Kültür-Sanat

Yeni belgeler gün yüzüne çıktı...

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazım süreci ve İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve milli mutabakat metni olarak kabul edilme sürecinin belgeleri ilk kez paylaşıldı. Mehmet Ersoy'un asil kimliği ve İstiklal Marşı'nın kabulüne yönelik karar ile besteleri de paylaşılan belgelerde yer aldı. İşte Milli hazinemizle ilgili detaylar...

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazım süreci ve İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve milli mutabakat metni olarak kabul edilme sürecinin belgeleri ilk kez paylaşıldı. Mehmet Ersoy'un asil kimliği ve İstiklal Marşı'nın kabulüne yönelik karar ile besteleri de paylaşılan belgelerde yer aldı.

İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'ndan verdiği destansı mücadele ve kahramanlıklarını mısralara döktüğü İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından kabul edilmesinin üzerinden 101 yıl geçti. 12 Mart 1921'de TBMM tarafından Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirdiği şiir İstiklal şiiri olarak kabul edildi ve İstiklal Marşı olarak 101 yıldır Türk milleti tarafından haykırarak okunuyor. İstiklal Marşı'nın bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNE İLİŞKİN BELGELER İLK KEZ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve milli mutabakat metni İstiklal Marşı ile şairi Mehmet Akif Ersoy'a ilişkin az bilinen bazı belgeler gün yüzüne çıktı.

TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanı Arif Şayık, Meclis'le yaşıt TBMM Kütüphanesi ve Osmanlı'dan günümüze yasama hafızasının da titizlikle muhafaza edildiği Arşiv biriminde, yaklaşık 25 milyon sayfa belgenin özenle korunduğunu, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konulu toplam 304 eserin yer aldığını belirtti.

TBMM ARŞİVİ AÇILDI

TBMM arşivinden yayınlanan belgelerde, İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de kabul edilmesi süreci yer alıyor. Belgeler arasında milli marş yarışması için 25 Ekim 1920'de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde verilen ilanın yanı sıra İstiklal Marşı ile ilgili Genel Kurul tutanakları, İstiklal Marşı'nın kabul edildiğine dair Meclis kararı, İstiklal Marşı'nın 12 Mart 1921'de kabul edildiğini tüm vekaletlere bildiren yazı ile İstiklal Marşı'nın tutanaklara yansıyan orijinal metni dikkati çekiyor.

MEHMET AKİF ERSOY 500 LİRALIK ÖDÜLÜ, DARÜLMESAİ'YE BAĞIŞLADI

İstiklal Marşı için belirlenen 500 liralık ödülün Mehmet Akif Ersoy tarafından Darülmesai'ye bağışlandığına dair Sebilürreşad'da yayımlanan yazı, Milli Eğitim Bakanlığının Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayımladığı İstiklal Marşı'nın bestelenmesi ile ilgili ilan, İstiklal Marşı'nın güftesi ve bestesi için 1000 lira verilmesine dair hazırlanan kararnamenin Milli Savunma, Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarına gönderildiğine dair yazı ile Lemi Bey, Zati Bey ve Ali Rıfat Bey'in İstiklal Marşı besteleri de TBMM arşivinde korunuyor.