Kişinin kendi maaşı olsa bile vefat eden anne-baba veya eş üzerinden ikinci bir maaşı alabiliyor. Birçok kişi kendi maaşının kesileceği kaygısıyla bu uygulamayı bilmiyor. Ya da bunun yerine başvurmak istemiyor. SGK’dan nasıl iki hatta üç maaş alabileceğinizi, şartlarını sizler için derledik. 

SGK, belirli çalışma süresini ve yılını taşıyanlara emekli maaşı veriyor. Bunun dışında eşi vefat edenler için dul, ölüm aylığı, anne-babasından biri ölenler için de yetim aylığı bağlıyor. Emekli maaşı alsanız bile eşiniz öldüğünde dul aylığı, anne veya babanızdan biri öldüğünde de yetim aylığı alabiliyorsunuz.

SGK’dan çift maaş alabilecek olanlar kimlerdir?

SGK, bazı şartlarda çift maaş hakkı tanıyor. Bu hak özellikle daha ziyade kadınlara sağlanıyor.

Örneğin; SSK emeklisi bir kadın, BAĞ-KUR emeklisi eşinin vefatı dolayısıyla dul aylığı alabiliyor. Bunun dışında emekli aylığı alan dul/boşanmış/bekar bir kadın, emekli aylığı alan anne veya babasının vefatı dolayısıyla da yetim aylığı alabiliyor.

Dul kavramı genellikle kadınları kapsasa da bu duruma erkekler de giriyor. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Bazı durumlarda kişiler iki, hatta üç maaş alabilme haklarına sahip olabiliyorlar. Bu durum şöyle oluyor;

SSK emeklisi olan bir kadın emekli maaşı alırken, BAĞ-KUR emekli maaşı alan eşi vefat ediyor. Eşinden dolayı dul aylığı alıyor. Bu sırada Emekli Sandığı’ndan emekli babası vefat ediyor. Bu durumda da yetim aylığı alıyor. Böylece üç maaş almış oluyor.

Emekli hangi sigortalılık (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.

Örneğin; Kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş BAĞ-KUR emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor. 

Şartlar nelerdir?

"Anadolu basınını yok etmeye çalışıyorlar" "Anadolu basınını yok etmeye çalışıyorlar"

1- Vefat edenin; eşi, çocukları, anne-babası ölüm aylığından yararlanacak kişiler olarak belirlenmiştir.

2- Sigorta sistemine girmemiş ve aylık bağlanmamış erkek çocukları okumuyorlarsa 18, liseye gidiyorlarsa 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler.

3- Kız çocuklarında yaş şartı bulunmuyor. Fakat evlendiklerinde veya sigortalı olarak çalıştıklarında yetim aylıkları kesiliyor. İşten ayrıldıklarında veya boşandıklarında ölüm aylığı talep etmeleri halinde tekrar bağlanıyor. 

4- Malul çocuklara yetim aylığı bağlanabilmesi için sigortalı işte çalışmamaları veya aylıkları olmaması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Kurulu onaylı %60 oranında kayıp yaşadıklarını belgelemeleri gerekiyor.

5- Anne-babaya çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse olması gerekiyor. Ayrıca kişinin gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması gerekiyor. Eğer anne veya baba 65 yaşından büyükse artan hisse şartı ortadan kalkıyor. 

6- Dul eşlerin, ölüm aylığı alabilmesi için sadece resmi nikah şartı aranıyor. Şayet kadın sigortalı olarak çalışıyorsa hem ölüm aylığı hem de iş yerinden maaş alma hakkı saklı tutulmuştur.

Editör: TE Bilisim