3-9 Kasım “Organ ve Doku Bağışı Haftası’ nedeniyle 8 Kasım 2017’de Tıp Fakültesinde organ nakli ve bağışının önemine dikkat çekmek amacı ile düzenlenen Organ Bağışı, Beyin Ölümü ve Organ Nakli konulu panel, tıp fakültesi dekanı, dekan yardımcıları, sağlık uygulama ve araştırma merkezi yöneticileri, İl sağlık müdürlüğü organ nakli ekipleri, İbn-i Sina kampüsü öğrencileri ve sağlık çalışanlarının yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Borazan, “Fakültemizin topluma hizmet alanında sunmuş olduğu faaliyetleri her geçen gün artmaktadır. Fakülte olarak eğitim, araştırma ve toplumsal katkıyı artırmak için bu yıl itibari ile sağlık uygulama ve araştırma merkezinde karaciğer ve böbrek naklinin gerçekleştirilmesi için ruhsat başvurusunun son aşamaya gelinmiştir.
İnsanlar öldükten sonra bile topluma, organlarını bağışlayarak katkı sunabilirler” şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda fakültenin bu alanda yapmış olduğu faaliyetlerde büyük katkıları olan önceki Rektörümüz sayın Prof Dr. Mahmut ÖZER’e, bu etkinliğin düzenlenmesinde katkıları bulanan Rektör Vekilimiz sayın Prof. Dr. Ali AZAR’a, paneli gerçekleştiren öğretim üyelerine, katılımcılara ve panelin sonunda organ bağışında bulunacak olanlara teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. İlk panelist Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D. Başkanı ve aynı zamanda Organ Nakil Koordinatörü olan Prof. Dr. Hilal Ayoğlu konuşmasında; organ ve doku nakli hizmetlerinde yaşanan en önemli sorunun, organ ve doku bağışının temini olduğunu belirtirken bağışların artırılması için bilgi eksikliklerinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi, halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Panelde Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Okyay beyin ölümünün ne olduğu ve tanısının nasıl konulduğu hakkında bilgiler verdi.
Genel Cerrahi AD öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Günay kimlere organ nakli yapılabileceği, hangi organların nakillerinin yapıldığı, nakil işlemlerinin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgiler aktardı. Konuşmaların sonunda Tıp Fakültesi Dekanı panelistlere teşekkür belgelerini takdim etti. Katılımcıların soruları ve panelistlerin yanıtları ile aktif bir şekilde gerçekleşen panelin sonunda İl Sağlık Müdürlüğü’nden gelen organ bağışı aracında panele katılanlardan organ bağışına yoğun ilgi gösterdikleri ve organ bağışında bulundukları görüldü.