Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ) 13-17 Kasım 2017 tarihlerinde geleneksel Türk el sanatlarının ustaları ve eserleri “Türk Sanatının Yapı Taşları” etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğinin ilk gününde etkinlikte yer alan 12 sanatçının 24 parça eserinin yer aldığı Sezai Karakoç Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda sergi açılışı yapıldı.
Sergi açılışına Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Başsavcı Hüsnü Hakan Yağız, Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, Rektör Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı El Yazması Eserler ve Restorasyon Bölümü Uzman Yardımcısı Mürşide Topçu, Vali Ahmet Çınar’ın eşi Ümmü Gülsüm Çınar, ÖSYM Başkanı ve BEÜ eski Rektörü Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer katıldı.
Türk Sanatının Yapı Taşları sergisi Hüsn-ü Hat sanatçısı Turan Sevgili ve Faruk Dinçer Eratlı, Tezhip sanatçısı Münevver Üçer, Cilt sanatçısı İslam Seçen, Çini sanatçısı Nursen Güven ve Güvenç Güven, Katı’ sanatçısı Dürdane Ünver, Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil, Minyatür sanatçısı Gülçin Anmaç, Ahşap Oyma sanatçısı Hüsamettin Yivlik, Kalem İşi sanatçısı Kaya Üçer ve Mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin’in katılımlarıyla gerçekleşti.
Öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen ve 24 parça eserden oluşan sergiyi konuklar büyük ilgi ve beğeniyle gezdiler. BEÜ tarafından ikincisi düzenlenen ve sanat alanında Zonguldak’ta büyük bir eksikliği gideren etkinlik sanatseverlerden ve halktan da büyük ilgi gördü. “Türk Sanatının Yapı Taşları” sergisi, Sezai Karakoç Kültür Merkezi fuaye alanında 17 Kasım Cuma gününe kadar ziyarete açık olacak.
Gerçekleştirilen organizasyona ilişkin bir açıklama yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar şunları söyledi:“Üniversitemiz, yüksek kaliteli yükseköğretim hizmetleri ve bilime katkı sunmanın yanı sıra kültür-sanat alanına da büyük önem vermektedir. Üniversitemiz, gerek topluma sanatsal-kültürel anlamda donanımlı, çağdaş değerlere sahip bireyler kazandırmak, gerekse ülkemizin sanat alanında ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek adına sanat eğitimi ve sanatsal etkinlik kapasitesini her geçen gün arttırmakta, nitelikli büyümesini sürdürmektedir.
Hüsn-ü Hat, Tezhip, Cilt, Katı’ Ebru, Çini, Minyatür, Ahşap Oyma, Kalem İşi, Mozaik Türk Sanatının yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda kıymetli sanatçılarımızın ortaya koydukları eserler hiç şüphesiz çok değerlidir. Bu eserler, Türk sanatının nitelik ve nicelik açısından Batı sanatından hiçbir eksiği bulunmadığının somut bir kanıtıdır. Sanatçılarımızın eserleri ile Türk Sanatını çağdaşlarıyla aynı düzeye taşıması ile sonuçlanan çabaları ülkemiz adına onur vericidir. Türk Sanatının Yapı Taşları etkinliğinin ilkinin düzenlenmesine öncülük eden ve BEÜ’ye kültürel ve sanatsal alanda topluma hizmet vizyonu kazandıran önceki Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e ve eşi Nebahat Özer’e, Vali Sayın Ahmet Çınar’ın eşi Ümmü Gülsüm Çınar’a, serginin oluşmasına katkı sağlayan tüm sanatçılarımıza, etkinliğin hazırlanmasında görev alan üniversitemizin tüm akademik ve idari kadrosuna, değerli öğrencilerimize ve serginin ortaya çıkma sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Önceki Rektörümüz, şimdiki ÖSYM Başkanımız Prof. Dr. Sayın Mahmut Özer tarafından başlatılan bu serginin ikincisinin açılışını yapmak rabbimce bizlere nasip oldu. Düşüncenin asıl mimarı, önceki Rektörümüz sadece bu alanda değil toplumu ilgilendiren pek çok konuda öncülük yapmıştır. Bu üniversitenin bu günkü saygınlığı kazanmasında çok önemli çalışmaları olan Hocamıza huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum."
Konuk sanatçılara hediye takdimi ve açılış töreninden sonra protokol mensupları, konuk sanatçılar ve BEÜ mensupları sergiyi gezdiler. Ayrıca ziyaretçi ve sanatseverler, BEÜ yayınevince hazırlanan sergiye dahil olan sanat dalları ve eserlerle ilgili kitaptan edinerek ayrıntılı bilgi alma fırsatı buldular.