Zonguldak

MADEN MÜHENDİSLERİNE BÜYÜK VEFASIZLIK…

Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım, Millet Kıraathanesi'ne dönüştürülmek istenen Maden Mühendisleri Odası'nın tarihi arka planına değindi...

İşte Yıldırım'ın o paylaşımı:

1924 yılında açılan maden mühendis okulu Türkiye’de bir ilktir ve Zonguldak’ta açılmıştır. Açıldığı ismiyle “Zonguldak Maden Mühendis Mekteb-i Âlisi” ilk mezunlarını 1927-1928 ders yılı sonunda vermiştir. İlk mezunlarından biri şair Behçet Kemal Çağlar, maden mühendis mektebini imtihanla kazanmış yüksek tahsil için Zonguldak’a gelmiş  Başarılı bir öğrencimizdir. 1929 yılında Zonguldak Maden Mühendis Mektebi’nden birincilikle mezun olmuştur.  Okulun kuruluşundan sonra ikinci dönem mezunlarındandır. Birincilikle bitirdiği Maden Mektebi o yıl 12 öğrenci mezun vermiştir (Fotoğraf dönem öğrenci ve öğretmelerine aittir). Eski müessese müdürü İhsan Soyak, eski milletvekilleri Rauf Alpsoylu, Naim Kromer ve Cemal Kıpçak ile sıra arkadaşlığı yapmıştır. Bu kadro Zonguldak tarihini şekillendiren çekirdek kadrodan bir bölümünü oluşturmaktadır.

Aynı arkadaş gurubu, okul sonrası “Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyeti” adı altında ilk maden mühendisleri derneğini Zonguldak’ta kurmuşlardır. Cemiyet, 1930’da Maden Mektebi binasında yapılan toplantıyla, Behçet Oktay ve maden mektebi mezunları İhsan Soyak, Bahri Savaşkan, Zeki Yerdelen ve Behçet Kemal Çağlar’ın da bulunduğu kadroyla şekillenmiştir... Cemiyetin ilk başkanı Nevzat Yerdel’dir. Şair Behçet Kemal Çağlar cemiyetin kurulma çalışmalara destek verdiği gibi. “MADEN” adlı dergiyi cemiyetin isteğiyle kendisi hazırlamıştır.

Zonguldak’ın varoluş sebebi olan maden ve madenciliğin bilimini icra eden bu nadide kuruluş bugün utanılacak bir pervasızlık içine düşürülmektedir. Önünde saygı duyulması gereken bu kurum geçmişin bütün değerleri unutularak, fikir, görüş ve öneriler yok sayılarak, nesnelsiz gerekçeler gösterilerek evlerinden kapı dışı edilmektedirler.

Bu ayıp ve iştirakçileri tarih önünde vicdanen yargılanacaklardır. Bu ayıba müdahil olan her kim olursa olsun, hangi gerekçeyle mazeret bulursa bulsunlar, emek tarihi ve vicdanlarda sorgulanacaklardır. Zonguldak maden tarihi kitaplarının sararmış sayfalarında hak ettikleri yeri alacaklardır.

Yıkılan sadece taş duvarlı bir bina değildir, yıkılan gururdur…

Yüksel Yıldırım-4 Ekim 2021

Zonguldak Nostalji