Sağlık

Harekette bereket, adım atmakta 'sağlık' vardır!

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Karaelmas Kemal Köksal  Şehir Stadyumu'nda kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler ve vatandaşların katılımı ile “Her gün 10 bin Adım" temalı fiziksel aktivite ve yürüyüş etkinliği düzenlendi. İl Sağlık Maüdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, hareketli yaşam ve düzenli beslenmenin insan sağlığı açısından önemine değindi.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Karaelmas Kemal Köksal  Şehir Stadyumu'nda kamu kurum ve k uruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler ve vatandaşların katılımı ile “Her gün 10 bin Adım" temalı fiziksel aktivite ve yürüyüş etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen Etkinliğe Vali Yardımcısı Mehmet Türk, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, Öğrenciler, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çevik Kuvvet Şubesinde görevli Polis memurları da eşofmanlarını giyerek yürüyüşe destek verdiler.

Son yıllarda hareketsizlik nedeniyle artan hastalıklara dikkat çeken Güner, şunları söyledi:

"Fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan biridir. Bir halk sağlığı sorununu gidermenin yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere yönelik bir yatırım oluşturur.

Dünya Sağlık Örgütü küresel ölümlerin yüzde 70’ini temel sebebinin Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar(BOH) olduğunu belirtmektedir (her yıl 40 milyon insan). BOH'lar sebebiyle gerçekleşen ölümlerin yılda 17.7 milyonunu kardiyo vasküler hastalıklar, 8.8 milyonunu kanserler, 3.9 milyonunu solunum yolu hastalıkları ve 1.6 milyonunu diyabet oluşturmaktadır. BOH'ların dört davranışsal risk faktörü arasında fiziksel inaktivite de yer almaktadır.

Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2018-2023 olarak güncellenmiş ve uygulanmaktadır.

10 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda 10 Mayıs her yıl 81 ilimizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır"