(Orhan Akyüz bildiriyor) - Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanlığı’nca, Bartın Üniversitesi’ne (BARÜ) gerçekleştirilen ziyarete il genelinden 15 gazeteci katıldı.
ZGC Başkanı Derya Akbıyık’ın organizatörlüğünde, Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) daveti üzerine kente gelen gazetecileri rektörlük makamının girişinde karşılayıp ‘’hoş geldiniz’’ diyen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, daha sonra gazetecilerle makamında bir araya geldi.
‘’2008 YILINDA KURULAN GENÇ ÜNİVERSİTE OLARAK ÖNEMLİ SES GETİREN ÇALIŞMALAR YAPIYORSUNUZ’’
Başkan Akbıyık, ziyaretteki konuşmasında, bölge basını olarak BARÜ’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını, üniversitenin ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları da ilgiyle takip ettiklerini dile getirerek,
‘’2008 yılında kurulan genç bir üniversite olmasına rağmen önemli başarılar elde ediyorsunuz, genç bir üniversite olarak ülke genelinde ses getiren çalışmalar yapıyorsunuz. Bizler de bölge basını olarak bu başarıları yakından takip ediyor ve gurur duyuyoruz. Şehirle bütünleşik bir üniversite halinde hem Bartın’a hem de bölgemize değer katıyorsunuz’’ dedi.
Rektör Uzun, sohbet sırasında, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) ile rekabet yaptıklarını, bunun yanında da birbirlerini centilmence desteklediklerini ifade etti.
Bu arada ZGC Başkanı Akbıyık, Rektör Uzun’a madenci heykelinin yanı sıra hediyeler takdim etti. Rektör Uzun da gazetecilere hediyeler verdi.
Rektör Prof. Dr. Uzun, BARÜ Senato/Yönetim Kurulu Salonu’nda, üniversitenin 2017-2023 yılları arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal fayda noktasındaki bölgesel kalkınma odaklı gelişim stratejisiyle elde ettiği başarılarla birlikte vizyon projelerine yönelik çalışmalarını gazetecilere aktardığı sunumunda, ‘Kaliteyi önceleyen Üniversite’ anlayışıyla sürdürülebilirlik ekseninde nitelikli eğitim, girişimcilik, proje tabanlı öğrenme modeli ile gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
‘’BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NİN ÜSTÜN BAŞARISI, KURUMUMUZ GENELİNDE YAYILMIŞ YÜKSEK MOTİVASYONDAN KAYNAKLANMAKTADIR’’
Üniversitelerinde 18 bin 500 civarında öğrencinin eğitim öğrenim gördüğünü, 687 akademik personel, 467 de idari personelin görev yaptığına dikkati çeken Rektör Uzun, şöyle konuştu
‘’Bilim temelli bir kalkınma anlayışına inanıyoruz. BARÜ, geride bırakılan yıllarda sürdürülebilir bir yükseliş kaydetmiştir. Ülkemizin öz potansiyelini kullanarak bilim ve teknoloji temelli bir kalkınma anlayışına katkı sunmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Her geçen gün bilimsel kabiliyetimizi geliştiriyor, bu alandaki başarılarımızla ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinde üst sıralara tırmanmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz başarılar bölgesel odaklı bir kalkınma stratejisiyle ülkemizin geleceğine katkı sunduğumuz bu yolculukta geleceğe dair umutlarımızı daha da artırmaktadır.
Başarımızın en önemli etkeni yüksek motivasyonla çalışmaktır. Bartın Üniversitesi’nin üstün başarısı,
kurumumuz genelinde yoğun yayılmış yüksek motivasyondan kaynaklanmaktadır, ben de sevdiğim işi aşkla yapıyorum. Üniversitemizin tüm bileşenleriyle gösterdiğimiz gayretler uluslararası sıralama kuruluşlarının göstergelerine de pozitif olarak yansıdı. Web of Science verilerine (SCI, SSCI, AHCI) göre 2017 yılında 92 uluslararası yayını bulunan üniversitemiz, 2022’de 352 makale sayısına ulaşmayı başardı. Scopus verilerine göre 2017 yılında 127 yayınımız var iken 2022 yılında 468 yayına ulaştık.’’
‘’7 YILDA 4 BİN 950 ÜNİVERSİTEYİ GERİDE BIRAKTIK’’
Rektör Uzun, şöyle devam etti:
‘’Dünyadaki yükseköğretim kurumlarını görünürlük, açıklık ve mükemmeliyet göstergeleri üzerinden değerlendiren Webometrics’de 2017’den itibaren 7 yılda 4 bin 590 üniversiteyi geride bıraktık. Dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından Times Higher Education (THE) 2023 Impact Ranking (Etki Sıralaması) listesine ise bu yıl başarılı bir giriş yaparak ‘Bilinçli Üretim ve Tüketim’ alanında ilk 200’de, genel değerlendirmede ise 801+ bandında yer aldık. Ayrıca her geçen dönem hayata geçirdiğimiz yeni projelerimizle ülkemizin bilim temelli kalkınma hedeflerine katkılar sunduk.’’
‘’ÜNİVERSİTEMİZ 15’NCİ YILINDA DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINDA YER ALDI, ARAŞTIRMA KATEGORİSİNDE TÜRKİYE’DE EN İYİ İKİNCİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUYUZ’’
‘’Üniversitemiz 15’inci yılında dünyanın en iyileri arasında yer aldı,araştırma kategorisinde Türkiye'de en iyi 2’nci yükseköğretim kurumuyuz’’ diyen Rektör Uzun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Dünyanın en bilinen yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education (THE) sıralamasındaki başarılarımızla elde edilen kazanımları ‘Üreten Üniversite’ misyonuyla geleceğe taşımak istiyoruz.
