Bülent Ecevit Üniversitesi’nde öğrenim gören 20 yaşındaki Burcu Uğur ve 21 yaşındaki Funda Alpak, yolda yaralı halde buldukları sokak kedisinin imdadına yetişti. Veteriner Kliniği’ne getirdikleri yaralı kedinin tedavi masraflarını okul harçlıklarıyla karşılayan iki arkadaşın davranışı çevredekilere örnek oldu.
Birkaç arkadaş bir araya gelerek sokak hayvanlarının imdadına yetiştiklerini anlatan iki arkadaş, belediyeye yetkililerine çağrıda bulundu.
“İnsanlar tuhaf gözlerle bakıyor”
Tedavi olması gereken hayvanlara yardım ettiklerini anlatan Burcu Uğur, birleştirdikleri harçlıkları sayesinde tedavi masraflarını karşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Uğur, sokak hayvanlarına yardım ettikleri için bazı insanların durumu tuhaf karşıladığını belirterek şöyle dedi: “6 yıldır Zonguldak’ta yaşıyorum. Burada öğrenciyim. Arkadaşlarımla birlikte küçük bir grubuz. Sokak hayvanlarıyla ilgileniyoruz. Bu kediyi yol kenarında kazalı bir şekilde bulduk. Bırakamazdık. Alıp kliniğe getirdik. Kendi imkanlarımızla veteriner hekime teslim ettik.
Bir şekilde tedavi ettireceğiz. Veteriner hekim durumunun iyi olmadığını söyledi. Biz dernek değiliz. Birkaç gönüllüden oluşuyoruz. Sokaktaki aç hayvanlar için organizasyonlar yapıyoruz. Tedavi olması gereken hayvanlara yardım ediyoruz. Kendi aramızda ücretini topluyoruz. Baktığımız birçok hayvan var. Bu sırada zorluklar da yaşıyoruz. Hayvanlara yardım ettiğimiz için insanlar bize tuhaf gözlerle bakıyor. Biz yapmazsak bunu hiç kimse yapmıyor.”
“Belediyenin çok daha fazla bu işe eğilmesi lazım”
Gönüllü öğrenci Funda Alpak ise belediyeye çağrıda bulundu. Sokak hayvanlarının doğanın bir parçası olduğunun altını çizen Alpak, “Ben de bir gönüllüyüm. Sokakta bulduğumuz hayvanların yardıma muhtaç olanlarını kliniğe götürüyoruz. Çünkü devletin imkanları çok kısıtlı. Belediyenin de yapması gerekenlerden birisi de sokak hayvanlarıyla ilgilenmek. Ama belediye bu konuda bütçe yetersizliği iddiasıyla görevini yapmıyor. Bu durumda birkaç hayvansevere iş düşüyor. Zonguldak’ta imkanlar gerçekten çok kısıtlı. Ama gönüllüler olarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bazen sosyal medyada ilan açıyoruz.
Örneğin bu kedimiz gibi hasta hayvan olduğunda veteriner hekim masraflarını paylaşıyoruz. Bazen çoğunlukla kendi cebimizden karşılıyoruz. Tabii ki öncelikle bunu belediyenin yapması gerektiğini herkes söylemeli. Belediyeye dilekçeler yazılmalı. Vatandaştan talep gelmesi lazım. Onlar bizim, doğanın bir parçası. Sadece birkaç kişiye iş düştüğünde zaten bu çark dönmüyor. Aksamalar oluyor. Belediyenin bir evi var ama orada ilaçları yetersiz. Belediyenin çok daha fazla bu işe eğilmesi lazım. Biz belediyeden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, tedavi altına alınan sokak kedisinin sağlık durumu ise ciddiyetini koruyor.