2018 Mayıs ayında, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde ilk kez sahil çamında Karadeniz Ereğli İşletme Müdürlüğü Karadeniz Ereğli İşletme Şefliğinde asit pasta yöntemi ile reçine üretimi denemesi yapıldı.

Kapalı yöntemle reçine üretimi denemesi Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü Karadeniz Ereğli İşletme Şefliği tarafından tespit edilen 320 adet sahil çamında yapıldı. Tespit edilen ağaçlara, reçinenin akması için tek delik delinerek hortum ile şişe bağlandı. 10 günlük sürede en az yarım litre reçine asılan kaplara dolduğu, kalınlığa göre bir litreden fazla reçine alınan ağaçlar olduğu gözlemlendi.

Reçine Deyip Geçmeyin...

Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel konu ile ilgili yaptığı açıklamada Reçine üretimine en uygun ağaç türlerinin Kızılçam ve Sahilçamı olduğunu belirterek, Sahilçamı’nın bölge ormanlarında Karadeniz kıyı şeridinde ağırlıklı yayılış gösterdiğini ifade etti. ‘İlk etepta Ereğli’ de 320 adet adet sahil çamında reçine üretiminin ilk aşaması olarak çam gövdelerinden kabuk açma (kızartma) ve yara açma (açılan yaralar ağaca kesinlikle zarar vermiyor) işlemi yapıldı.

Reçinenin toplanacağı torbalar ağaçlara zımbalanarak takıldı. Her 15 günde bir yara açma işlemi tekrarlanarak reçine biriktirme işlemi takip edilmektedir. Eğer aldığımız sonuçlar tatmin edici olursa sahil çamının yayılış gösterdiği diğer İşletme Müdürlüklerimiz olan Bartın ve Zonguldak İşletme Müdürlüklerinde de büyümesini tamamlamış artımı durmuş, gençleştirme çağındaki sahil çamlarında da 2019 yılında çalışma yapacağız.

Ormanın Gizli Hazineleri…

Zonguldak'ın bombalanması... Zonguldak'ın bombalanması...

Reçine üretiminden elde edilecek ürünlerden; kağıt sanayi katkı malzemesinden yağlı boyasına, temizlik malzemeleri dezenfektanından esans hammaddesine, sabun-asfalt-kozmetik katkı malzemelerinden lastik sanayisine kadar çok geniş alana hitap edecek ürünler elde edilecek. Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün emir ve talimatları çerçevesinde orman köylümüze alternatif gelir kaynağı sağlama noktasında çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Editör: TE Bilisim