Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih, TÜİK verilerine göre Zonguldak’ın kayıp olan nüfusunu yazdı.

İşte o yazı:

Türkiye İstatistik kurumu (TÜİK), doğum yerine göre yayınladığı nüfus kaydında, hangi ilin toplamda ne kadar nüfus kaydı olduğunu açıkladı.

Buna göre Zonguldak kaydı olan kişilerin toplamı 734 bin 221 kişi oldu. Bartın 343 bin 871, Karabük ise ; 351 bin 934 kişi olarak belirlendi.

Bugün Zonguldak nüfusu 2023 yılına göre 591.492 olmuştu. Buna göre ; Zonguldak dışında doğum yeri Zonguldak olan 142.729 kişi bulunduğu ortaya çıkıyor.

Tabi Zonguldaklı bir ailenin dışarıda doğan çocukları, doğum yerleri Zonguldak yazmadığı için bu nüfusa dahil değil.

Mesela benim doğum yerim Zonguldak olmasına rağmen çocuklarımın doğum yeri Erlangen yazıyor. Zaten Alman vatandaşı oldukları için nüfusta bile görünmeye bilirler.

1990 yılı itibari ile Zonguldak'ın nüfusu toplam 1 Milyon 073 bin 560 kişi idi. Bartın ve Karabük ayrıldıktan sonra 615 bin 599 kişiye düşmüştü. Bugün 3 ilin toplam nüfusu ; 1 Milyon 081 bin 269 kişi. TÜİK'in doğum yerine göre yayınladığı nüfus kaydında bu üç ilin toplamı ; 1 milyon 430 bin 026 kişi. Yani 30 yılda bu üç ilin toplam nüfus kaybı 349 bin kişi olmuş...

Bir Bartın nüfusu kadar kişi göçmüş.

Yani bu üç şehirden, üç kişiden biri göçmüş, gitmiş.

Tuana'dan acı haber... Tuana'dan acı haber...

Zonguldak 3’e bölündü eğer bölünmeseydi ve göç vermeseydi ; dışarıda doğanlar da Zonguldak'ta doğacağı için nüfusu 2 milyonun üstünde olabilirdi.

1961 yılından itibaren Almanya'ya giden gurbetçilerin Almanya doğumlu çocuklarını da hesaba katar isek. 2,5 Milyon Zonguldaklı olurduk.

TÜİK'in hazırladığı istatistik rakamlarına göre Türkiye'de doğum yerlerine göre nüfus rakamları bize aynı zamanda memleketlerine göre nüfus oranında azımsanmayacak kadar bir nüfusa sahibiyiz. İstanbul doğumlu bile sadece bizden birkaç bin daha fazla. Belki de Ankaralı nüfusunu geçiyoruz.

Kayıp Zonguldak nüfusunun çoğunluğu bugün Almanya’da yaşıyor. Diğer kayıp Zonguldaklılar ise ; Balıkesir, İzmir, Antalya , Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Adapazarı olmak üzere çoğunlukla Turizm ve sanayi bölgelerinde yaşadıkları anlaşılıyor.

Kayıp Zonguldaklıların aslında memleketinden neden göçtüğü belli.

Birincisi; 1990’larda erken emeklilik ile başka şehirlerde iş bulmak veya emekliliklerini geçirmek için şehirden göçtü.

İkincisi işsizlik. Gençler Zonguldak'ta iş bulamadıkları için başka şehirlere göçtü.

Üçüncüsü ise; Zonguldak dışına okuma amaçlı giden gençlerin bir daha memleketlerine dönmemesi. Zonguldak’ta aileler çocuklarını Zonguldak’tan kurtulsun diye okutuyor.

Tabi bütün bunlar kendiliğinden yaşanmıyor.

Yine 2024 yılında TÜİK’in açıkladığı rakamlarla : Türkiye'de geliri düşen insanlar sıralamasında sondan üçüncü sırada yer alan Zonguldak, insanların yaşam mücadelesi verdiğini gösteriyor. Türkiye ortalamasının bir hayli gerisine düşen Zonguldak’ın emekli kenti olmasından kaynaklanan gelir düşüklüğü yaşanmakta.

Bir başka istatistiğe göre sanayi gelirleri açısından Zonguldak Türkiye sıralamasında 27 sırada.

Peki nasıl oluyor da insanların gelirleri son sırada çıkarken, sanayi geliri ortalarda çıkıyor ?

Bu durum Zonguldak’ta kurulu fabrikaların gelirlerinin , insanların gelirlerine yansımamasından kaynaklanıyor. Bir çok şirketin gelirleri Zonguldak’a girmeden başka bir şehirde olan genel merkezlerine gidiyor.

Zonguldak bir an önce ; ağır sanayi fabrikaların yerine küçük ölçekli sanayiye geçmesi gerekiyor. Bunu bölgesel sanayi siteleri ile veya TSO ve Belediyelerin desteği ile projelerle hayata geçirmesi gerekiyor. Aynı zamanda bölgesel ürünlerin markalaşması ve pazarlanması da insanların gelirlerini artıracaktır.

Kayıp Zonguldaklılardan bazıları aslında dışarıda başarılı iş adamlarına dönüştü. Özellikle Almanya’da 2. ve 3. nesil , babalarının birikimlerini değerlendirdi ve artık Avrupa sektöründe önemli yere geldiler.

Zonguldak’ın Yurt içi ve yurt dışındaki kayıp Zonguldaklıların yatırımlarını, Zonguldak’a çekebilmek için gerçekçi, akıllı ve dürüst politik akla ihtiyaç var.

Unutmamalıdır ki; Dünya’da Kastamonu doğumlular 1.075.00 , Sinop doğumlular; 712.933, Çorum doğumlular; 1.320.000 , Bolu doğumlular Düzce ile birlikte ; 883.705 kişidir.

Buna göre; Zonguldak’ın gerçek nüfusu , bugün Batı Karadeniz’in en fazla nüfusuna sahiptir.

Editör: Abdullah KARABACAK