İntiharların bulaşıcı bir psikolojik etkisi olduğunu savunan Aile Danışmanı Yasin Tez, “İntihar eden bir kişi çevresindeki 20'den fazla kişiyi etkiliyor. İntihar fikrini yayıyor” dedi ve intihar haberinin başkalarını da intihara yönelttiğin açıkladı. 

İntihara sebep olan sorunlar çözümü olmayan sorunlar değildir diyen Tez açıklamasında, “Kadınlar erkeklere oranla 3 kat daha fazla intihar girişiminde bulunur fakat ölümle sonlanan intiharlar erkeklerde 4 kat daha yüksektir.

İNTİHAR GİRİŞİMİ ASLINDA BİR YARDIM ÇIĞLIĞIDIR!

Öncelikle bilmek gerekir ki intihar bir yardım çığlığıdır. Üstesinden gelinemeyen duyguları düzenlemek, katlanılamayan duygu ve düşüncelere son verilmek için birey tarafından tek çözüm yolu intihar olduğu düşünülür. Öncesinde birçok konuşması ve birçok davranışı ile kişi bunu belli eder. “Yaşamanın bir anlamı kalmadı” “intihar dışında başka çarem kalmadı” gibi cümlelerle kişi etrafına intihar edeceğinin sinyalini verir. Bu gibi konuşmaların göz ardı edilmemesi gerekir. Kişi intiharın çözüm yolu olduğuna inanmıştır.

KİŞİ İNTİHAR ETMEK İÇİN DEĞİL DİKKAT ÇEKMEK İÇİN EYLEME GEÇER!

İntihar girişimde bulunanların çoğunluğu bu girişimi ölmek için yapmazlar. Kendilerini sevdirmek, ilgi açlığını doyurmak, affettirmek ya da çeşitli duygu ve düşünceleri içeren sebeplerden yapabilirler. İntihar eden insanlar çoğunlukla ölmeyi değil, sahip oldukları hayatı yaşamak istememektedir.

DÜNYA’DA HER YIL 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya genelinde ortalama her 100 bin kişiden 10.5'i intihar ederken, Avrupa'da bu rakam 100 bin kişide 12.9’a yükseliyor. Her yıl 1 milyondan fazla insan intihar ederek ölüyor.

HER 80 SANİYEDE 1 KİŞİ YAŞAMINA SON VERİYOR

Avrupa'da intihar vak'ası sayısının dünya ortalamasının üzerinde olduğu belirlendi. Dünya genelinde yılda ortalama 800 bin kişinin intihar ettiği, her 40 saniyede bir kişinin hayatına son verdiği saptanırken, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) geçtiğimiz Eylül ayında yayınladığı rapor da Avrupa'daki yüksek intihar oranlarını teyit etti. Buna göre, her 100 bin Avrupalıdan 12.9'u intihar ederken, dünya genelinde bu sayı 10.5.

İNTİHARA SEBEP OLAN SORUNLAR ASLINDA ÇÖZÜMÜ OLMAYAN SORUNLAR DEĞİL…

İntihara sebep olan sorunlar çözümü olmayan sorunlar değildir. Bu kişi ile karşılaştığımızda ilk önce kişiyi güvenceye alıp, yaşadığı sorunlarının çözülebilir olduğunu gösterip, yaşadığı duyguların o depresif durumun bir sonucu olduğunu, kendini çözümsüz hissettiğini ve bunu anladığımızı ama aslında her şeyin bir çözümü olabileceğini iletmek gerekir. Sorunu çözebilecek yollara birlikte karar vermek gerekir.

BİR KEZ İNTİHARI DENEYEN KİŞİ DEVAMINI DA GETİRİYOR!

Araştırmalara göre intiharı bir kere denemiş bir kişinin bir daha deneme ihtimalinin çok yüksek olduğunu görülmektedir. Bu sebepten bunun önlemi alınmalıdır.

PEKİ, ÇÖZÜM İÇİN NE YAPMALIYIZ?

1. Kişi depresyon belirtileri gösteriyorsa tedavi görmelidir. Depresyon intihar riskini arttırmaktadır.

2. Kişiyi bu süreçte tek başına bırakmamak gerekir

3. Bireyin monoton bir hayat sürmesi engellenmeli çeşitli aktiviteler yapılmalıdır.

4. Kişiyi motive edici sözler söylenmelidir. 

5. Kişinin bir iş ile meşgul olmasını sağlamak faydalı olacaktır. 

6. Sosyal ağını, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmeye çalışılmalıdır.

7. Aile içinde alınan kararlarda bireyin rolüne önem verilmelidir.

"Elektronik sigaralar büyük risk" "Elektronik sigaralar büyük risk"

8. İntihar eğilimi olan bireylerin mutlaka psikiyatrik ve psikolojik olarak destek almaları sağlanmalıdır.

AİLELER, PSİKOLOJİK DESTEK ALMAKTAN UTANMASIN!..

Ailelere bu anlamda çok iş düşüyor. İster kendileri olsun isterse çocukları olsun mutlaka psikolojik destek almaktan çekinmemeleri gerekmektedir. Psikolojik destek almak utanılacak bir eylem değildir. Aksine psikolojik destek almamak için direndiğinizde geri dönüşü olmayan vahim sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuk, ergen ve aile danışmanlığı bazında da Zonguldak’ta insanlara önemli hizmet verdiğimizi düşünüyorum.

Hiperaktif çocuk yada ergen çocuklara psikolojik danışmanlık yapıyorum. İsteyen ailelere de danışmanlık yapmaktayım. Zonguldak Belediyesi binasının hemen karşısında bulunan binada açtığımız Tez Danışmanlık büromuza gelmeleri yeterlidir. Yada 0 535 951 36 54 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirler.”  

Editör: TE Bilisim