Ekonomi

Türkiye’nin ilk süt robotu garajdan çıktı!

Zonguldak'ta MFA Maske Fabrikası sahibi işadamları Fatih Furtun ve Murat Uzun, FUZ MAKİNE A.Ş. çatısı altında, LEYLİM markasıyla, “Akıllı Tarım ve Çiftlik Robotları” üretme kararı aldı.  

Türkiye’nin ilk yerli ve milli süt robotunun prototip üretiminin bugün itibariyle tamamlandığını duyuran Furtun, sısyal medya hesabından yeni projeleri hakkında şu bilgiyi verdi:

"Bugün bizim için oldukça anlamlı bir gün. Hayalini kurduğumuz ve inandığımız oldukça stratejik bir ürünün prototipini bugün başarıyla test ettik. 2021 yılı ortalarında, burada anlatması uzun sürecek oldukça anlamlı hikayelerin ardından, ortağım Murat Uzun’la birlikte, şirketler grubumuz bünyesinde faaliyet gösteren FUZ MAKİNE A.Ş. çatısı altında, LEYLİM markasıyla, 'Akıllı Tarım ve Çiftlik Robotları' piyasasında faaliyet göstermeye karar verdik.

İlk olarak, sektördeki en teknolojik, dolayısıyla en zor ürün kategorisinde yer alan Süt Robotu’nu üretmeyi gözümüze kestirdik. Hikayemizi ve hedeflerimizi çevremize, güvendiğimiz isimlere anlatmaya başladık. İlk desteği, sektörün duayen ismi Eşref Şekerli’den aldık. İneklerin anatomik yapısı, süt üretim süreci ve sağım prosedürleri konusunda ekibimize eşsiz bilgiler verdi. İkinci stratejik destek Gökhan hocadan geldi. BEÜ Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan BAYAR da bu işe girelim dedi, heyecanımıza ortak oldu.

TARIM ALANINDA ÜRETİME GEÇİYORLAR

Sunduğumuz AR-GE projesi %87.5 komisyon puanı alarak KOSGEB tarafından da desteklenmeye layık bulundu. Tüm desteklerin tamamlayıcısı olan FUZMAK’ın değerli mühendis ve teknik kadrosunun yaklaşık bir yıllık çalışması sonucunda, Türkiye’nin ilk yerli ve milli süt robotunun prototip üretimi bugün itibariyle tamamlandı. Yani işin en zor kısmını bugün itibariyle hallettik. Ancak önümüzde halen zorlu bir süreç var. 2023 yılında yoğun bir tempoda çalışarak, ürünümüzü nihai hale getirmeyi, oldukça ekonomik koşullarla, yurt içi ve yurt dışından çiftçilerimizin kullanımına sunmayı planlıyoruz.

Üreteceğimiz bir robot ile, 64 hayvanı, insan müdahalesi olmadan, günde dört kere sağabilen, her hayvanın verdiği süt miktarını ve kalitesini kaydeden, yapay zeka ile çiftçiye yol gösteren ve daha bir çok özelliği içinde barındıran bu robotlar, çiftçilerimizin bir nevi SİHA’sı olacak. Ardından da bu robotları destekleyen yardımcı robotlar geliştirilecek.

Hali hazırda iki patent başvurusu hazırlığı yaptığımız bu teknolojik ürünü, kısıtlı imkanlarla, şirin şehrimiz Zonguldak’ta üretebilmenin vermiş olduğu tarifsiz bir mutluluk içerisindeyiz. Projeye emek veren, bizlere güvenen tüm iş ortaklarımıza ve arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Daha bir çok ilki gerçekleştirmek için tüm gayretimizle çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz."