Siyaset

İkinci karantina dönemine ağır bir yara ile giriş yapan işletmeler ve milyonlarca çalışan, hem açlık hem de iflas riski ile karşı karşıya

İkinci karantina dönemine ağır bir yara ile giriş yapan işletmeler ve milyonlarca çalışan, hem açlık hem de iflas riski ile karşı karşıya. Sektör temsilcileri yeni kapanma döneminde ayakta kalabilmek için Avrupa’dakine benzer şekilde yeni bir paket bekliyor.

Türkiye coronavirüs salgında hızla ikinci dalganın etkisi altına girerken, önceki akşam açıklanan yeni tedbirlerle birlikte, 2 milyon çalışan açlık mı sağlık mı ikilemine düşürüldü.

Pandemi tedbirleri kapsamında herhangi bir sektörel destek olmadan alınan kısıtlama kararları ile kafe, restoran ve yeme içme mekanları sadece paket servise açık hale getirilecek.

Benzer bir kapanma kararını geçen haftalarda alan AB üyesi ülkeler bu paralelde işletmelerine milyarlarca Euro'luk destek paketi de açıklamıştı. Türkiye'de yaklaşık sayısı 400 bin olan yeme içme sektöründeki esnaf ve  işletmeler ise zincirleme iflas tehlikesi ile karşı karşıya. 

10 ÇALIŞANDAN 1'İ

2019'u 110 milyar TL'lik ciro ile kapatan sektör, 2020'de yüzde 70 küçülürken, bazı işletmelerin ikinci kapanma kararı ile çalışanlarını ücretsiz izne göndermeye başladığına dikkat çekiliyor.

İlk dalgada 75 gün kapanan sektörde ikinci dalgadaki kapanma süresine dair genelgede herhangi bir bilgi yer almıyor. Kararın ortalama 2 milyon çalışan ile Türkiye'nin toplam çalışan nüfusunun yüzde 10'ununu etkilemesi bekleniyor.

Beyoğlu esnafı gelinen noktayı “Sabah, vergi yapılandırması, akşam işyerlerimizin kapatıldığı haberi veriliyor. İyi, güzel, yapılandırdınız. Ama dükkanı kapattınız! Nasıl ödeyeceğiz?”  yorumu ile sosyal medyadan özetlerken, nakit desteği olmadan bu dalganın atlatamayacağı belirtiliyor.