Türkiye'de 2020 yılı başından bu yana etkilerini sürdüren koronavirüs pandemisinin ekonomik anlamda etkillerini azaltmak maksadıyla uygulanan kısa çalışma ödeneği ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanıyor.
Başkan Erdoğan liderliğinde yapılan kabine toplantısının ardından Kısa çalışma ödeneği uzatıldı mı-ne zaman bitecek? sorusuna yoğun şekilde cevap aranmaya başlandı.
PEKİ, KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?
Bugünkü kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son dakika açıklamalarında yer alan kısa çalışma ödeneği detayları şu şekilde;
Başkan Erdoğan açıklamasında konuya ilişkin;
Sermaye piyasalarından otomobil ve konut satışlarına kadar her alanda umut verici gelişmelerin yaşandığı bir yılı geride bıraktık. İnşallah salgın sonrası süreçte ülkemize duyulan güveni çok daha üst seviyelere taşıyacaktır.
Organize Sanayi Bölgelerimizdeki elektrik üretim ve tüketimi yüzde 7,3 oranında artarak yeni dönemin işaretlerini vermeye başladı.
Elbette salgın tedbirlerinden etkilenen hizmet sektörleri başta olmak üzere sıkıntı yaşayan esnaf ve şirketlerimizin bulunduğunu biliyoruz. Toplamı 311 milyar lirayı bulan destek ve teşviklerle bu sıkıntıları bir nebze hafifletmenin gayreti içerisindeyiz.
Sosyal destek kısa çalışma ödeneği, nakti destek, işsizlik ödeneği başlıkları altında 53 milyar lirayı buldu. Kısa çalışma ödeneğinin süresini son defa olarak Mart sonuna, asgari ücretteki artış miktarı kadar yükselttiğimiz nakdi desteği 17 Mart'a uzattık.
ÇİFTÇİYE İKİ MÜJDE BİRDEN
Çiftçilerimize iki müjde vermek istiyorum. Bay Kemal çok heyecanlanıyor, bu müjde neydi diye? Gübre desteklerini yüzde 100 artışla iki katına çıkartıyoruz. Buğdayy, arpa, çavdar yulaf ibi dekara 8 lira olan desteği 16 liraya yükseltiyoruz Bay Kemal.
Organik ve organo mineral gübre kullanan üreticilerimize ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme önerisini 20 liraya yükseltiyoruz Bay Kemal. Bu destek ödemeleri ilkbahar döneminde hesaplarına yatırılacaktır. Çiftçilerimiz üretmeye devam ettikleri müddetçe biz de onları desteklemeyi sürdüreceğiz."
MART AYI İLE BİRLİKTE KADEMELİ NORMALLEŞMEYE GEÇİYORUZ
Mart ayı ile birlilkte kademeli normalleşmeye geçiyoruz. Sokak kısıtlamaları da aşamalı olarak kaldırılacak. Burada önemli olan, vaka sayısının tüm illerimizde azalmasıdır.
Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır"Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.
Biraz daha sabrederek, biraz daha fedakarlık yaparak bu musibeti tehdit olmaktan çıkartabilecek bir yerde duruyoruz.