Maden işçileri ocak girişine, 'Bir avuç kömür için can veren madenciler, vatan için can veren yiğit Mehmetçiğin yanında' yazılı pankart asarak Türk askerine destek mesajı verdi.
Törene Vali Yardımcısı Mehmet Türk, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Gönen Süslü, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, TTK Genel Müdür Yardımcıları, TTK Müessese Müdürleri, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir, CHP Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat ve Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, GMİS’e bağlı Kozlu, Karadon, Üzülmez, Amasra, Armutçuk, Merkez Servisleri Şubelerinin başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin ve sendikaların temsilcileri ile gece vardiyasından çıkan işçiler ve gündüz vardiyasına girecek olan madenciler ve şehit madencilerin aileleri katıldı.
Anma programı, şehit maden işçileri ve askerler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.
YEŞİL; “TÜM MADEN ŞEHİDİ AİLELERİ HAKLARDAN YARARLANMALI...”
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, en büyük maden kazalarından birinin 28 yıl önce Zonguldak'ta yaşandığını söyledi. Yeşil, belirli tarihler arasında şehit olan madencilerin yakınlarına tanınan hakların tüm maden şehidi yakınlarına tanınması gerektiğini belirtti.
Yeşil şöyle konuştu; “Öncelikle şanlı ordumuzun sınır ötesinde düzenlediği harekatta, İdlip’te şehit düşen Mehmetçiklerimizi sevgi, saygı ve şükranla anıyorum.Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum.Allah ordumuzu muzaffer eylesin.Türkiye’nin en büyük iş kazaları arasında olan, Zonguldak Maden Havzamızın en büyük faciasını 28 yıl önce burada yaşadık.3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında 263 madenci kardeşimiz şehit oldu.
Bu faciada şehit olan madenci kardeşlerimiz başta olmak üzere tüm maden şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyoruz.Ailelerine, yakınlarına ve tüm madenci camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.Allah bir daha böyle acıları bizlere ve hiç kimseye yaşatmasın.Bugün burada bizim acımızı paylaşan tüm dostlara teşekkür ediyoruz.Bu faciadan sonra ciddi önlemler alınmasına rağmen Maden Havzamızda başka kazalar oldu.Özellikle yeraltında taşeron uygulamaları döneminde Karadon’da 17 Mayıs 2010 tarihinde 30, Kozlu’da 7 Ocak 2013 tarihinde 8 arkadaşımız şehit oldu.Yaptığımız uyarılar ve eylemler sonrasında Zonguldak’ta bu yanlış uygulamaya son verildi.
Bizim yaşadığımız faciaların devamında 2014 yılında Soma’da özel sektör işletmesinde 301 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti.Bu büyük faciadan sonra yeraltı maden işletmelerinde ciddi önlemler alındı ve denetimler artırıldı.İş sağlığı ve güvenliği düzenlemeleri yanında maden çalışanlarına bazı haklar tanındı.Bunlardan bizler de yararlanıyoruz.Ancak maden şehitlerimizin yakınlarına bazı haklar tanınırken yasa kapsamı sınırlandırıldı.Burada yaşamını yitiren 263 madenci kardeşimizin ve Armutçuk’ta yaşamını yitiren 103 madenci kardeşimizin yakınları başta olmak üzere, 10 Haziran 2003 tarihinden önce ve 13 Mayıs 2014 tarihinden sonra şehit olan madencilerimizin yakınları bu haklardan yararlanamadılar.
Bu durumda olan yaklaşık 500 aile bulunuyor.Yasadaki tarih sınırlamasının kaldırılmasını ve tüm şehit ailelerinin bu haklardan yararlanmasını istiyoruz.Biz bu vesileyle burada bir kez daha uyarıyoruz. Başta TTK ve TKİ olmak üzere tüm kamu kurumlarına eleman alımında maden şehitlerimizin yakınlarına öncelik verilmelidir.2019 yılında 1500 arkadaşımız işe alınmasına rağmen şu anda TTK’da 7 bin 917 arkadaşımız çalışıyor. Bir yandan da emeklilikler sürüyor.TTK’yı kendi ayakları üzerinde duracak bir konuma getirmeliyiz.
Genel Müdürlük işçi alımında yetkilendirilmeli ve TTK, norm kadroyla tam kapasite çalıştırılmalıdır.Çok zor şartlarda çalıştığınızı biliyoruz. Bizim her zaman önceliğimiz can güvenliğimizdir.Son iki yılda olduğu gibi kazasız-belasız çalışmak istiyoruz.Sendika olarak her şart altında yanınızdayız.Tüm maden şehitlerimize ve şehit Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diyorum”
EROĞLU; “SİZLER BİZE EMANETSİNİZ...”
TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu da "Bir avuç kömür için can veren madenciler, vatan için can veren yiğitlerin yanında. Biz iki emaneti yönetiyoruz. Bir tanesi devletin mal varlığını, yer altında mal varlığımız değerimiz olan kömürü yine milletimiz adına çıkartıyoruz. Ekonomimiz adına çıkartıyoruz. Diğer yönettiğimiz ikinci emanet de sizler madencilersiniz. Sizler bize hem devletimizin, milletimizin hem de ailenizin emanetisiniz" dedi.
TÜRK; “MADEN ŞEHİTLERİ EN YÜCE MERTEBEYİ ELDE ETMİŞ İNSANLARDIR...
Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Türk de "Malumunuz bugün 28 yıl önce meydana gelen elim bir grizu faciası nedeniyle hayatını kaybeden 263 maden şehidimizi anmak için toplandık. Ben hepsine Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bizim inancımıza göre şehitlik sadece cephede elde edilen bir mertebe değildir. Aynı zamanda kişinin deprem, afet bir takım kendi iaşesini kazanması için meşru şekilde mücadele ederken kazada ölenler bizim inancımıza göre şehit kabul edilirler. Gerek burada kazada hayatını kaybeden değerli madenci kardeşlerimiz olsun diğer başka yerlerde kazalarda, göçüklerde, grizu facialarında hayatını kaybeden şehit kardeşlerimiz bizim inancımıza göre en yüce mertebeyi elde etmiş insanlardır" dedi.
Konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim okundu, maden şehitleri ve şehit Mehmetçikler için dualar edildi.