İlk maden şehidimiz 1829 Yılı - Uzun Mehmed İlk maden şehidimiz 1829 Yılı - Uzun Mehmed

Emniyet Müdürlüğü’nün hemen altında yer alan küçük koy ve Dedeman Oteli’nin önündeki kayalık alan bugüne kadar Balkayası olarak anıla gelmiştir. Zonguldak Belediyesi’nin yaptırdığı arıtma tesisi işletmeye açıldıktan sonra bu koyda yeniden denize girme imkanı doğdu. Belediye’nin kağıt üzerinde kalan bir projesinde bu koy Kızlar Plajı olarak adlandırılmıştır. Yanlış bir bilgilendirme sonucu ortaya çıkan bu durumdan sonra Balkaya Plajı’nın yerine Kızlar Plajı ismi kullanılmıştır…

1951 tarihli fotoğraf karesinde göründüğü gibi Balkaya bölgesinden liman inşası için alınan kayalar ve açılan yollarla birlikte alana molozlar doldurulup yol duvarları inşa edilince görülen Kızlar Plajı kumsal alanı yok olmuştur.

Bahçelievler mahallesinin henüz kurulmaya başladığı o yıllarda, şimdiki Alaborina salonunun boş arazisi de fotoğrafta not düşülmüştür…

Peki, Kızlar Plajı neresidir ve adı nereden geliyor? diye konu araştırıldığında ortaya çıkan gerçek şudur; 1950’li yıllarda, Maden İşçileri Sendikası’nın önderliğinde yapılan Sendika Evleri ve o evlerin oluşturduğu Bahçelievler ve Sendika Mahallesi, bu günkü Terminal’den Balkayası’na kadar uzanan sahil şeridinde yer almaktadır. Tabi, plansız şehirleşme sonucu, bahçeli ve yaklaşık 50 metrekarelik büyüklükteki bu şirin evlerden bu gün bir tanesi dahi kalmamıştır.

Şimdiki Alaborina’nın bulunduğu yerin Kozlu tarafındaki yan sahili 1950’den 60 başlarına kadar plaj olarak kullanılmakta idi. Bu dönemde bayanların mayo ile denize girmesi pek alışılmış bir durum da değildi. Sendika evlerinde oturan ailelerden birinin kızı bu plajda mayo ile denize giriyor, bazen şehir dışından gelen kız arkadaşları ona eşlik ediyordu. O dönem için cesur sayılabilecek bu davranış, halk tarafından bu plaja Kızlar Plajı adının verilmesine neden olmuştur. Bu alan sahil yolu geçtikten sonra yapılan güçlendirme duvarlarından sonra tamamen kapanmıştır.

Zonguldak Nostalji-y.yıldırım-201

Editör: Abdullah KARABACAK