Zonguldak

Vali sponsorlardan destek istedi...

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, ‘’Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’nde yer alan Müze Tasarım projesinde sergilenmesi planlanan ürünlerin temini için sponsorlardan destek istediğine dikkati çekti.

Vali Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’nin (ZGC) 26 Mayıs 2024 Pazar günü cemiyetin binasında gerçekleştirilen 35. olağan genel kurulunda başkanlığa seçilen Derya Akbıyık’ı makamında ziyaret ederek “hayırlı olsun” temennisinde bulundu, gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

Gazeteci Orhan Akyüz’ün, “Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’ çalışmaları hangi aşamada, ne zaman hizmete açılacak?” sorusunu şöyle yanıtladı.

“SPONSORLARDAN DESTEK İSTEDİM”

Vali Hacıbektaşoğlu, kent için önem arz eden projenin bu yıl açılmasının planlandığına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Projenin içinde yer alan Müze Tasarım Projesi tamamlandı, ancak burada sergilenmesi planlanan ürünlerin pahalı olduğunu öğrendik, temini için Zonguldak’taki sponsorlarımızla görüşerek destek istedim, onlar da talebime sıcak baktılar, destek olacaklarını düşünüyorum, kendileriyle tekrar görüşeceğim. Ayrıca buraya katkı sağlanmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Zonguldak İl Özel İdaresi ile de temasımız olacak. Dediğim gibi, yıl sonuna kadar ‘Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’ tamamlanmış olacak.”

GENEL SEKRETERİN AÇIKLAMASI

Zonguldak İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Güral Karayılmaz da gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, turizm sektörüne kazandırılacak “Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’nin bu yıl içinde tamamlanarak açılışının gerçekleştirilmesinin planlandığına bildirdi.

“PROJENİN YAZ AYLARINDA TAMAMLANMASI BEKLENİYOR”

Genel Sekreter Karayılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) daha önce ait olan Üzülmez Atölyesi ve Türkiye’nin ilk Lavuarı (kömür yıkama ve zenginleştirme tesisi) alanının turizme kazandırılması amacıyla Zonguldak İl Özel İdaresi’ne devredildiğini, yol ve çevre düzenlemesinin de sürdürüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
“Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Asma Mahallesi’ndeki Hazine adına kayıtlı 1619 ada, 18 parselin 10641,37 metrekarelik kısmının Zonguldak Milli Emlak Müdürlüğü’nce idareleri adına tahsis edildi. Bu taşınmaz üzerinde Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.02.2009 tarih ve 1189 sayılı kararı ile tescil edilen endüstriyel amaçla inşa edilmiş Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binası bulunmaktadır. Eski Üzülmez Atölyesi ile bir dönem Üzülmez Atölyesi Mekanizasyon binası olarak kullanılan eski Lavuar binasına işlev kazandırılarak, parsel üzerinde kamusal açık alanlar yaratmak suretiyle kent hayatına ve sosyal yaşama ivme kazandırılması amaçlanmıştır. 
Proje kapsamında; Tescilli Kültür Varlığı olan Üzülmez Eski Mekanizasyon Atölyesi ve eski Lavuar binasının rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri hazırlattırılmış, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmıştır.
Restorasyon projesinde; eski Lavuar binasının Zonguldak Jeoparkı Ziyaretçi Merkezi, atölye binasının müze restoran olarak işlevlendirilmesi, atölye binası altında kafeterya ve hediyelik eşya dükkanları ile yöresel ürünler satış birimi, açık alanlarda ise çocuk parkı, otopark ve çok amaçlı gösteri alanı yapılması planlanmıştır.
Biraz daha açarsak Üzülmez Kültür Vadisi içerisinde kalan eski Lavuar binası Zonguldak Kömür Jeoparkı Müzesi olarak kullanılacaktır. Müze içerisinde Zonguldak’ın doğası, tarihi, iklimi ve biyoçeşitliliği, taşkömürü ve karbonifer dönemi, jeolojik olaylar, Zonguldak kömür jeoparkı ve jeoparklar hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. Biyolojik ve jeolojik maketler, tahnitler, jeolojik eserler, fosiller, sergilenecek, karbonifer döneminin canlandırıldığı bölüm ve bilgilendirme panoları yapılacaktır. Müze içerisinde objeler ile teşhir tanzim ekipmanları sergilenecek. Projenin yaz aylarında tamamlanması bekleniyor.”

“TURİZM SEKTÖRÜNE KAZANDIRILACAK OLMASI HEYECAN VERİCİ”

Genel Sekreter Karayılmaz, şöyle devam etti:
“Bu arada 14.07.2020’de ihale edilen projeye, 25.09.2020 tarihinde başlanmıştır. 
Zonguldak Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) arasında imzalanan protokol ile çalışmaları tamamlanmak üzere. Burada da TTK ait 16 dönüm bir arazi var.
Projede biri lavuar diğeri de atölye binaları olmak üzere eski eserler yer almaktadır. Restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan projede yer alan tesisler eskiden TTK'ya ait kömür yıkama ve işleme tesisleriydi, bunlar özellikle kömür üzerine müze olarak kullanılacak. Restoran, servis alanları, çok amaçlı konferans salonları ve fuaye alanı ile işletme tarzında geniş bir rekreasyon alanı var, geniş kapsamlı bu projenin hayata geçirilmesiyle kentin turizmine önemli katkılar sağlayacağı bekleniyor.
Zonguldak'ta kentin sosyal ve ekonomik hafızasında önemli yer edinen endüstri yapılarının, görsel önemlerine, dönemlerine ait niteliklerine ve şehrin ensütriyel tarihine dikkat çekmek amacıyla atıl vaziyetteki eski lavuar binası ve atölye binalarının işlev kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Üzülmez mevkindeki “Üzülmez Kültür Vadisi, Lavuar ve Atölye Binaları Koruma ve Yeniden İşlevlendirme Projesi’’nin ilimizin endüstriyel mirası olarak turizm sektörüne kazandırılacak olması heyecan verici.”

HABER-FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