Corona virüsü salgını Türkiye'de zirve yaparken fabrikalarda çalışan insan sayısı da resmi rakamlara göre pandemi öncesi haline döndü. Covid olup eve gönderilen her işçinin yerine bir başka işçi fazla mesai yaparken sendikalar virüsü kapan bazı işçilerin işten çıkarıldığını belirtiyor.

TESTİM POZİTİF ÇIKARSA İŞTEN ATILIRIM!

Pandemi döneminde emekçiler, covid-19'a yakalanacağım korkusu ile işimi kaybederim korkusu arasına sıkıştı. Peki bu nasıl gerçekleşti ve korkuyu yaşayanlar ne diyor?

İBB İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul Barometresi adı verilen araştırmanın ikincisini yayınlarken halkın yaşadığı ekonomik tedirginlik ve korku dikkat çekti. Rapor 23 Kasım ile 1 Aralık tarihleri arasında 850 İstanbul’da yaşayan insanın katılımıyla gerçekleştirildi. Telefon görüşmesiyle soruları yanıtlayan İstanbulların verdikleri cevaplar nahoş tabloyu gözler önüne serdi.

GENÇLERİN TEK KORKUSU İŞSİZLİK!

Borçlanmanın ve ekonomik sıkıntılar arttığı dönemde pandeminin de etkisiyle işsiz kalma ve iş bulamama korkusu da yaşanıyor. Rapora göre; katılımcıların yüzde 28.7'si işten çıkarılma korkusu yaşıyor. İş arayanların ise yüzde 75'i yakın dönemde iş bulamayacağına inanıyor. Konuyla ilgili olarak Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, açıklamalarda bulundu. 

Milletvekili Avcı, sosyal medya hesabından duyurdu! Milletvekili Avcı, sosyal medya hesabından duyurdu!

İŞÇİLER, ARTIK İŞİMDEN OLMAYAYIM DERDİNE DÜŞTÜLER

Bozkurt, “Özellikle ‘kontrollü açılma’ dönemi başında işçiler; işverenlere kıyak olarak çıkarılan teşvikler sayesinde, ya ücretsiz izne çıkarıldı ya da yarı zamanlı çalıştırıldı. Bu durum işçiler arasında ‘işini kaybetme’ korkusu olarak tezahür etmeye başladı. Artık işçi, işini kaybetmekten daha azına razı edilmeye çalışılıyor. Yani ‘ölümü gösterip, sıtmaya razı’ durumuna gelen bir işçi kitlesiyle karşı karşıyayız. İşçiler artık ‘daha iyi şartlarda çalışma’ beklentisi yerine; ‘işimden olmayayım da’ durumuna düşmüş vaziyettedir” ifadelerini kullandı.

Bozkurt, “Yaşadığımız pandemi nedeniyle, çalışanlar işleriyle sağlıkları arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar. Tam kapanmanın başladığı Mart ayından, kısmi açılmanın başladığı Haziran ayına kadar, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin dayatmalarına maruz kalan; asgari ücret bile alamayan işçiler; artık çalışma yaşamına dönebilmek, en azından çalışmalarının karşılığını -bu çoğunlukla asgari ücret- alabilmek ve geçimlerini sağlamak istiyorlardı” dedi ve ekledi:

ASGARİ ÜCRET BİLE OLSUN İŞİM OLSUN!

“Pandemi sürecinde birçok işyerinin; özellikle market, manav, kasap vb gıda sektöründe kar oranlarının yükseldiğini biliyoruz. Tabii ki bu katmerli kar oranları işçilerin olağanüstü çabaları sayesinde mümkün olmuş, birçok işçinin Covid-19 virüsünden etkilenmiş olduğunu hatta hayatlarını kaybettiğini biliyoruz. Bu sektörlerin dışında kalan birçok sektör ya yarı zamanlı çalışma yaptı, ya da mağazalarına veya fabrikalarına kilit vurmak zorunda kaldı.”

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, fabrikalardaki vahim tabloyu ise “İşçi hasta olursa işten çıkartıyor, ücretsiz izne gönderiyor. Yeni işçi alıyor. Biz ise alınan bu tedbirler ile birlikte işte hükümetin almış olduğu kısıtlamalar ile birlikte fabrikalardaki bu durumun azalamayacağını daha fazlalaşacağını da görüyoruz. Çünkü fabrikalarda değişen bir şey yok” ifadeleriyle aktarmıştı.

Editör: TE Bilisim