Vatandaşlara büyük müjde geldi. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, staj dönemi saydırma unsurları ile erken emeklilik sağlanabilir mi? İşte detaylar…

Vatandaşa büyük kolaylık geliyor. EYT ile ilgili meclisten güzel haber gelmediği takdirde vatandaşın erken emekliliğini sağlayan yöntemler sağlanıyor. Bununla birlikte EYT ile ilgili meclis kararı çıkarsa kimler bu haktan yararlanabilecek. EYT’ye dair son dakika haberlerinde uzun süredir beklenen o haber gelecek mi?

Kalp krizi geçiren Avcı'dan haber var! Kalp krizi geçiren Avcı'dan haber var!

Milyonlarca vatandaş erken emekli olabilmenin hayalini kuruyor. İşe başladığı tarihte yapmış olduğu SGK girişi ile ne zaman emekli olabileceğini ve kaç yaşında emekliliği sağlayabileceğini bilen SGK'lılar yasaların değiştirilmesi ve emeklilik şartlarının farklılaşması nedeniyle büyük bir şok yaşadılar. Vatandaşa korku veren düzenlemeler sonrasında emeklilikte yaşa takılanlar ortaya çıktı. Bugün hala mağduriyet yaşamış bu kişiler SGK'dan yapılacak açıklamayı bekliyorlar.

Kanun meclisten geçmezse hangi şartlarla emekliliğin mümkün olacağı merak ediliyordu. EYT çıkarsa kimler yararlanacak? Bu konuda merak edilen ve araştırılan konular arasında.

Eyt Yasası Çıkarsa Kimler Emekli Olabilir?

Meclisin yeni dönem için açılması ile birlikte EYT konusunun yasal düzenleme sonucu emekli olmak için aranan prim gün sayısı, yıl şartını doldurmuş olmasına rağmen 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalılık kapsamında şu anda herhangi bir gelişme yaşanırsa ve kanun çıkarsa 5 milyon 95 4225 kişi emekli olmayı bekliyor.

EYT Yasası Çıkmazsa Emeklilik Yaşı Nasıl Düşürülür Veya Geri Çekilebilir?

EYT ile ilgili bir gelişme yaşanmadığı takdirde emeklilik yaşını düşürmek isteyenler için farklı 6 yöntemden yararlanabiliyor. İşte erken emeklilik sağlayan o yöntemlere dair detaylar…

Malulen emeklilik oluştuğu takdirde yani iş gücünde %60 oranında kayıp yaşandığı durumlarda 10 yıl sigorta süresi ve prim gün şartını yerine getiren vatandaşlar sağlık raporu ile birlikte erken emekli oluyor.

Yıpranma hakkı sayesinde 5 yıla kadar erken emeklilik mümkün oluyor. Yıpranma hakkı sayesinde 20 yıl aktif görev yapmış olan bir kişi prim ödemesi ile emekliliği sağlıyor.

Engelliler için 16 yıl üzerinden emeklilik mümkün. 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında sigortalı olan engeli %50 ile 59 arasında iş gücünde kayıp yaşıyorsa 16 yıllık sigortası ile 3700 prim günü üzerinden emekli olabiliyorlar.

Kadınlar İçin Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

SGK'lı veya Bağ-Kur'lu ya da emekli sandığına bağlı çalışan kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. Sigortalı kadının doğumdan önceki 8 haftalık süre içinde çoğul gebelik yaşıyor olması halinde 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışma hakkı veya durumu değerlendiriliyor. Doğum sonrası süre dahil toplamda 2 yıl süre borçlanılabiliyor. Yani bir doğum için borçlanma süresi 720 gün belirleniyor.

3 doğum için borçlanma hakkından yararlanabiliyor ikişer yıldan 6 yıl daha erken emeklilik sağlıyor. 3 çocuk için borçlanma yapan bir kişi 2160 güne kadar borçlanma hakkı elde edebiliyor. Doğum yaptıktan sonra çalışmaya devam eden kadınlar primi yatan süreleri borçlanmada sayılmıyor.

