Zonguldak'ın Karaelmas İlkokulu Müdürü Servet Çümen, 3/B Sınıfı öğrencileriyle örnek bir projeye imza attı.

Karaelmas İlkokulu Müdürü Servet Çümen'in 'Kültürlerarası Hikâye İnceleme' adlı eTwinning projesi, ilkokul çağındaki öğrencilerin hayal gücünü geliştirmek, farklı kültürleri tanımalarını ve okuma - yazma alışkanlığı kazanmalarını sağlamayı amaçlıyor. 

5 ay sürecek proje, Türkiye'nin 10 ilinden 10 Türk öğretmenin yanı sıra Azerbaycan'dan 1 Azeri öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Bir öğretmen hikâyesi... Bir öğretmen hikâyesi...

Karaelmas İlkokulu'ndan Aylin Az...., Almina Ay...., Zülal Er... ve Dursun Umut Se....'nin katılacak.

Projenin yürütücülerinden Karaelmas İlkokulu Müdürü Çümen, dünyayı güzelleştiren eğitim kültür ve hikaye sanatını yeni nesillerle somut bir şekilde buluşturacak olmanın heyecanı içerisinde olduklarını kaydetti.

Çümen, "Hikayenin dünya üzerindeki kültürlerarasındaki benzerlik ve farklılıklarını bularak bunların karşılaştırmasını yapmak ve çocuk hikayelerinin anlatımının farkına varmak istiyoruz. Öğrencilerin kendi ülkelerindeki ve ortak ülkelerdeki geleneksel hikayeleri anlamalarına yardım etmeyi hedefliyoruz. Bu öğrencilerin okuma ve yazma isteklerini de artıracaktır. Böylece öğrenciler hem farklı ülkeler ve kültürlerin günlük yaşam şekilleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaklar hem de kendi kültürlerinin farkında olacaklar. Bu sayede de öğrencilerimiz farklı kültürlere hoşgörüyle yaklaşma becerisi kazanmış olacaklardır." ifadesini kullandı.

İŞTE ULUSLAR ARASI PROJENİN DETAYLARI...

'Hikâye, kültürel değerlerin estetik bir algısıdır' sloganıyla hazırlanan Kültürler arası Hikâye İnceleme projesinin detayları şöyle:

"PROJE AMACI:

*Öğrencilerin hayal gücünü geliştirmek, yaratıcı düşünme ve okuma-yazma becerilerini arttırmaktır.

*Bir hikayenin karakterlerini, yerini ve olaylarını oluşturmalarına ve birlikte hikaye yazmalarına yardım etmek olacaktır.

*Öğrencilerin kendi ülkelerindeki ve ortak ülkelerdeki geleneksel hikayeleri anlamalarına yardım etmek.

*Yazdıkları hikayeleri oyunlaştırmalarına yardım etmek.

*Öğrencilerin okuma ve yazma isteklerini artırmak..

*Hikayenin dünya üzerindeki kültürler arasındaki benzerlik ve farklılıklarını bularak bunların karşılaştırmasını yapmak ve çocuk hikayelerinin anlatımının farkına varmak.

*Ayrıca Web 2.0 araçlarının kullanımını da ön planda tutulmuştur.

HEDEFLER

*Öğrenciler farklı ülkeler ve kültürlerin günlük yaşam şekilleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar, Öğrenciler kendi kültürlerinin farkında olurlar. Öğrenciler farklı kültürlere hoşgörüyle yaklaşma becerisi kazanırlar.

*Bu proje sayesinde her kültürdeki çocuk hikayelerin benzerlik ve farklılıklarını ortaya koyarak hikayenin yapısını daha iyi bir şekilde kavrayarak yeni hikaye yazma tekniklerini öğrenerek bunun yaygınlaştırmasını sağlamak.

e Twinning: İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa'daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunar."

Editör: TE Bilisim