Zonguldak’ın kent merkezindeki Cumhuriyet döneminde yapıldığı bildirilen tarihi Ankara Köprüsü’nün kırılan kitabesinin onarılmaması vatandaşları çileden çıkardı, deliye döndüler, şiddetle tepki gösterdiler.
‘’KİTBENİN YENİDEN İHYA EDİLMESİ ÇAĞRIMIZA KULAK VERİLSİN’’
Emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’ın merkez ilçesindeki tarihi Ankara Köprüsü’nün mermerden yapıldığı tahmin edilen dikdörtgen şeklindeki kırılan kitabesinin atıl durumda bırakılmasına şiddetle tepki gösteren vatandaşlar, şöyle konuştu:
‘’Cumhuriyetin erken yıllarının eseri olan Ankara Köprüsü, yakın sayılabilecek tarihte restorasyon geçirerek tekrar hizmete sunulmuştu, bu esnada da köprünün yapılış amacını ve tarihini belirten bir kitabe köprünün yanına iliştirildi. Ancak görüldüğü üzere kitabe şu anda darbe görmüş ve kırık vaziyettedir. Büyük olasılıkla Fevkani Köprüsü’nün İstasyon Caddesi yönündeki ayak kısmının yıkımı esnasında kitabenin tahrip edildiğini tahmin ediyoruz.
Ayıptır, yazıktır, bu ne vurdumduymazlıktır yahu... Bu durumun düzeltilmesi ve kitabenin yeniden ihya edilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz, sesimize kulak verilmesini istiyoruz’’
ANKARA KÖPRÜSÜ
Edinilen bilgiye göre, Zonguldak’ın merkezinde Üzülmez Deresi üzerinde yer alan Cumhuriyet döneminde 1937’de yapıldığı bildirilen ve çeşitli dönemlerde onarılan Ankara Köprüsü, Yeniçarşı ve tren istasyonunu birbirine bağlayan mevkide konumlandırılmış, üzerinde de araç trafiği mevcuttur.
Erken Cumhuriyet dönemlerinden köprünün tabliye kısmı, ayakları ve kemerleri betonarme malzemeden yapılmıştır. Ancak tabliyenin araç yolu olarak kullanılması nedeniyle üst kısmı asfalt, köprünün ayakları ise kesme taş malzemeyle kaplanmıştır. Köprünün üzerinde bulunan kemerlerin hem statik dengeyi sağlamak amacıyla, hem de korkuluk olarak yapılmış olduğu düşünülmektedir. Kemerleri köprüye 10’ar adet beton direk bağlamaktadır. Ayrıca kemerleri de birbirine iki adet gergi betonu bağlamaktadır. Köprünün ışıklandırılması ise dört adet beton direğin üzerinde bulunan lambalarla sağlanmaktadır.
ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI, KÖPRÜNÜN SORUMLUSU
Birinci koruma derecede anıtsal bakımından sorumlu olması gereken kuruluş, Zonguldak Belediye Başkanlığıdır.
Tescil Kararı KARABÜK K.T.V.K.B.K 06.11.2009/1546
HABER-FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