüzden de asgari ücretli yoksullaşmış oluyor. Türkiye'de asgari ücret, asgari ücret değildir.

Çalışanların ezici çoğunluğunun ücreti haline gelmiştir. O yüzden asgari ücreti konuşurken istisnai bir ücreti konuşmuyoruz. Yani Avrupa Birliği'nde asgari ücret konuşulurken toplumun yüzde 5'ini ya da 10'nunu ilgilendiren bir şey tartışılıyor.

Bizde ise çalışanların yüzde 60'nı ilgilendiriyor. Dolayısıyla istisnai bir ücreti değil ortalama bir ücreti konuşmuş oluyoruz. Bunu düşünerek asgari ücretin arttırılması lazım.

Yani asgari ücret Türkiye'de en az kazananların en düşük nitelikli işlerin ücreti olmaktan çıkmış ortalama bir ücret haline gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.