Üniversitemiz, her yıl değerlendirile
n üniversite sayısındaki artışa rağmen 1001-1200 bandında sıralamaya girerek büyük bir başarı gösterdi.
Üniversitemiz 15’inci yılında dünyanın en iyileri arasında yer aldı. Genel sıralamada Türkiye’de 12’nci olduk. ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında 563. sıraya yerleşen Üniversitemiz, ilk defa girdiği sıralamada benzeri görülmemiş bir performans gösterdi. ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde ise Türkiye'de en iyi 2’nci yükseköğretim kurumuyuz.’’
‘’TÜRKİYE YÜZYILINDA ÖĞRENCİLERİMİZ ÖNEMLİ ROLLER ALACAK, EN ÇOK ÖĞRENCİ PROJESİ ÜRETEN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN BİRİSİYİZ’’
Rektör Uzun, ‘’Türkiye Yüzyılında öğrencilerimiz önemli roller alacak.
BARÜ’de proje kültürünün tabana yayılması için gayrete gösterilmektedir, TÜBİTAK 2209-A kapsamında 4 yılda 685 proje ürettik. Türkiye’nin en çok öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumlarından biriyiz. Bilgi üretim sürecinde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve dönüşümüne liderlik edecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Türkiye Yüzyılında gençlerimizin üstleneceği misyonun farkındayız ve onlara inanıyoruz. Bu doğrultuda yarınlara olan yolculuğumuzun en önemli bileşeni olan öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. 4 yılda 685 proje üreten, 2023/1 döneminde Türkiye 3’üncüsü olmayı başaran ‘Bende Varım’ diyen öğrencilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.
‘’BÖLGEMİZDEN BAŞLAYARAK ÜLKEMİZİN KALKINMASINA DEĞER KATIYORUZ’’
BARÜ’nün bölgesinden başlayarak Türkiye’nin kalkınmasına katkı sunduğuna işaret eden Rektör Uzun, “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Filyos Vadisi Projesi odağında bölgede gelişebilecek muhtemel sektörler üzerinde yetkin akademik kadromuzla oldukça verimli çalışmalar ortaya koymaya devam ediyoruz. Ülkemizin gelecek hedeflerine uygun olarak kalite ve uluslararasılaşmayı önemsiyor, ihtisaslaşma kapsamında bölgeyi önceleyen bir anlayışla tüm paydaşlarımızla birlikte gayret gösteriyoruz. Bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katıyoruz’’ dedi.
‘’ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARILAR, TERCİH EDİLEBİLİRLİLİĞİMİZİ DE ARTIRIYOR, ÜNİVERSİTEMİZ 67 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİLERİ OLAN BÜYÜK AİLE OLDU’’
Rektör Uzun, sürdürülebilir gelişimin en önemli hedeflerinden biri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
‘’Nitelikli çalışmalarla geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi gaye edindiğimiz üniversitemizde, ‘kalite’ anlayışını tüm çalışmalarımızın merkezine alıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma odağında hem ülkemizde hem de uluslararası alanda her geçen dönem daha görünür olmayı başarıyoruz. Farklı göstergeler üzerinden yapılan sıralamalarda sürdürülebilir bir yükseliş gösteren Üniversitemizde; önlisans, lisans ve lisansüstü kontenjanlarında yaklaşık yüzde 100’lük bir doluluk oranına ulaşılırken üniversite yerleştirme başarı puanları ve sıralamaları da her geçen yıl yükseliyor. Başarılar göstergelere, göstergeler tercih edilebilirliğe yansıyor. Bugün Üniversitemiz Türkiye’nin 81 ilinden olduğu gibi 67 farklı ülkeden de öğrencileri olan büyük bir aile oldu. Elde ettiğimiz başarılar tercih edilebilirliğimizi de artırıyor.
Kaliteli eğitim her zaman önceliğimiz olmuştur. BARÜ olarak öğrenmeyi öğrenmiş girişimci ve yenilikçi bireyleri yetiştirmeyi benimsiyoruz. Üniversitemiz, güçlü insan kaynağıyla donanımlı bireyler yetiştirerek öğrencilerine bilimsel, kültürel ve sosyal alanlarda önemli fırsatlar sunmaktadır.
Ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılarla Türkiye’nin en hızlı büyüyen yükseköğretim kurumları arasında yer alan üniversitemiz, ihtisaslaşma başarısı gösteren yükseköğretim kurumundan biridir. Birbirini besleyen programlarla önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimde sürdürülebilir bir gelişme olacağı sunmaktadır. Öğrencilerimiz pek çok ödüller almaktadır.’’
Rektör Uzun, ayrıca BARÜ’nün büyüme stratejisi kapsamında yaptığı çalışmalarla birlikte eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal sorumluluk alanlarındaki hedeflerine de değindi.
ÖĞRENCİLERE SUNULAN İMKANLAR YERİNDE GÖRÜLDÜ
Program kapsamında Rektör Uzun ile gazeteciler, Kutlubey Yerleşkesi’nde kısa bir tanıtım gezisi yaptı. Burada 100 bini aşan basılı kitap, 8 milyondan fazla elektronik yayın ile her ay binlerce kişinin çalışmaları için kullandığı bölgenin en büyük kütüphanesi görüldü.
Yerleşkede, ‘’Daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir bir kampüs hayatı’’ çalışmaları kapsamında yağmur suları biriktirilerek oluşturulan doğal gölet ile birlikte oluşturulan yaşam alanını yerinde gören gazeteciler, 17 farklı branşa ait uluslararası standartlardaki spor alanlarıyla ülkenin en büyük spor komplekslerinden biri olan BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi ziyaretiyle birlikte programlarını tamamladı.’’
Ziyaretlerde fotoğraflar da çekildi.
HABER: ORHAN AKYÜZ