Dr. Sadık Toprak ve ekibi TÜBİTAK tarafından da desteklenen çalışmalarında kadın cinayetlerindeki risk faktörlerini araştırdı. Ülkenin tamamını kapsayacak bir örnekleme metoduyla yapılan çalışmada hem kurban, hem katil, hem de aralarındaki ilişki saptandı.

Elde edilen kurban profiline göre, öldürülen kadınların yaklaşık yarısının eşleri ve erkek arkadaşları tarafından öldürüldüğü, kurban kadınların diğer kısmında ise failin akrabalar, arkadaşlar ya da yabancılar olduğunu tespit edildi.

Öldürülen kadınların sıklıkla 15-50 yaş aralığında, ev kadını, evli ya da boşanmış, sıklıkla bir ev içinde öldürülmüş oldukları bulgusuna ulaşıldı. Çalışma sonucunda belirlenen katil profili ise; sıklıkla düzenli bir işi olan, akıl sağlığı yerinde, ateşli bir silaha sahip, eşini ya da eski eşini olay öncesinde ölümle tehdit etmiş kişiler olduğu belirtildi.

Çalışmada, alkol ya da madde kullanımının kadın cinayetlerinde etkin bir faktör olmadığı bulgusuna ulaşıldı. Buna karşılık, saldırganların yaklaşık üçte birinin sabıkalı olduğu, sıklıkla düşük bir eğitim düzeyine sahip oldukları görüldü.

TGF Genel Başkanı Karaca "Anadolu basını zor durumda" TGF Genel Başkanı Karaca "Anadolu basını zor durumda"

Öldürülen kadınların dörtte üçü bir ateşli silahla öldürülürken kalanların bıçak benzeri kesici delici aletlerde öldürüldüğü tespit edildi. En sık göğüs ve karın bölgesine öldürücü saldırıların yapıldığı izlendi. Katillerin en sık ifade ettikleri cinayet nedenleri ise; kadının ayrılmak istemesi (yüzde 11), kıskançlık, sadakatsizlik, namus cinayeti (yüzde 33), tartışma (yüzde 25), hırsızlık ve cinsel saldırı (yüzde 15) olarak tespit edildi.

Elde edilen sonuçlara göre, ateşli silah sahipliğinin kontrol altına alınması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesinin en etkin çözümler alabileceği belirtildi. Ayrıca eş ya da eski eşin ölüm tehdidinde bulunmasının önemli bir risk faktörü olduğu görüldü.

Editör: TE Bilisim