Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta bir kişi, yaşlı bir kadın hasta için acil olarak kan bağışı yapılması gerektiğinden Kızılaya gittiğini, buradaki görevlinin ise okuryazar olmadığını öğrenmesinden dolayı kan bağışına izin vermediğini iddia etti.
Eğitim-öğretime başladığı okuldan iki yıl sonra ayrılmak zorunda kalarak bir daha gitmediğini, kent merkezindeki özel sektörlerden de birinde çalıştığını anlatan 38 yaşındaki Mesut Demir’in iddiasına göre, tanıdığı bir kişinin hastanede tedavi gören yaşlı komşusunun acil ihtiyaç duyduğu kanın kendisininkiyle uyum sağlaması üzerine Türk Kızılayı Zonguldak Kan Bağış Merkezi’ne gitti, ancak okuryazar olmadığının öğrenilmesi üzerine buradaki görevli tarafından kan bağışına izin verilmedi.
“BAĞIŞTA BULUNACAĞIM KAN BELKİ HAYAT KURTARACAKTI”
Mesut Demir, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, bir tanıdığının hastanede tedavi gören yaşlı komşusunun acil kana ihtiyaç duyduğu haberini alır almaz kendi kan grubuyla aynı olduğunu öğrenince arkadaşıyla Türk Kızılayı Zonguldak Kan Bağış Merkezi’ne gittiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Kan merkezindeki görevli, okuryazar olmadığımı öğrenince ‘sen okuryazar değilsin, yönetmeliğe göre kan bağışında da bulunamazsın’ dedi. Ben de daha önceleri mobil kan bağışı aracında defalarca kan bağışları yaptığımı söylememe rağmen ne yazık ki muhatabım duyarsız kaldı. Benim okuryazar olmamamdan daha ziyade önceliğin ivedilikle acil kana ihtiyaç duyan hastaya yardım edilmesi olmalıydı. Bu hastanın kan ihtiyacı basit bir nedenden dolayı engellendi, üzücü durum yaşanmış olsaydı sorumlusu kim olacaktı. Kesinlikle kan bağışımı engelleyen görevli suçludur. Burada görevlinin ihmalinin söz konusu olduğunu üzerine basa basa belirtmek istiyorum. Neymiş yönetmelikmiş, böyle yönetmelik olmaz olsun, varsa böyle yönetmelik kaldırılsın.
Şu anda yaşlı teyzenin akıbetini bilmiyorum, Allah’tan şifa diliyorum. Kan bağışımı engelleyen görevliyi de vicdanıyla baş başa bırakıyorum. Bir damla kanın hayat kurtardığını her şeyden önce Kızılay çalışanlarının bilmesi lazım.”
“HASTANEYE TEDAVİ OLMAYA GİTTİĞİMDE OKURYAZARLIĞIM SORGULANMADAN KAN ALIYORLAR”
Sigortalı işte çalıştığından devlet hastanelerinde rahatlıkla tedavi gördüğünü anlatan Demir, “Hastaneye tedavi olmaya gittiğimde okuryazarlığım sorgulanmadan kan alıyorlar da kan bağışında bulunmak istediğimde niye okuryazarlığım sorgulanıyor? Tezat bir uygulama olarak görüyorum. Tekraren söylüyorum, Kızılay'ın yönetmeliğinde denildiği gibi okuryazar olmayanlar kan bağışında bulunamaz maddesi varsa kaldırılmalı. Vatandaşların hayata tutunabilmek için acil kana ihtiyaç duyduğu zamanlar oluyor, diğer taraftan ise okuryazar olmadığı için o kanı veremeyenler var, inanılır gibi değil.”
“KAN STOKLARI KRİTİK SEVİYEDE OLDUĞUNDAN YANA YANA BAĞIŞ YAPILMASI İSTENİYORDU”
Kan bağışçısı Demir, Türk Kızılayı Zonguldak Şube Başkanlığı’ndan da ivedilikle kan bağışı çağrısında bulunularak, “Kan Dostum, TÜM kan grubu bağışlarında yaşanan azalma nedeniyle KAN STOKLARIMIZ KRİTİK SEVİYE ALTINDADIR 14:30-18:15 saatleri arasında GAZİPAŞA CAD.ZİRAAT BANKASI ÖNÜNDE sizi kan bağışına davet ediyoruz. Sana ihtiyacımız var Kan Dostum!” şeklinde telefonlara mesaj geldiğini dile getirdi.
KAN VERMEK İÇİN ŞARTLAR
1- 19 yaşından gün almış
2- 66 yaşından gün almamış
3- İlk kez kan bağışında bulunacaklar için 61 yaşından gün almamış
4- 1 yıl içerisinde ameliyat olmamış, dövme, akupunktur, piercing yaptırmamış
5- 50 kilonun üzerinde
6- Bulaşıcı hastalığı olmayan,
7- Kendini kan verebilecek kadar iyi hisseden
8- Bağışçı Sorgulama Formu’ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler, kan bağışçısı olabilir
HABER-FOTOĞRAF: ORHAN AKYÜZ