Gündem

Rezil mi vezir mi?

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, adama teşekkürlerini sunup bir de gazeteleri çağırarak ,onunla poz veriyor. Rezilliğe aldırmadan bunu iyi bir şeymiş gibi görüyor. Görevini yaptığını sanıyor zar... Acaba merak ediyorum.Zonguldak'taki 1500 arıcıdan bir tanesi ile görüştü mü, sorunlarını dinledi mi bu arkadaş !

Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz, Gökçebey Pazarlıoğlu köyünden Fehmi Pazarlı'nın canlı yayında söylediği sözlerin gündem olması karşısında değerlendirmede bulundu.

Yılmaz'ın paylaşımı şöyle:

Zonguldak’ın en belirgin hastalıklarından biri; hiç bir şeyi tam anlamıyla ciddiye almamasıdır.

......

Zonguldak genelinde bu yıl içinde yaklaşık 1,500 arı üreticisi tarafından  300   tonun üzerinde bal üretimi gerçekleşmiş.

Bunun %80 ise kestane balı...

Kestane balının kilosu bu yıl 200 TL`den satılmış.

200 TL`den 300 ton kestane balı, 60 Milyon gelir elde etmek demek.

Arıcılar sadece bal üretiminden bir yıl içinde 60 milyon TL gelir elde etti ise;

1500 arı üreticisinden her biri  yıllık 40 bin TL gelir elde etmiş oluyor. Bu da; aylık 3.333 TL ediyor.

.....

Eren enerji`nin Çatalağzı`ndaki tüm santrallerinde yaklaşık 1.300 kişi calışmakta, aldıkları ücret ise hemen hemen aynı.

Yani; arıcılık ,Zonguldak`ta 1500 kişiye ekmek sağlarken, çevre katliyamı yapan, hatta bu arıcılığın ve kestane ağaçlarının dibine kibrit çakan EREN santralleri, 1300 işçi ile geride kaliyor.

Çevreyi kirletmesi insanların sağlığı ile oynaması da bir tarafa.

Bal ise tam tersi.

Akarı yok ,kokarı yok.

.....

Arıcılık; toprağa bağımlı olmamasının yanı sıra iş gücüne daha az ihtiyaç duyulması, yatırım ve işletme sermayesinin az olması, çok kısa sürede kar elde edilebilmesi ve pazara sunulacak ürünlerinin olması nedeniyle tarım faaliyetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Kestane balı üreticileri daha şanslı; hem kahvaltılık hem de sağlık açısından dünyanın bildiği bir ürün.

.............

Şile Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adıyla kurulan oluşum, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak İstanbul’un ilk coğrafi işaretli gıda ürünü olarak kestane balını tescil ettirmiş.

Bartın Kestane balı üretiminde atağa geçmiş. Düzenli olarak üreticilere eğitim veriliyor. Daha fazla ürün alabilmek icin ormanlar inceleniyormuş.

Sinop,Samsun,Giresun,Artvin’e kadar Karadeniz bölgesinde illerin ekonomisine kazandırmak amacı ile çalışmalar yapılıyormuş.

Türkiye kovan varlığı bakımından Muğla ili birinci sırada yer almasına rağmen bal üretiminde Ordu ili ilk sırada yer alıyormuş.

.......

Zonguldak ne yapıyor ?

Bir TV programında eşinin, onlarca ahlaksız suçlamalar yöneltiği adamın sözlerine bel bağlayıp reklam yaptığını sanıyor.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, adama teşekkürlerini sunup bir de gazeteleri çağırarak ,onunla poz veriyor. Rezilliğe aldırmadan bunu iyi bir şeymiş gibi görüyor. Görevini yaptığını sanıyor zar...

Acaba merak ediyorum.Zonguldak'taki 1500 arıcıdan bir tanesi ile görüştü mü, sorunlarını dinledi mi bu arkadaş !

Rezil olunan bir programda, söylenenden medet umuyorsa bu memleket; zaten benim sayfalarca yazı yazmama gerek yok.

Mal meydanda...

Adamı Zonguldak turizm elçisi yapıp, bir de plaket vermeseler bari...

Kaynak:

Hayati YILMAZ ile

ZONGULDAK TARİH