Takvimler 14 Aralık'ı gösterdiğinde, Zonguldak'ta bütün hanelere acı bir haber düştü. Adı 'müjde, sevinçli haber' manasına gelen 'Büşra' idi ama ne yazık ki ölüm haberi geldi. Herkesin yüreği kor gibi yandı. Kaderin cilvesine bakın ki sevinçli haber 'Büşra' Cennet'e kaldı...

Kilimli'nin Çatalağzı beldesinde bir okul servisinin takla atmasıyla neticelenen trafik kazası, 15 yaşındaki lise öğrencisi Büşra Akın'ı hayattan kopardı.

Onun da hayalleri vardı. Olmadı, yarım kaldı... Kader... Evet kader ama; peki ya tedbirler tam alınmış mıydı..? 

2023'e sayılı günler kala yaşanan acı olay, tüm Zonguldak'ı üzüntüye boğdu. Tabi ki kaza deyip geçmemek lazım. Yargı soruşturacak ve gerekeni yapacaktır. Ama asıl alınması gereken tedbirler vardı da alınmadı mı?

Servis aracının bakımı yapıldı mı yapılmadı mı?

Okul servislerinin denetimi Milli Eğitim Müdürlüğü'nce tam yapıldı mı?

İddia edildiği gibi sürücü olayın hemen öncesinde kalp krizi geçirdi mi geçirmedi mi?

Sürekli ağır tonajlı kamyonların kullandığı dik rampanın etrafında çelik bariyer veya kalın beton duvarlarla örülüp tedbir alındı mı alınmadı mı? Yani kontrolünü kaybeden aracın hızını azaltma veya şarampole uçmasını engel olma işlevi görecek duvar örüldü mü? 

Benim gördüğüm kadarıyla dik rampa ve keskin virajlarla dolu Çatalağzı yolunda bu yönde bir önlem yok(idi).

Yazık oldu, ömrünün baharında Büşra hayatını kaybetti. Kavuşmalar mahşere kaldı. 

Onu ebediyete uğurladık, dünya işine kapıldık. Ya ailesi... Yüreği kor gibi yanan aileye Rabbim dayanma gücü versin. Hiç bir anne babayı da evlat acısıyla sınamasın!

Bundan sonrası için asıl olan, başka Büşra'lar ölmesin diye önlem alınmasıdır. Ama günlük değil, uzun vadeli, akılcı tedbirlerden bahsediyorum. En azından bundan sonra...

Bu arada sosyal medyada Büşra Akın'ın adının yaşatılması için Zonguldak - Filyos yolu üzerinde yapımı devam eden tünellere 'Büşra Akın Tünelleri' adı verilmesi çağrısı yapıldı. Gerçekten mantıklı bir çağrı. En azından, bir tünele adını verirsek, oradan her geçişte insan hayatının bu kadar ucuz olmaması gerektiğini sürekli hatırlamış oluruz. 

Bu çağrıya sosyal medyada vatandaşlardan destek yağıyor. Ben de destekliyorum. Hayatına, anne babasına doyamadan hayatını kaybeden Büşra kızımızı böylece yaşatmış oluruz diyorum.

TİKTOK ZİKZAK ÇİZDİRİR

Başımız tiktok gibi sosyal medya mecralarıyla dertte. Üç kuruş para kazanma uğruna ne edep ne haya kaldı. İnsanlık çoktan sükut etti. Dikkat çekme, tıklanma ve nihayetinde para kazanma hırsına şeref haysiyet ne varsa ayaklar altında.

Böylesi insanlar için denir ki...

'Para her şeyi yapar diyen kişi, para için her şeyi yapan kişidir' der, Benjamin Franklin. Tiktok mecralarında dikkat çekmek için sınır tanımayanlara biraz da bu gözle bakmak lazım.

Akıllı telefon kullanımı 10'lu yaşlara kadar düştü. 5 yaşındaki çocuklarımız dahi sınırsız internet ortamıyla tanışmış durumda. Hayatları kolaylaşsın, bankacılık işlemlerini rahatça yapabilsinler diye akıllı telefonlara alışan yaşlılarımız ise sanal dolandırıcıların tuzağında... Sanal sahtekarlar her gün yeni kurbanlar ekleme yolunda...

Böylesi bir ortamda çocuklarımıza ve gençlerimize nasıl talim terbiye verilebilir?

Yeni nesil nasıl öğrenci kalabilir?  

Bununla baş edebilecek yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Para için türlü türlü şaklabanlıklara imza atanların insanlıkları da zikzak çizmektedir.

Bence verimli eğitim ve teknolojinin akılcı kullanımı adına topyekun seferber olmalıyız.