Zonguldak

Zonguldak ve kış üzerine notlar....

Maşallah, barekallah... Ne güzel yağıyor mübarek... Soruyorum, hangimiz, hangi süper güçle, hangi teknolojiyle bu güzelliği yağdırabiliriz?Doğa kendi kendine yapıyor diyenlerin aklına şaşıyorum.

Maşallah, barekallah...

Ne güzel yağıyor mübarek...

Soruyorum, hangimiz, hangi süper güçle, hangi teknolojiyle bu güzelliği yağdırabiliriz?

Doğa kendi kendine yapıyor diyenlerin aklına şaşıyorum.

Efendim, Zonguldak son yılların en karlı kışına sahne oluyor.

Yer yüzü beyaz güzelliğiyle büyülüyor.

Köylerde 1,5 metreyi aştı kar. Merkezde 55 santim olarak ölçüldü. Şehir merkezinde görmüştüm de köylerde 1,5 metre kara ilk kez şahit oluyorum.

Bu gördüğümüz kar, biz canlıların hayat pınarıdır.

Tıpkı bir bebeğin annesinden süt emmesi gibi toprak da kar suyunu kana kana emiyor. Yer altındaki su kaynaklarımız doluyor.

Hiç bundan şikayet edilir mi?

Buna olsa olsa şükredilir.

(Bazen haber diline uyarak 'beyaz esaret' ifadesini kullanıyoruz. Yükseklerde, kırsal kesimlerde 1,5 metrelik karda ulaşım imkanı vermeyen kar, insanları eve hapsetmesiyle bir nevi esaret sözcüğüyle ifade ediliyor. Ancak her ne olursa olsun böylesi yaşam pınarımız olan kar nimetiyle beyaz esaret ibaresi yakışık almıyor. Bu konuda ben dikkat etmeye çalışacağımı aziz okuyucularıma bildirmek istiyorum.)  

Olanca isyankarlığımız, kadir kıymet bilmezliğimizle, kirlettiğimiz şu doğa ile Yüce Yaradan kar nimetini tepemizden yağdırıyor ya, ne kadar sevinsek azdır.

Tabi ki evi barkı olmayan, acil hastası olan, ulaşım, iletişim imkanı bulamayanlar için zorluk var. Ama yine de bu güzellik bir başka.

Bazen şehirlerde karda kayan araçlar oluyor. Araçlar yollarda kalıyor. Tedbir almayan kurum ve kuruluşlar, mücadelede yetersiz kalan yerel yönetimler büyük kusurlu; fakat meteorolojinin uyarısına rağmen lüksünden vazgeçmeyip özel araçlarıyla trafiğe çıkanlarda hiç kabahat yok mu? Tabi ki hastalık gibi acil durumlar konumuzun dışında...

Mümkün mertebe işe gidip gelirken toplu ulaşım araçları kullanılmalı. Bu havalarda özel araçlarla trafiğe çıkmak her türlü riskli.

Meteoroloji'nin verdiği bilgiye göre yarın gece saatlerine kadar yoğun kar devam edecek. Ondan sonrası Allah kerim.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Yoğun kar ağaç dallarını kırıp her tarafta elektriklerin kesilmesine neden oluyor. BEDAŞ'a yönelik tepkiler dile getiriliyor.

Aslında sahadaki ekipler zor şartlarda mücadele etse de ekip sayısı yetersiz kaldığı için bazı bölgelerde saatler süren kesintiler vatandaşların sabrını zorluyor. Çünkü elektrik kesintisi sadece bir elektrik kesintisi değil; aynı zamanda doğalgazın çalışmaması ve  soğukta kalmak demek. Evlerinde solunum cihazı gibi tıbbi cihazlara bağlı yaşayan yatalak hastalar ve aileleri için çok büyük çile demek. İş hayat memat meselesine girdiği için haliyle BEDAŞ'a yönelik tepkiler büyük.

İşin bu noktasında bazı vatandaşların bu işte vebali var gibi geliyor. Hatta bazı mahalle muhtarları bunu açıkça dile getiriyor. Mahallelerinde bazı mal düşkünü ikamet sahiplerinin bahçelerindeki ağaçları kestirmediğini iddia ediyorlar. Elektriği kesilenlerin genelde ağaçları kestirmeyenler yüzünden çile çektiğini ileri sürüyor. Bunu da not edelim.

HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYELİM

Tam bu meyanda Kent Konseyi Başkanı Prof. dr. Sayın Hakan Kutoğlu, her şeyi devletten beklememek gerektiğini, vatandaşa da bazı sorumluluklar düştüğünü dile getirdi.

Ne dedi Sayın Kutoğlu, "Kanada'nın Toronto kentinin karla mücadele planına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Herkesin görevleri tanımlanmış.

Örneğin vatandaşlar ve iş yerleri kar düştükten 12 saat içerisinde çevrelerindeki karları temizlemek zorunda. Aksi takdirde ceza uygulanıyor.

Tamam yerel yönetimlerimiz yetersiz kalıyor ama vatandaş olarak bizim de yapmamız gerekenler var. Haberlerde izliyorum vatandaş evinin önündeki kaldırım ve merdivenlerin de temizlenmesini yerel yönetimden bekliyor. Buna ne personel yeter ne de başka bir şey."

Bence Toronto'dakine benzer model, zor coğrafyaya sahip Zonguldak'a da uyarlanabilir. Merdivenli sokaklarda her vatandaşa belli sorumluluk alanı yüklenip takibi yapılabilir. Madem muhtarlarımız artık devlet memuru gibi yüksek maaşa kavuşacaklar, mahallelerdeki görevlendirmelerde onlarla bir çalışma planı uygulanabilir.

SULAR NİYE KESİLMEDİ?

Öte yandan Zonguldak Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na da teşekkür etmek istiyorum. Bakın dikkatinizi çekmiştir, bu kış pek su kesintisi yaşanmadı. Çünkü geçen kış basın olarak ve vatandaşlar olarak barajdan şehre su basan su pompalarının elektrik kesintileriyle şehir günlerce susuzluk çekmişti. Tepkileri dikkate alan Belediye Başkanı ve yönetimi bakanlığın desteğiyle baraja gerekli olan jeneratörleri getirtti. Ne büyük güzellik ki 11 saat elektrikler kesik olsa bile jeneratörler sayesinde şehir susuzluk çekmedi.

30 yıl gecikmeli de olsa bu güzel hizmet için teşekkür ediyoruz.