Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği kaçak maden ocakları kentin adeta kara belası oldu. Kömür üretimi için kaçak olarak açılan madenlere giren işçiler, metan gazı patlaması, göçük gibi olaylarla hayatlarını kaybediyor.

 Kaçak ocaklarda olan kazalara göz atalım...

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun yanı sıra kiralama usulüyle özel sektör firmalarının kömür üretimi yaptığı kentte; maden sektörünün en büyük sorunlarından biri olan kaçak maden ocakları adeta kara bela oldu. Hiçbir güvenlik tedbiri alınmadan açılan kaçak maden ocaklarına inen işçiler, en çok da metan gazı patlaması veya göçük gibi yaşanan olaylara maruz kalarak yaşamlarını kaybediyor. Son bir yılda ise 5'i aşkın işçi kaçak ocaklarda yaşamını yitirdi. Geçen yıl Haziran ayında 19 yaşındaki Taner Nasuhoğlu, kaçak maden ocağında meydana gelen göçükte ağır yaralanmış ancak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. 

Kaçak madenlere baskın yapılıyor ama…

Genelde, Kilimli ilçesinde bulunan kaçak maden ocaklarının imhası için kolluk kuvvetleri sıklıkla denetimlerini sürdürüyor. TTK, Orman Bölge Müdürlüğü ve jandarma ekiplerinin oluşturduğu heyet sıklıkla bölgede denetimlerde bulunup tespit ettiği kaçak maden ocaklarını önce dinamitle çökertip ardından da mühürleyerek kullanılmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Ancak 26 Aralık 2019 tarihi yaşanan olayda daha önceden imha edilen bir kaçak maden ocağının yeniden açılmak istendiği sırada metan gazı patlaması yaşandı. Olayda Erdem Korkmaz ve Uğur Korkmaz yaşamını yitirirken, Bahri Yeniay ağır yaralandı. Yaşanan olayda kaçak madenin sahibi olduğu iddia edilen 3 şüpheli ile arazinin sahibi olduğu öğrenilen bir kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

3 çocuk babası kaçak ocakta öldü

Geçen yıl Mart ayında da Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde kaçak olarak işletildiği iddia edilen bir maden ocağında göçük yaşandı. 48 yaşındaki 3 çocuk babası Soner Tarhan kaçak ocak meydana gelen göçükte mahsur kaldı. Yaklaşık 3 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından madencinin cansız bedenine ulaşıldı. Özel bir maden ocağında çalıştıktan sonra emekli olan Tarhan'ın oğlunun düğün hazırlıkları için kaçak ocakta çalışmak istediği öğrenildi.

Geçen yıl Mayıs ayında da Gelik beldesinde kaçak maden ocağında çalıştığı esnada meydana gelen göçükte kalan ve 19 yaşındaki Taner Nasuhoğlu, kaldırıldığı Atatürk Devlet Hastanesi’nde tüm çabalara rağmen kurtarılamamıştı.  

Ülkeye kaçak girdi, kaçak madende öldü 

Geçen yıl Aralık ayında ise, Zonguldak’ın Kilimli ilçesi Bölüm Mahallesi'ndeki kaçak maden ocağında meydana gelen olayda ise malzeme taşıdığı sırada dengesini kaybederek 80 metre yükseklikten çukura düşen yabancı uyruklu Abbas Rezai (19) hayatını kaybetti.

 Gencin cenazesinin cenaze aracıyla ilk olarak İstanbul’a konsolosluğuna, oradan uçakla Afganistan’ın Herat şehrine getirileceği öğrenilirken,  Rezai'nin yurda kaçak yollarla girdiği, kaçak madene de bir süre önce girdiği öğrenildi.

Kent Konseyi'nden GMİS'e ziyaret Kent Konseyi'nden GMİS'e ziyaret

Corona virüs salgını işsizliği artırırken gençler kaçak ocakta hayat buluyor!..

Dünya genelinde hayatı durdurma noktasına getiren ve dünya ülkeleri gibi Türkiye’de de insanların ekonomisi başta olmak üzere işsizliği had safhaya çıkaran Corona virüs salgını nedeniyle iş bulmakta zorlanan gençlerin kaçak ocaklarda hayat buldukları görülüyor.  Zonguldak’ın kara belası ve tedavi edilemeyen bir yarası olan kaçak ocakları durdurmak için tek çözümün işsizliği önlemek olduğu belirtiliyor.

Kaçak ocakların önünün kesilmesi lazım!..

Zonguldak'ta, ruhsatsız işletilen kaçak maden ocaklarında son 5 yılda meydana gelen iş kazalarında 29 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi ise yaralandı. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yaptığı açıklamada kaçakçılığın önünün bir an evvel kesilmesi gerektiğini söyledi.

Emeğin Başkenti Zonguldak'ın kanayan yarası kaçak ocaklar, can yakmaya devam ediyor. Zonguldak'ta ki kaçak kömür ocaklarında son 5 yılda meydana gelen göçük, zehirlenme, patlama gibi iş kazaları sonucu 29 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi ise yaralandı. Kentte yetkililerce yapılan denetimlerde tespit edilen kaçak maden ocakları zaman zaman imha edilmeye devam ediyor ancak; kesin çözüm yolu hala bulunamadı.

Editör: TE Bilisim