Kahvaltıların en sevileni, binlerce yıldır tatlandırıcı olarak kullanılan şifa deposu balın faydaları saymakla bitmiyor. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. 

Kozlu Çardaş köyünde organik kestane balı üreten Arıcı Fatih Şekerci kalp şeklinde yakaladığı oğul çok güzel görsel oluşturdu.

Bin derde deva balın insan sağlığı açısından önemine değinen Fatih Şekerci, “Endemik bitkiler açısından zengin bir bölge olan Çardaş Köyü’nde dağın bir yamacı kekik diğer bir tarafı orman gülü ve kestane açısından zengin bir bölge olma özelliği taşıyor.

Çardaş Köyü şehirden uzak olması nedeniyle yüksek rakımda olması vesilesiyle havası çok temiz. O yüzden bu özellik bu bölgeyi değerli kılıyor.

Çardas köyü Kozlu merkeze de sadece 17 kilometre olması nedeniyle doğaseverlerin de rotasında yer alıyor. Bal ve polen almak isteyenler bize ulaşabilirler.” dedi.

MİKROPLARI ÖLDÜREN BAL

Bal anti mikroptur. Bal damar sertliğini önlüyor. Dünya çok ciddi bir pandemi sürecinden geçiyor. Bu virüs ile mücadelede vücudun bağışıklığının ne denli öenmli olduğu bir kez daha gündeme geldi. Bağışıklık sistemini güçlendiren ballarımız adeta şifa dağıtıyor. Doğal bir mucize olan bu şifalı ballarımız insan vücudundaki virüsleri öldürüyor. 

İŞTE, BALIN BİLİNMEYEN ŞİFALARI

1) Bal, prebiyotiktir. Vücuttaki yararlı hücreleri arttırır.

2) Cildi iyileştirir, kepeğe ve kaşınmaya iyi gelir.

3) Alerjik semptomları azaltır.

4) İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındırır.

5) Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir.

6) Antibakteriyeldir. Ve Enerji verir.

7) Yarayı en şekilde bal kapatır. Bütün yaraların üstünü balla kapabilirsiniz. Bal anti mikroptur.

8) Balı nereye damlatırsanız oradaki mikrobu öldürür. Bal ve bal ürünleri yaşlandırmayı geciktirir. 

9) Bal damar sertliği ve kansere karşı koruyucudur. Arı sütü, kadın ve erkeklerde üreme işlevleri ve çocuk sahibi olma olasılığını artırır. 

10) Polen, çocuklar için çok iyi bir protein kaynağıdır. Çocukların boyunun uzaması ve gelişiminde önemli rol oynar.

Çaycumalılar Buluşuyor programı açıklandı Çaycumalılar Buluşuyor programı açıklandı

POLENİN FAYDALARI, ÖZELLİKLERİ VE ÖNEMİ

1) Bitki spermi olarak bilinen polen, bal arılarının yardımıyla bitkilerde çiftleşmeyi sağlar ve hayatın devamlılığını sürdürür.

2) Ekolojik dengenin sağlanmasına büyük role sahiptir. Çoğu bilimsel teoride arı ve polen varlığı canlılığın devamlılığı ile doğrudan ilişkilendirilir. Hayatın devamlılığı, sürdürülebilirlik için önemli bir görev üstlenir.

3) Bal arıları için önemli besin kaynağıdır. Arılar protein, mineral, yağ asidi, steroller, amin asitler gibi ihtiyaç duyduğu özel besinlerin birçoğunu polenden karşılamaktadırlar.

4) Larva gelişimi ve koloninin büyümesi için ihtiyaç duyulan besinler polenden karşılanır. Petek gözlerine depolanan polenler, 3-6 günlük işçi arıların ve larvaların en önemli yiyecekleri olur.

5) İçinde bulunan B1, B2, C vitaminleriyle sağlıklı ve zinde yaşama önem verenler için idealdir.

6) Sağlığımız için gerekli mineral, protein ve esansiyel yağlar içerir. Selenyum, beta karoten ve E vitamini gibi bileşenler cilt, saç ve saç derisi için büyük önem taşır.

7) Yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Antioksidan özellik serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir.

8) Polenin içeriğinde bulunan amino asit ve proteinler, besinlerden alınan kalsiyum ve fosfor emilimini sağlar.

9) Beslenme kalitesine etki eden destekleyici besin olarak kullanılabilir. Yapısal içeriği birçok biyolojik aktivitenin gerçekleşmesini sağlayan besin değerelerini içerir. Günlük vitamin ve mineral desteği için takviye edici gıda olarak kullanılabilir.

10) İnsanlar ve arılar için bir besin gıdası olan polen günlük beslenme rutininde yoğurt, süt, meyve suyu, bal gibi günlük gıdalarla kolaylıkla karıştırılabilir ve tüketilebilir.

İLETİŞİM TELEFON

FATİH ŞEKERCİ  0 536 740 19 45

Editör: TE Bilisim