Siyaset

Hem emekli olup hem de çalışma hayatına devam edenler sigorta primleri ödemesini nasıl gerçekleştiriyor? Bu konu emekliler için büyük bir öneme sahip

Hem emekli olup hem de çalışma hayatına devam edenler sigorta primleri ödemesini nasıl gerçekleştiriyor? Bu konu emekliler için büyük bir öneme sahip.

Emeklileri yakından ilgilendiren üzücü bir haber geldi. Emekli maaşlarından kesinti olduktan sonra çalışmaya devam edenler için ortaya çıkan riskler vatandaşı düşündürüyor. Hem emekli olup hem de çalışma hayatına devam edenler sigorta primleri ödemesini nasıl gerçekleştiriyor? 

Milyonlarca kişi emekli olmayı hayal ediyor. Bu hayali gerçeğe dönüşenler de gelirlerine ek gelir sağlamak adına yeni işlerde çalışıyorlar. Emekli olmanın keyfini yaşamak yerine çalışma hayatında aktif olarak rol alan pek çok kişi prim ödemesi hakkında merak ettiği konular bulunuyor.

Emekli maaşında kesinti yapılır mı diye düşünen pek çok çalışan hangi durumlarda kesintiye uğrayacağını araştırıyor. Hangi emekliler için maaşlarda kesinti yapılacak? Emekli maaşının düşmemesi için neler yapılması gerekiyor? Bu tür merak edilen konularda son dakika haberleri ve gelişmeleri…

En Çok Sorulan Sorular

  • Emekli olup maaş almaya başladıktan sonra çalışma hayatına devam edilebilir mi?

Emekli olduktan sonra emekli maaşı alıp hem de başka birinin yanında çalışabilirsiniz. Bunun dışında Bağ-Kur sistemi ile sigorta prim ödemeye devam ederek kendi iş yerinizi de kurabilirsiniz.

  • Emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğim takdirde emekli maaşımdan kesinti yapılır mı?

Emekli maaşından kesinti oluşmaması için Sosyal güvenlik destek primi denilen bir ödeme yapmanız gerekiyor.

  • Sosyal güvenlik destek primi nedir, kimler öder?

Sosyal güvenlik destek primi emekli maaşı alan vatandaşların yaşlılık maaşı kesilmediği hallerde yeniden sigortalı çalışmaya başlamaları ile yapılan bir kesinti olarak karşılarına çıkar. Bu kesinti hem işveren hem de çalışanın kendisinden yapılmaktadır.

  • Emekli olduktan sonra herkes çalışabilecek mi? Herkesten sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılır mı?

Emekli olup işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışmaya başlayanlardan sosyal güvenlik destek primi kesintisi muhakkak yapılır. Kamuda çalışanlarda ise emekli aylığından kesinti yapılıp kamuda çalışabilmeleri mümkün olur.

  • Sosyal güvenlik destek primi kesintisi nasıl ve nereden yapılır?

İşçi olup emekli çalışan vatandaşlara çalıştıkları işyerinden almış oldukları maaş üzerinden kesinti yapılmaktadır.

  • Emeklilerin maaşından ne kadar kesinti yapılır?

Emeklilerin maaşından işçi olarak çalışmaya başladıklarında yani 4A kapsamında çalıştıklarında emekli olmadan önceki çalışmalarındaki gibi yüzde 7.5 işçi payı olarak kesilir. Bunun dışında yüzde 22.5 ve yüzde 2 gibi kısa vadeli sigorta kolu için kesinti yapılır. Toplam kesinti oranı %32 olur. Özetle söylemek gerekirse % 30 sosyal güvenlik destek primi ve iş kazası ile meslek hastalığı için de % 2’lik kesinti yapılarak toplamda % 32 oranında kesinti gerçekleşir.

  • Kendi işlerinde çalışanlardan da sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılır mı?

Bağ-kur kapsamında eskiden bu yana vergi mükellefi olan veya şirket ortaklığı bulunanların maaşından yüzde on kesinti yapılması uygun görülmüştür. Ancak 2016 yılından itibaren bu durum kaldırıldı ve artık emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürüten vatandaşların maaşlarından kesinti yapılmamaktadır. Bu kişiler yalnızca net olarak emekli maaşlarını alabilmekteler. Ayrıca prim ödemesi yapmak zorunda kalmamaktadırlar.

  • Kimlerden sosyal güvenlik destek prim kesintisi yapılmıyor?

Tarımsal faaliyetler de çalışıp kendi adına bu görevi üstlenenlerde işçi olarak veya devlet memuru olarak çalışıp da emekli olduktan sonra kendi işini kuranlara, eğitim kurumlarında ücretli olarak ders verenlere, Vakıf Üniversitesinde görev alanlara sosyal güvenlik destek prim kesintisi yapılmamaktadır.

  • Sosyal güvenlik destek primi uygulaması hangi tarihte başladı?

Sosyal güvenlik destek primi uygulaması işçi statüsünde çalışan vatandaşlardan emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam etmeleri halinde yapılan bir kesintidir ve ilk olarak 6 Mayıs 1986 tarihi ile uygulanmaya başlamıştır.

  • Emekliyken çalışıp çalışmayı bıraktıklarında durum ne olur?

İşçi olarak çalışan vatandaşların maaşlarından kesinti yapılmadığı için SGDP kesintileri de iade edilmemektedir. Kamuda çalışan vatandaşlar da emekli aylıkları kesildiğinden çalışma bittikten sonra emekli aylıkları yeniden hesaplanır ve bu sefer kesinti yapılan miktar geri ödenir.

  • SGDP ödeyen vatandaşlar pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilir mi veya ücretsiz izin desteği sağlayabilirler mi?

Emekli olunduktan sonra işsizlik sigortası primi kesilmediği için kısa çalışma ödeneği veya ücretsiz izinde olan verilen nakdi ücret desteği bu vatandaşlara sağlanmamaktadır.

  • SGDP ödenmiş süreleri sigortalılık süresi olarak sayılabilir mi?

İşçi statüsünde bulunan vatandaşlardan SGDP süreleri sigortalılık süresi olarak sayılmıyor. Ancak hizmet birleştirmesi yapılması da mümkün değildir.

  • Prim kesintisi esnasında meslek hastalığı veya iş kazası durumu ortaya çıktığında çalışanın hakkı ne olur?

Meslek hastalığı iş kazası veya benzeri durumlar ortaya çıktığında sigortalı gerekli yardımlarda yararlanabilmektedir.

  • Emekli olup yeniden çalışmaya başlayanlar prim kesintisi için işlemleri kendileri mi yürütmelidir?

Çalışılan kurum SGK'ya bildiri yapacak ve kesintileri yapıp SGK'ya aktaracaktır.

  • Engelliler emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başladıkları takdirde SGDP tabi olabilirler mi?

İşçi statüsünde çalışanların maaşın da prim kesintisi yapılmaktadır. Memur olarak çalışsalar da emekli aylığından kesinti meydana gelir.