Doğum borçlanması ile ilgili en önemli hususlardan biri de emeklilik için gerekli olan prim gün sayısına olan katkıdır. Doğum borçlanması ile emeklilik yaşı erkene çekilmeden sadece emeklilik için prim gün sayısı azaltılmış olur. Doğum borçlanması asgari ücrete göre hesaplanmaktadır ve borçlanma miktarı da ona göre yükselmektedir.

Borçlanma karşılığında ödenen en düşük tutar Asgari ücretin % 32'si kadar yatırılır. Tutar ise asgari ücretin % 32’den 7.5 katta en düşük aylık ödeme tutarı 649,44 TL olurken günlük 21,65 TL olarak ödeme yapılmaktadır.

Askerlik Borçlanması Ve Borçlanma Yapabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar

Askerlik borçlanması askerlik süresi kadar yapılabilmektedir. Erkeklerin er yada erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçirdikleri süreler emeklilik için borçlanılabilir. Askerlik borçlanması emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını yükseltmektedir.

Emeklilik için gerekli yaş ve prim ödeme sayısını yerine getiren erkek çalışanlar çalıştığı süre emeklilikte yeterli olmuyorsa askerlik borçlanması ile bu süreyi tamamlama hakkına sahiptirler. Askerlik süresine örnek vermek gerekirse ilk sigorta girişi 2000 yılında olan biri 1999 yılında askerliğini yapmışsa askerlik borçlanması yaparak bu haktan yararlanamamaktadır.

Askerlik borçlanması asgari ücrete göre ayarlanıyor ve doğum borçlanmasında olduğu gibi hesaplanıyor. 1 yıllık askerlik borçlanması yapacak bir çalışanın 7902 TL ödeme yapması gerekiyor.

Askerlik borçlanmasından yararlanmak için askere giden kişinin askerde olduğu süre içinde işveren tarafından SGK prim ödemesinin yapılması gerekiyor. Prim ödenmişse ödenen bu primler SGK tarafından iptal edilir.

Emeklilik İle İlgili Sorular Ve Cevapları

  • Emeklilik yaşım geldiği için emeklilik için dilekçe verdim. Dilekçe kabul edildi. Ancak emekli olamayacağına dair bir yazı gönderildi. Sebebi de yaşımı büyütmem oldu. Emekli olabilmem için 2 yıl daha beklemem gerekiyormuş. Mahkemeye versem hak talep edebilir miyim?

Emeklilik için yaşınızı büyüttüğünüzden dolayı emeklilik talebiniz red edilebilir. Bunun önüne geçebilmek için mahkemeye başvursanız da bir fayda sağlayamaz. Mahkeme kararı fırsat oluşturmuyor.

  • 1973 yılında doğdum 1995 yılında sigorta girişim yapıldı. 6750 prim günüm bulunuyor. 19 ayda askerlik yaptım ve ödemedim. Emekliliğim ne zaman sağlanır.

İşe giriş tarihini baz alındığında işe girişiniz askerden sonra 17.5 askerlik dönemin ödeyip prim gün sayınız tamamlandı. Askerliğinizi ödediğiniz takdirde 2027 yılının doğum gününüz olan tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yapmadığınız takdirde de 2028 yılının doğum gününüz olan gününde emekliliği sağlayabilirsiniz.

  • 1974 doğumluyum. İşe giriş tarihim de 1994 yılı. 6520 prim günüm bulunuyor. 18 ayda askerlik yaptım. Ancak borçlanma gerçekleştirmedim. Ne zaman emekli olabileceğim?

Sigortalı oluş tarihinize göre 54 yaş, 25 yıl ve 5675 prim gün şartına dahilsiniz. Prim gün sayınız 25 yıl şartı tamamlanmış. 54 yaşınızın dolacağı 2028 yılına kadar emekli olamıyorsunuz.

Editör: TE Bilisim