Ereğli Belediyesi’nin, Kent Konseyi Turizm-Tarih ve Yöresel Ürünler Çalışma Grubu ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile birlikte Osmanlı Çileği fidesinin yetiştirilmesi ve Kdz Ereğli Belediyesi adına tescili için, 2015 yılı Şubat ayında başlattığı çalışma sonuç verdi.

ÖNCE FİDE ÜRETİCİ BELGESİ ALINDI

Ereğli Belediyesine ait Deli hakkı tesislerinde fide üretimi için tahsis edilen 2 dekarlık alanda izin ve tescil işlemleri için Tarım ve Orman Bakanlığından Bitki Yetiştirme Belgesi için alınan toprak örneği sonrası, bitki pasaportuna dahil zararlı organizmalar yönüyle yapılan inceleme sonrası, Kdz. Ereğli Belediyesi’ne fide üretici belgesi verildi.

Kaymakam Adem Kaya Çaycuma Belediyesini ziyaret etti Kaymakam Adem Kaya Çaycuma Belediyesini ziyaret etti

EREĞLİ BELEDİYESİNE ÜRETİM VE SATIŞ HAKKI

Ereğli Belediyesi bu çalışmanın ardından ilgili bakanlığa bağlı Islahçı kuruluş adıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma yürüterek  Osmanlı Çileğinin morfolojik (yapı- biçim ) araştırmalarında teknik raporlarını hazırlayarak  Bakanlığa gönderirken, yapılan inceleme sonrası Araştırma Enstitüsü Ereğli Belediyesine, Osmanlı Çileğinin tescilli olarak üretim ve satış hakkını verdi.

15 BİN 210 OSMANLI ÇİLEĞİ FİDESİ ÜÇRETSİZ DAĞITILDI

Osmanlı Çileği ile ilgili olarak gerekli izinleri alan Ereğli Belediyesi süreç içinde ilk olarak 2 dönümlük alanın ilk 500 metrekarelik kısmına 500 adet Osmanlı Çileği fidesi dikerken, fide üretiminde Stolon (toprak yüzeyinde uzanan ve boğumlardan köklenerek yeni bitkiler veren sürünücü gövde ) yöntemi kullanılarak üretilen fidelerle belediye arazisi üzerinde yeni Osmanlı Çileği bahçeleri oluşturarak, aralarında kamu kurum ve kuruluşları ile Üniversite ve İlköğretim Okullarının da bulunduğu  toplam  338 kişi ve kuruma  15.210  adet Osmanlı Çileği fidesini ücretsiz olarak dağıttı.

OSMANLI ÇİLEĞİ TESCİL EDİLDİ

Ereğli Belediyesi, bir yandan fide üretim ve dağıtımı devam ederken, bir yandan da Osmanlı Çileğinin morfolojik karakter tespiti, çiçeklenme ve hasat dönemleri kontrol ve tespitlerini 2017 yılında 3 kez, 2018 yılında ise 2 kez Bakanlık Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Kontrol Mühendisine yaptırırken, 26 Ekim 2018 tarihinde ilgili 6 resmi kuruluş temsilcisinin katıldığı, Meyve Tescil Komitesi Toplantısı’nda Osmanlı Çileği,  Meyve Tescil Komitesi tarafından tescil edilen meyveler arasında 1393. Sıra numarası ile bir çilek çeşidi olarak bitki literatüründe yerini aldı.

Editör: TE Bilisim